30 april, 2017 av

Tjäle, snö och Valborg.

Nyss hemkommen från tjälmätningsrundan får jag konstatera att det gick som jag befarade för 2 veckor sen, det vill säga att vi har tjäle kvar till Valborg. Det jag däremot inte räknat med var att vi skulle ha mera snö nu än vid förra mätningen. Nattens och förmiddagens snöfall gav oss ett 6 cm:s snötäcke som nu på eftermiddagen börjat smälta och gjorde slyet vått liksom nacken och uppåt midjan på mig.

Lite hade ändå tjälen gett med sig men med den här farten kan det till och med finnas något att mäta om 2 veckor då nästa mätrunda finns inprickad. På stubbåker hade det nu tinat 15 cm från ytan men därunder fanns det ännu ett 12 cm tjockt tjälskikt (för 2 veckor sen var motsvarande siffror 10 från ytan och 22 cm fruset). På plöjd åker var motsvarande siffror 24 (13 förra mätningen) och 13 cm fruset (34). Nå snön blötlägger ju tjälen effektivt så får vi lite värme, vilket nu inte vädertjänsterna utlovat, så kan tjälen vara borta nästa veckoslut. I skogen hade inte läget förändrats nämnvärt sen senaste mätning.

När man läser dagens some-flöde så förbarmar sig de flesta över det sena snöfallet, men faktum ar att det inte är så ovanligt. Så sent som den fjärde maj 2014 kom det 5-6 cm snö men mannaminnet vill ju vara kort emellanåt, enligt förriga kärringen endast 5 minuter långt.

Med dessa rader vill jag önska läsarna en glad Valborgsmässoafton och ett lugnt 1:a majfirande.

30.4.2017

Etiketter: , ,

3 svar till “Tjäle, snö och Valborg.“

 1. Vargen skriver:

  Vart försvann bondbloggens “snabbsökning” från yles hemsida?

 2. Christer skriver:

  Jaa du Vargen, det verkar som om Rödluvan uppslukats. Ska kolla om det är medvetet eller bara har hänt så där annars. Tack för påpekandet.

 3. Christer skriver:

  Hej igen Vargen.
  Yle har omorganiserat sidorna lite och då det inte verkade vara så många som gått in till bondbloggen från länken på huvudsidan så har den nu lagts in lite synligare på sidan för jord- & skogsbruk. Du kan själv kolla in hur här: https://svenska.yle.fi/jord-skogsbruk