5 november, 2016 av

Kortvarig höstplöjning.

Som det ser ut nu så blir årets höstplöjning blott två dagar lång.

Friluftsverkstaden 3.11.2016. Förbereder höstplöjningen med att demontera dubbelhjulen.

Friluftsverkstaden 3.11.2016. Förbereder höstplöjningen med att demontera dubbelhjulen.

På torsdagskvällen hade det blivit så pass kallt att det började vara kört med skördandet, väderprognosen utlovade dock varmare väder om en vecka så eventuellt kunde det gå att återuppta skördandet av det sista då. Under tiden som det inte går att skörda kan man ju inleda höstplöjningen, tänkte jag. Demonterade därför dubbelmontagen och monterade plöjningsdäcken på torsdagskvällen och hämtade bolagsplogen på fredag förmiddag efter att ha satt igång arbetet åt dom andra här hemma. Tog en morotspåse med och for för att plöja där jag kommer att odla grönsaker nästa sommar, det är ju viktigast att få dom åkrarna i skick, spannmålsåkrarna kan jag plöja i vår om det visar sig nödvändigt.

Här ska det odlas grönsaker nästa sommar.

Solfå-åkern 4.11.2016. Här ska det odlas grönsaker nästa sommar.

Åtta timmar senare har jag 8,5 ha plöjt, bränsletanken tom och morotspåsen halväten. Åkte hem för att fylla på bränsle och äta lite varm mat, morötter i all ära men det kan bli för mycket av det goda om kosten blir alltför ensidig. Vi hade främmande så det blev att tillbringa en timme med dem innan jag åter for för att plöja vidare, denna gång till grannkommun Malax där jag har en åker. I kyrkbyn hade det gått riktigt bra att plöja under dagen men i Malax hade jorden redan börjat frysa till, termometern på banken i Övermalax visade -7° då jag vid ett-tiden hade plöjt klart. Iddes ändå inte påbörja plöjningen av ytterligare åkrar utan gick till sängs. I morse var det tio grader kallt så jag betvivlade att det skulle gå att plöja längre, tog ändå spaden och åkte till åkern där rågen skördats och kunde konstatera att det inte var alltför mycket fruset då den rikliga halmmängden isolerat bra. Så den åkern har jag plöjt närapå klar idag, återstår ett par vändtegar. Jorden var inte stelfrusen men ändå lite seg idag så det gick nog tyngre än igår men det kan också bero på att åkern inte plöjts på tre höstar då rågen föregicks av kummin och rågen direktsåtts.

Rågåkern 5.11.2016 Höstplöjningen avslutas?

Rågåkern 5.11.2016 Höstplöjningen avslutas?

Jorden var inte lika följsam idag så det blev inte så snygg plöjning men det är förövrigt inte lätt att plöja liggväxtrågåkrar annars heller. Nu gjorde kylan halmen spröd så det var inga problem med att den skulle ha fastnat i plogen som annars brukar vara fallet vid plöjning i lång halm.

Etiketter: , , ,

5 svar till “Kortvarig höstplöjning.“

 1. Johnny skriver:

  Du får det att gå undan! Torde inte ha blivit någon markpackning heller. Men kosten skulle det gå att finslipa lite på 🙂 du har ju säkert vattenkokare i sociala utrymmen. Ha ett Lager med löksoppor, grytpåsar, soijakross, makaroner och mattermos. Innan du börjar tanka traktorn så lägger du på vattenkokaren. Häll i det i mattermos tillsammans med soppåse/ grytpåse med tillbehör. Sen gör du som james bond, skaka men inte rörd. Jag tror att det hinner mogna på 2-3 h i en mattermos. Annars ska de ju koka ca 10 min. Inget slår en fältlunch med varm mat 🙂

 2. Christer skriver:

  Njaa undan och undan, nu var jag nog för sent ute denna gång. Väderprognosen utlovar ingen isolerande snö utan konstanta minusgrader så det blir nog att parkera plogen, förmodligen för gott denna höst. Hade gärna också plöjt där jag ämnar så kummin nästa år för att säkerställa groningsfukten åt de små fröna ifall det blir en torr vår. Sen är jag lite fundersam kring hur mycket spannmål jag sår, har lite idéer kring strukturförbättrande alternativ. Får väl återkomma till det under vintern.

  Du som är sportsman håller koll på födan förstås, jag som bär på mig ett litet reservlager behöver inte oroa mig för att energin tar slut. Men visst är det gott med varm fältlunch, nästa säsong håller vi till med grönsakerna några kilometer hemifrån så kanske man borde utrusta skördevagnen med ett fältkök. När jag och frugan företog vår brölloppsresa per cykel till Mora så bestod lunch och middag just av dylika snabbsoppor som jag värmde över eld i “matabacken” så dom är inte helt obekanta. Men morötter är faktiskt ett riktigt gångbart alternativ, de håller hungerkänslan borta, ger dig vätska och du blir inte slö som man lätt blir av sötsaker utan tuggandet eller knastret från tuggandet håller dig vaken så att du inte somnar vid ratten.

 3. Johnny skriver:

  Jag tror också jag ska så lite kummin, om man får kontrakt. Skicka in det för en tid sen men man har inte fått någon returnering ännu. Jag tänkte direktså kummin. Det har åtminstone tidigare fungerat bra, men ställer lite krav på att skörderester är bra fördelade. Sen blir det förstås mera viltåker, mera vall. Nog är man nöjd att man har ökat på vallarealen år för år. Så inga drastiska ändringar för min del. Blir intressant att höra vad du tänkte odla. Kanske det blir bondböna, raps kanske t.om lite viltåker?

  Jag har nog lite extra också, även om jag har gått ner närmare 5 kg sen våren. Det är flera som har sagt åt mig att jag inte ser ut som en långdistanslöpare. Men man kan springa både långt och fort fastän man inte har de idealiska måtten och vikten. Viljan är nog viktig som i allt annat. Det är pga att jag har minskat på socker som jag har gått ner i vikt. Det är som du säger, man blir slö av socker. Dessutom ger sockret sug efter mer socker eller annat onödigt ätande. Det blir en ond cirkel. Så de som hamnar i den cirkeln och inte motionerar så är det verkligen synd om.

 4. Johanna skriver:

  Hur går det för er nu då vintern kom så plötsligt?
  Har ni hunnit få upp alla grönsaker ur jorden?
  För mig lämnade purjon i marken och nu väntar jag på mildare väder 🙂

 5. Christer skriver:

  Joo även här kom vintern lite plötsligt men i år kan man precis som Kalle just konstaterade inte skylla på vädret, det har varit en lång ,torr och fin höst.
  Lite blev kvar oskördat och en del också oplöjt. Jag ska väl dra till med ett inlägg om saken så småningom när vi smält det som Kalle skrev i kväll.