Omväxling

De flesta människor brukar ta ledigt men jag kan bara inte. Fast det går att ha litet omväxling. Det betyder att jag börjar på ett nytt arbete. Också då vi åkte på kanalkryssning så blev det till forskning i kanalbyggandets historia och teknik. Jag har varit litet frånvarande de senaste veckorna och det beror förstås på att vi var i Medåker som de kan gissa som följt Bondbloggen flera år. Därefter var vi med det gamla gänget på Åland i Godby. Och gamla gänget var Experimentklubben som vi hade för ca. 60 år sedan med Ingmar, brorsan och jag – nu utökad med sambor och fruar.

I det gänget är jag en ganska udda fågel för de andra är fågelskådare. Det tar emot att fjompa omkring i skogen utan att göra nånting nyttigt. Däremot går det bra med skogsarbete. Likaså kan jag inte ens tänka mej att ligga på en sandstrand och steka mej på Mallorca eller Kanarieöarna. Det är för mej det närmaste man kan komma helvetet på jorden …En gång i min ungdom for jag på en “solresa” till Bulgariens kust men det tog inte lång tid innan jag hoppade på bussen till en liten bergsby för att studera folklivet långt ifrån turisterna.

Så jag satt hemma i Tor-Ljungars hus (farbror till min studiekamrat och granne  Mona) och läste. Tor-Ljungar var elingenjör och lärare på Sjöfartsläroverket på Åland.. Han sysslade också mycket med underhåll av TV-apparater allt sedan de för första gången gjorde sitt intåg. Han hade bland annat studerat i Kanada och kunde en mängd språk. Han hade många intressen och vi brevväxlade (mest via epost). Hans far Hugo Grönstrand hade varit rektor på Ålands lyceum. Så det fanns ett betydande bibliotek från 1800-talet framåt. Och massor av facktidskrifter – flera hundra kilogram ute i lidret.

Nu vill jag inte alls att alla skall bli likadana tråkmånsar som jag och de får gärna åka till Mallorca bara jag slipper. Men omväxling är bra. Man fastnar annars i det vardagliga och blir som det heter “gårdsblind”. Att resa bort är nyttigt för det ändrar på vad man tycker är nödvändigt och vad som är mindre nödvändigt. Efter vår vårliga Sverigetur så är det vanligen klart vad som måste göras för vårsådden står för dörren.

Vi var förstås till Medåker och där var det också kallt. Ett par dagar förrän vi kom så fanns där 15 cm snö.

Den smälte men varmt blev det inte. Grannen Lars-Erik hade redan börjat harva då det kom snö och blev kallt. Ganska torrt är det i alla fall under snön. Bilden nedan är från 16 april och då fanns det ännu en hel del snö på nordsidan (på vedlidrets tak). Fast vi hade ingen snö i Hindersby även om det hade kommit i Borgå. Som vanligt tar all nederbörd slut innan molnen hinner fram till Hindersby …

Det fanns stora fält med höstsäd i Sverige och de var jämna och gröna. God skörd är att vänta i höst. Vårsådden är redan nu försenad för de brukar så en månad före oss. Men de hinner ännu bra om vädret blir bättre. Det har snöat på flera håll i Sverige men jag såg på kameran att vi inte fått nån snö i Medåker efter det stora snöovädret den 14 april.

Då vi kommer till Medåker så blir det vanligen en massa byggarbete och så också den här gången – men inomhus. Det gick visserligen att kratta på eftermiddagen på solsidan men kallt var det – kallare än under den s.k. “vintern”. Jag hade tagit med en mängd stora vedkubbar som torkat i 20 år i vedlidret så det blev varmt – både då de skulle klyvas och sedan då man eldade.

Nu hade jag med en fjärrtermometer som med en laser visar på vilken punkt den mäter. Det var intressant för fastän vi hade +22 grader i rummet så var det +1 grad på golvet vid ytterväggen på sina ställen. Det blir att ta upp golven och täta dem ordentligt en sommar. Troligen blev det springor då vi lyfte upp en ändan på huset som var 12 cm lägre än andra ändan … Golvet i gamla hus har ju skild grund och sitter inte alls fast i väggarna. Men för jämförelsens skull så var golvet i det nya huset på Åland (byggt ungefär 1986) också grymt kallt. Troligen blev jag förkyld av det.

Jag fick en påtvingad “ledighet” av förkylningen men nu börjar den släppa taget. Inte kan jag klaga för det är första gången den här vintern som jag varit förkyld och det får jag säkert tacka skogsarbetet för. Nu vill jag i alla fall ha litet omväxling och börja arbeta med allt som blivit ogjort medan vi varit borta. Stor brådska med vårsådden är det knappast men det finns en hel del annat som borde göras och som är trevligare då det är litet varmare. Till första maj skall jag väl vara i full gång igen …

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Omväxling”

 1. Man blir gärna förkyld av resor, eftersom man träffar på en massa andra människor. Däremot blir man inte förkyld av kalla golv!

 2. Hej Nisse och välkommen åter från “semestern”.
  Konstaterar att det dyker upp allt fler likheter oss emellan 😀

 3. Jag har hört det men min personliga erfarenhet talar emot det. Det kan vara nån indirekt påverkan som den medicinska vetenskapen ännu inte upptäckt. Ingen vetenskap är ofelbar och i all synnerhet vet ingen nånsin hela sanningen. Som gammal forskare så är jag alltid fundersam och lägger till till varje påstående “enligt vad vi vet idag”. Förstås måste man rätta sej efter de senaste rönen i stället för att vilt hitta på alla möjliga egna teorier men om de egna erfarenheterna pekar på nånting så följer jag dem hellre än forskarnas påståenden. Speciellt gäller det empiriska vetenskaper där minsann inget är slutgiltigt. Själv är jag matematiker och vi kan bevisa (vissa) saker vilket empirikerna inte kan – de kan bara säja att undersökningarna visar just nu på att det och det är sannolikast. Då man sysslat med en exakt vetenskap så blir det ofta bråk med empiriker och i all synnerhet humanister som i sten påstår allt möjligt som närmast är egna åsikter och spekulationer – fast det vill de inte medge :-).

 4. He-he, det är helt riktigt att sätta “semester” inom citationstecken för det var inte speciellt semesteraktigt … Vanligen bryr jag mej inte om ifall det är dåligt väder bara jag får nånting gjort men det var litet magert med det den här gången. Det blev mest att planera för framtida arbeten så vi måste väl åka iväg på nytt då det blir varmare väder. Men man får se hur det blir med vårsådden och andra arbeten. Oftast är sommaren en mycket bråd tid och jag är nu än mer övertygad om att en hel del arbeten lönar det sej att ha bråttom med på sommaren så man inte hamnar att göra dem i sådant vinterväder som vi har haft – och har ännu i dag och i morgon. Sedan lär det bli varmt och då är hoppeligen min förkylning förbi …

 5. Angående kalla golv och förkylning så är det väl så att om kroppen utsätts för påfrestningar så försämras kroppens motståndskraft mot smittosamma sjukdomar. Ä det kallt så lönar det sig definitivt att skydda ställen på kroppen där blodcirkulation är stor eller ytlig såsom huvud, hals, handleder, händer, fotleder och fötter.
  Det där försökte jag förklara för en grupp flickor som var här på skördepraktik en kall höstdag med att säga att det är bättre ni går med rumpan bar än huvudet bart om ni fryser. Borde kanske utryckt mig lite annorlunda för jag fick lite långa blickar 🙂

 6. Jo jag brukar säja att bägge ändarna skall vara ordentligt varma (övre och nedre) och gärna armarna. Det är logiskt för en rund boll har den minsta värmeutstrålningen medan allt smalt bli genomkallt mycket snabbt. Huvudet är ganska speciellt för det kräver en massa energi.

  Här är det full vit vinter … Man får lust att önska alla en God Jul !

Kommentarer är stängda.