3 januari, 2017 av Nisse

Skogsväder igen

Det var fint skogsväder i november och början av december men litet före jul slog vädret om och det blev varmt och lerigt. Egentligen var det bra för jag hann sköta om skogstraktorerna. Det behövdes service och litet ombyggnad. I dag var jag igen i skogen med gamla Zetorn och skogsvagnen. Under de varma dagarna hade jag svetsat fast stödbitar i fästet på lilla Farmalastaren och satt in belysning. Det verkar fungera fint. Lastarn är mycket mera stabil och lamporna är bra. Tidigare hade jag en LED under huvudbommen men det var en dålig placering så nu satte jag den under mellanbommen så att den alltid lyser på gripen. Dessutom satte jag två LED-lampor på 10W på var sin sida om tornet som allmänbelysning. Alla är skyddade av 10×10 cm fyrkantrör.

Med den här belysningen klarar man sej bra fastän det är mörkt. Lamporna på bägge sidor om tornet behövs också så man ser litet bredare vad där finns. Det räcker inte med enbart en lampa mot gripen. Dessutom har jag två arbetsljus bak på traktorn och två framme under taket. Trots att de är så många så drar de mindre ström och lyser bättre än de gamla glödlamporna.

Nu har jag också två värmebatterier med fläkt i hytten – en i taket bakåt och en vid framrutan. Det går inte att köra om rutorna isar fast för då ser man ingenting.

Det är skönt att komma ut i skogen igen. På torsdag-fredag skall det vara riktigt kallt men sedan blir det igen varmare – hoppeligen inte plusgrader. Och helst inte snö för nu är det riktigt bra i gallringsskogen.

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Skogsväder igen“

 1. GISLI skriver:

  ÖNSKAR ALLA BLONDBLOGARE ETT GOTT NYTTÅR JAG Läser det altid .var i borgå 1952 1953 harvarit der tre gånger sen dess. ursök min svenska gisli reykjavik jag er model 1934

 2. Nisse skriver:

  Gleðilegt nýtt år ! Gott að hafa þig hér. Vi talar här i Hindersby (50 km öster om Borgå) ett gammalt språk som är mera gammelnorsk än svenska även om det nyare svenska inslaget märks. Till exempel säjer vi stadugär (stöðugur på isländska) i stället för svenskans “stadig” och jäärnstavur (på isländska járnstafur) för svenskans “järnspett”.

  Jag har en teori att våra förfäder odlade upp åkrarna här ungefär vid landnamstiden på Island (874-930). Det vet man av utgrävningar att svenska vikingar byggde upp en handelsplats Aldeigjuborg vid Ladoga redan 735. Platsen kallas numera Staraja Ladoga på ryska (Gamla Ladoga). Det går ju bra att ha egna teorier för tiden före historieuppteckningar :-). Men redan i Gustav Vasas jordaböcker (1530) fanns vår by med fullt utbyggd med nästan alla nuvarande gårdar så ganska gammal är den.

 3. Christer skriver:

  Hej GISLI och tack detsamma.
  Här kan du läsa lite om mina tankar kring EU-medlemskapet i Er lokala tidning http://timarit.is/files/33866676.jpg
  Tilläggas kan att jag besökte Island vid midsommartid år 2000 (tror jag det var) när Reykjavik var Europas kulturhuvudstad. En väldigt intressant upplevelse.