Gasproblem

Nä, det gäller inte magen den här gången. Jag skulle fylla på gasflaskorna (acetylen och syre) eftersom det går åt en hel del då jag skär fogar för fästet till den nya skogslastaren. Hastigt och lustigt tänkte jag kuska flaskorna till Järvenpää till Woikoski för påfyllning. Det har jag gjort många gånger förut men nu fick jag tji. De hade helt slutat att fylla på acetylen och syre (annat än för medicinskt bruk) och bara återförsäljarna sköter numera om påfyllning.

Gnisslande tänder över den onödiga resan till Järvenpää sökte jag fram en återförsäljare i Borgå och körde dit. Visst gick det bra att fylla på där men då jag frågade när de var klara så höll jag på att få spatt. TRE MÅNADER … I Järvenpää har det tagit 1-3 veckor. Vi har ju påfyllningspunkt i Lappträsk också men jag började föra flaskorna till Järvenpää efter det att ett par legat sex månader i Kotka  (?) utan att någon meddelat nånting.

Det är ett ruttet system. De kan inte skicka ett SMS eller en epost då flaskorna är klara utan man måste ringa var och varannan vecka och fråga om de kommit. Det är helt ofattbart att någon kan ha ett så uselt system.

Nu är det inte någon panik för jag har ett par stora reservflaskor som är nästan fulla men jag kan inte tåla sådan slapphet och slöhet. Tydligen är  jag inte den enda för jag såg på nätet att någon undrade om man kunde fylla på gasflaskor i Estland. Det kan ju vara problematiskt med transporten för färjorna gillar inte gasflaskor. Snart måste man väl börja fylla på via nätet bara nån smart typ hittar på att ordna snabb transport fram och tillbaka till Tyskland eller nånting.

Det där med Borgå var ett misstag. Jag såg senare att man fick gasflaskorna påfyllda på 1-3 veckor i Tattarmossen i H:fors. Det är litet längre väg men vad gör det om man sparar flera månader. Och om det blir problem så måste jag köpa utbytesflaskor (300+400 euro). Det är egentligen onödigt för vi har två par flaskor som farsan köpte på 60-talet. Ett tag hade jag hyrflaskor från AGA men det blev otroligt dyrt med månadshyran. Jag behöver sällan gas men den måste finnas hemma om det plötsligt blir snabbreparation.

Kanske man kunde köpa gasflaskor från Kina med gratis leverans ? Även om det tar en månad så är det i alla fall snabbare än från Borgå.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Gasproblem”

 1. Om man bara skär med gasen så funkar det lika bra med “kosangas” istället för asetylen, blir mycket billigare.

 2. Jag svetsar också en hel del med gas. Och eftersom vi sedan början på 60-talet har haft acetylen och syre (två par flaskor) så är det naturligt att man använder det. Användningen är mycket oregelbunden men man vill nog ha gas hemma hela tiden. Just nu är det ovanligt stor användning då jag bygger lastarfästet. Annars är det mest reparationer.

 3. Vill minnas att provtryckningen av egna flaskor blev väldigt dyr, att det blev billigare med hyres-/bytesflaskor?

 4. Bytesflaskor möjligen men de hyresflaskor jag hade kostade på ett år ungefär lika mycket som ett prov som man behöver göra ganska sällan.

 5. Det finns ju nuförtiden även andra alternativ till hyresflaskorna, För mindre behov kan man köpa en liten flaska (argon, ArCo2, acetylen, Syre) för ca. 300-400 och sedan endast betala en liten slant för bytena utan 1-12veckors väntetid. Att ha egna flaskor och fylla på/besiktiga börjar vara lite krångligt då systemen inte är gjorda för sån verksamhet.

 6. Har funderat på det här med gassvets och flaskor tidigare men det har inte blivit nåt konkret. Så länge morfar som var smed var vid “väälmakt” så brukade vi hans gassvets gemensamt inom släkten men han är borta sen länge och så också gassvetsningsutrustningen.

  Skulle behöva lite utrustning för tunnplåtssvetsning, lödning, värmning och för uppskärning -styckning av skrot. Vad skulle bloggläsarna -kollegorna rekommendera för prisvärda alternativ?

 7. Jag känner inte till de nya men gamla AGA X11 har fungerat fint i över 50 år nu och är som ny. Nya slangar och skärmunstycken samt tätningar har jag köpt. Jag kan inte se att en ny utrustning skulle vara bättre på något sätt. En gammal X11 med flaskor kan man få under 500 euro vilket är ganska hyfsat (ny kostar 1500 euro). AGA:s utrustning innehåller allt vad man behöver (den blå plåtlådan). Möjligen behöver man köpa nya rensnålar – de brister lätt om man är alltför hårdhänt.

  Gasflaskor bör vara bytesflaskor men du måste kolla var närmaste bytespunkt finns. och den skall vara tillräckligt STOR ! De små bytespunkterna är helt värdelösa vilket jag många gånger fått erfara. Bytesflaskor skickas också med bussfrakt så det beror på om du har någon nära Matkahuolto. I Vasa måste det åtminstone finnas. Tyvärr tar gasen alltid slut just då den absolut behövs fastän man haft flaskorna att stå i flera år … Och då är det bråttom att få nya. Bytesflaskorna är bara 10 liter och det är enligt min mening för litet. Jag har egna 20 och 40 lityers flaskor. 20 liters är bäst för dem lyfter man lätt in i en personbil (Volvo farmare åtminstone).

 8. X11 verkar finnas som ny ännu, Nisse. I flera versioner dessutom, den version och paket som rekommenderas för jordbrukare verkar ligga på 1500,-, vilket är lite i saftigare laget. Får väl försöka hålla utkik efter begagnat….

Kommentarer är stängda.