Bålatall år 2017

Idag fällde jag den här vinterns bålaträä (bamseträd) som ju är en tall. Diametern var ca. 80 cm men det blev en stock på 4,9 meter där toppdiametern var litet under 50 cm så den går att sälja. Max. toppdiameter är nämligen 50 cm.

Det nya svärdet på 15″ (38 cm) räckte egentligen inte till. I mitten finns nämligen en liten pigg kvar som inte blev avsågad (se bilden). Men blåsten tog omkull tallen i alla fall. Det är inte den enda stora tallen som jag fällt men de andra var “bara” 70-75 cm. Tyvärr hade många av dem tjocka torra kvistar så de dög inte till stock annat än lommen (nedersta stocken). Det är verkligen harm och visar att man inte skall spara träden för länge. Till all tur hade bålatallen nästa inga torra kvistar alls så där blir det många kubikmeter stock.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Bålatall år 2017”

  1. Vilket bolag gäller det. ML har gränsen max 70 cm så man får hålla på och svarva lommarna

  2. Det var en präktig fura.

    Vore kul om ni berättade för läsarna om bondlogg gallupen vad läsarna tyckte och tänkte. Så där i allmänna ordalag då lite sammanfattningsvis.

    Jag har nog förlåtit kalle men jag var nog inte felfri heller. Hoppas vi alla kan gå vidare.

    Lite kuriosa. Var i går till riksarkivet och där fans 132 hyllkilometer (gamla) böcker som borde göras digitala.
    Men det kostar femtiotusen pund per hyllmeter. Tekniken finns men pengar saknas.

Kommentarer är stängda.