Mera väder.

……eller avsaknaden av väder eller egentligen avsaknaden av oväder för det har varit ganska slätstruket på sistone. Nåja det blåste lite häromdagen men inte så att det störde eller förstörde något även om det var nära, på andra sidan kvarken var det rejäla vindstyrkor.

Soligt och varmt har det varit men kunde ändå konstatera under dagens snö- & tjälmätningsrunda att lite har tjälen växt trots allt, antagligen var det under de kallare dagarna vi hade efter nyår som gjorde att tjälen växte med i runda tal en 10cm sen senaste mätning på nyårsafton.

På plöjd åker hade jag idag 38cm och på stubbåkern 28cm. I skogen däremot är det inte mycket fruset där varierade de mellan 0 och 12cm. Får väl konstatera att tjälen inte avviker så värst mycket från det normala för årstiden. Däremot så är snöläget exceptionellt, så här års brukar det åtminstone finnas snö i skogen, nu var det bara i ett par gläntor som man såg tillstymmelse till snö. Lite is fanns det ändå här och där.

Snöläget 30.1.2017. Som synes så är det idel barmark så långt ögat når.
Tjälläget 31.1.2017. 38 cm tjäle visar mätröret på plöjd åker.

Som aktiv skidmotionär är läget inget vidare, vi har dock tack vare konstsnötillverkning ett hyffsat spår på knappa 2 kilometer i grannskapet men visst vore det roligare att träna om det fanns längre spår att snurra runt på. Inom kort står också en del inplanerade långlopp på schemat, det första inom ett par veckor på “hemmaplan” i Vörå lider förstås också av snöbristen så vi får se hur arrangörerna går i land med uppgiften. De följande i västerled på andra sidan Atlanten meddelar på sina websidor att de har “excellent skiing conditions” så man får väl hoppas att det håller i sig tills vi kommer dit.

Som jag tidigare nämnt så är det fint i skogen men tyvärr så har jag inte hunnit dit i den utsträckningen som jag hoppats på, de e ju redovisningstider och ska man resa bort så gäller det att jobba in lite på förhand. Men det är inte lätt att hitta koncentrationen då solen lyser och det som idag är torrt och ett par minusgrader. Nåå, jag fick ju mig trots allt en liten promenad i samband med dagens mätningar 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “Mera väder.”

 1. Simning och vinterbad är nog en lättare grej som lämpar sig i Finland.
  Inte så dyr och krävande utrustning. Men lite svårare att förklara hemma varför man skall så hiskeligt långt.

 2. Jaa i år är det ju lätt att motivera resan med att det inte finns snö här 🙂
  Brukar inte simma i vatten under 20 grader så vinterbad låter inte så lockande……. de må sen vara billigt 😀

 3. Helt rätt Christer! Men minitemp ska va +28 för att jag ska få mig våt och det vita på marken ska inte vara snö utan sand!! Vinterbad i all ära men jag anser det ytterst ojämlikt. När man kommer ur vaken är kvinnan
  till sin fördel och mannen får skämmas!

 4. Ska väl erkännas att man nån gång badat i snö i samband med bastubad och kanske lite intag av värmande drycker. Joo kylan får det mesta att dra ihop sig 🙂 28 grader låter lämpligt, men jag är annars inte mycket för bad- och sandstränder, välpistade skidspår är mera i min smak.

 5. Om du ska västerut får du nog försäkra dig om att du blir insläppt av Trump, beväpnad med skidutrustning.

 6. Nå du vet…….mannaminnet…….. de e ju endast 5 minuter långt enligt förriga…. men jag kan kolla mina anteckningar, jag har ju bokfört åt miljöcentralen i närmare 30 års tid. Återkommer när jag rotat i arkivet.

 7. He he joo, det blir väl att se till att man är välrakad och kanske borde man blondera håret för att vara på säkrare sidan 🙂

 8. Jag har ett tiotal mätrör varav 2 på åkermark som når ungefär en meter djupt. Det är fråga om dubbla rör, ett yttre som är ett vanligt elinstallationsrör och ett inre rör av genomskinlig akryl. Det inre röret är fyllt med vatten och metylblå färg som klarnar när det fryser så på så vis är det lätt att se hur djupt det är fruset. Jag drar upp det inre röret och mäter avståndet från den markerade markytan till den blåa vätskan. På våren när det börjar tina ovanifrån så blir den klara isen blått vatten igen. På så vis kan jag också följa med tjällossningen. På bilden i inlägget syns den blå vätskan vid 38 cm på staven. Jag rapporterar en gång per månad förutom i mars och april samt vid behov maj då det är rapportering 2 gånger per månad.

 9. I dag är det riksdagens öppnande. Men när jag lutar mig tillbaka i sätet och sluter ögonen så ser jag bönder som stillar korna eller såna som sorterar och packar rotfrukter och grönsaker.

  Fick ni jul och nyårsledigt ? Har ni betalt för ert jobb ? Nä ingen behöver svara mig, men ställ frågor nu och då till er själva !

  Mannen i det stora landet i väster har hunnit mycket på 13 dagar. När man är ny på en post är man alltid ivrig i början. Sen ser man konsekvenserna långt senare.

  Tanka upm i förrgår nu måste jag följa upp Fortum. Det finns alltid folk som överreagerar(det kan vara en robothandlare) Livet är fullt av möjligheter och (faror)

Kommentarer är stängda.