15 april, 2017 av

Våren tog paus.

Påsken förde med sig kallare väder och våren tog paus. Idag under skogsarbetet kom det spridda snöbyar och det blev tidvis riktigt mörkt i skogen för att sen bli riktigt ljust när solen kom fram igen. Lite vitt på marken blev det så småningom och snö i nacken emellanåt när man tog omkull någon mindre gran. Snö i nacken har man just inte fått på hela vintern så det blev en påminnelse om hur det brukar vara normala vintrar. Det blev som sagt lite bakslag i vårens ankomst men lite har den nog hunnit arbeta de varma dagarna innan, det blev jag varse genast jag kom till skogen. Jag tänkte att det är torrt idag så jag tog läderkängorna eftersom jag gillar dem bättre än gummistövlarna men tyvärr så trampade jag nästan genast genom isen på skogsdiket så det blev vått om fötterna. Flödvattnet från snösmältningen och förra veckans regn hade ställvis ätit upp isen underifrån medan isen på andra ställen fortfarande bar traktorn.

Tjälsituationen.

Efter hemkomsten och lite mat blev det att ta sig ut igen för att gå snö- och tjällinjen eftersom det förflutit 2 veckor sen senaste mätning. Också här märkte man av att våren kommit av sig. Lite hade tjälen ändå gett med sig tack vare regnen i början av månaden. I skogen är det nu inte mycket till tjäle kvar och på de 2 mätpunkter som ligger på åkermark så hade det vid punkten på stubbåkern tinat 10 cm ovanifrån men bara 1 cm nerifrån sen senaste mätning så där återstår 22 cm tjäle. Vid den andra punkten på plöjd åker hade det tinat 13 cm ovanifrån och 4 cm nerifrån så där låg tjäldjupet nu på 47 cm vilket betyder att det frusna markskiktet är 34 cm tjockt. Med beaktande av väderprognosen så tror jag nog att det ännu finns tjäle kvar vid nästa mätning om 2 veckor. Vi får se.

Också fåglarna verkar undra vart våren tog vägen, under dagen i skogen hade jag en grupp med rödhakar som nu som då kom riktigt nära för att se vad jag höll på med. Kanske för att se om jag hade nåt ätbart med mig. Och nu ikväll under mätrundan stötte jag på en flock svanar som förnärmat undrade varför jag måste gå just där dom slagit läger för natten.

En flock sångsvanar söker mat och nattkvarter på stubbåkern.

Med denna påskhälsning från producenterna önskar jag god fortsättning på påskfirandet.

 

Etiketter: , , , ,

3 svar till “Våren tog paus.“

 1. per fd skriver:

  På väg till ÖB i torsdags han vi upp en traktor med en bogserad vältkombimaskin(4m) mellan Forssa och Huittinen Bonden var stolt över sin maskin men kön var närmare 2km. Tågordningen bonden en pensionär en kvinna två långtradare och mycket bilar. Gulsträck backar korsningar motkommande och snö på vägbanan, på en av årets mest trafikerade dagar med varningar i radio och tv och så. Så kommer frågorna måste bonden ut en sån dag och vem skall köra om först. Jag har haft bondrollen långtradarchaufförens och stressade bilistens dock inte ännu pensionärens roll. I Närpes korsade en bondkombination riksåttan i lördags. Vad sår man på påsk påskgräs ?

  Här har tre tranor och sexton storspovar stanna till på den oplöjda stubbåker. Tydligen en fågelvänlig odlingsåtgärd.

  Har varit och stammkvistat några påskdagar, skönt nät det inte finns älgflugor eller andra flygfän. Tänker nu och då på nisses kvistfria träd, lite kan man själv hjälpa till.

 2. vägar skriver:

  Hej per fd
  Måste hålla med dej om bonden på vägen just då, och utan att ge väg, tycker detta verkar helt dumt. Men så måste vi komma ihåg att vi bönder även betalar trafikförsäkringar för att få köra på allmän väg. Men ändå kunde man välja en passligare tid än just då, eller köra in på en busshållsplats (om där finns på den vägen) en sådan. Har själv kört rätt mycket med traktorn på livligt trafikerade vägar men försökt undvika rusningstiden på morgonen o kvällen, har gett väg och låtit hela “jånån” åka , känns bra för en själv oxå.
  Till Christer en fortsatt trevlig påsk, vi har även kallt här “nere” -10 i natt.

 3. Nisse skriver:

  Det var riktigt kallt i fredags och lördags då jag tog ut de sista asppropsarna för det var nordanvind. Så kallt har det knappt varit på hela vintern. Litet sur var man då man fick sitta inne i mars eftersom det var för varmt för att köra över åkrarna. Men det är förstås bättre om kylan kommer i april i ställer för i maj eller juni.