Olja in och ställa undan

Det skrivs en hel del om vårsådden men det tar lika mycket tid att olja in maskinerna och ställa undan. I år gick vårsådden ovanligt bra och snabbt – mest på grund av att det torkat upp så jämnt och inte kom något regn alls. Här fick vi inte många droppar och skulle gärna vilja ha litet mer sprickanveetå så att utsädet skulle gro jämnt. Det mesta verkade i alla fall ha kommit i fuktig jord och med den sommarvärme vi haft efter sådden så borde det gro bra.

Jag har lärt mej att man borde rusta upp maskinerna efter sådden och inte lämna dessa arbeten till nästa år för det blir alltid bråttom före sådd. I år testade vi de nya körmarkörerna som var de starkaste harvtinnar som jag hittade och de fungerade bra. Lite för bra i vissa fall för jag måste skruva bort spetsen så det inte skulle bli ett stort dike efte markören. Jorden var så mör i år men vissa år kan den vara hård och då kan minsann spetsarna behövas. På vissa platser kunde jag inte ens använda markörerna eftersom de samlade stora hopar med den i år mycket lätta och torra halmen.

En sak som jag “reparerade” i fjol men som inte fungerade alls var hektarmätaren. Nu såg jag också varför. På axeln från drivhjulet som driver mataraxlarna finns en magnet som skall få ett så kallat reedrelä att dra och ge en puls till hektarmätaren. Det var helt sönderkört så jag måste byta det. Till all tur köpte jag i fjol en bunt fönsterlarm som består just av en magnet och ett reedrelä. De är avsedda att ge en signal till en larmcentral ifall någon (en tjuv) öppnar ett fönster som är larmat. Det är precis samma teknik som i Rapidens hektarmätare men mycket billigare än reservdelen. Nu har jag en hel bunt med dessa larm så reservdelar finns för många år framåt. Hektarmätaren är inte absolut nödvändig men bra att ha då man vill följa med åtgången av utsäde och gödsel.

Inte nog med det utan det visade sej att pulsen inte alls gick fram till styrlådan där hektarmätaren sitter. Jag har redan klippt bort en dålig kontakt och nu måste jag göra nånting åt den andra. Den första ersatte jag med en tät låda och två kopplingslister men jag tror jag måste byta den andra kontakten så att jag kan ta bort styrlådan från maskinen. Det är praktiskt då man behöver göra nånting åt den så man kan ta in den i verkstaden och inte måste löda med den fastsatt i maskinen.

Men det var inte lätt att hitta en ny kontakt. Reservdelar köper jag ju inte utom i nödfall och det är en rund Amphenolkontakt som tidigare var ganska vanlig. Det går inte riktigt med vilken kontakt som helst för den måste tåla både regn och damm. Så man måste ha en så kallad militärspecifierad kontakt. Och den har 24 pinnar så den är inte alltför vanlig. Det visade sej att den mest finns som begagnad i USA där den funnits på militär utrustning men tydligen ersatts med datakablar. Dessa har ofta bara ett fåtal ledare eller inga alls (optisk fiber som inte kan störas). Förresten så har nya Rapid också ISOBUS datasystem eller trådlösa system. Men jag hittade ett kontaktpar i USA (begagnat) för ett hyfsat pris.

Man måste passa på med köp utanför EU och speciellt USA. Det som kan kosta skjortan är försändelse och tull. Det fanns också en kontakt som var billigare men med 100 dollars frakt … Den jag köpte hade 28 dollars frakt och då var tullen inräknad. Frakt plus tull blev dyrare än själva varan. Det är bra att eBay kan jämföra priser med frakten inberäknad. Det är i alla fall skillnad jämfört med EU där frakten kan vara så låg som 3-6 euro.

Allt mer uppskattar jag köp över nätet och postleverans. Jag har faktiskt inte tid att köra till H:fors till Ring III för att hämta reservdelar. Det gör jag bara i nödfall. Och man måste först ringa och kolla ifall det finns i lager. Finns det inte så är det lika bra att beställa från Tyskland. Jag beställde delar till vår gamla Stihl motorsåg förra måndagen därifrån och på fredagen kom paketet. Det tar ofta lika lång tid att bestålla inom landet (och blir dyrare).

Men man måste vara försiktig med leveransen. Tillsvidare har den vanliga posten fungerat bra och paketena levereras ibland in på verandan. Men akta er för “företagspaket” från Sverige. De åker fram och tillbaka och tar minst en vecka om de levereras alls. Jag råkade ut för en försändelse från Logosol som blev liggande i Åbo i veckor tills jag kontaktade Logosol och frågade om de alls skickat nånting. Det var riktigt usel leverans. Jag har en bekant som jobbar på Motonet som också klagar på företagsposten. Fastän postbilen står vid dörren så vägrar de ta med sej paket “eftersom de inte har det numret på listan”. I stället kommer nån från bil Rovaniemi och hämtar paketet nån gång. Postens logistik kommer att ta död på den. Matkahuolto är inte heller så bra. Ibland meddelar de inte att paketet kommit. Dessutom föredrar jag att få det i postlådan i stället för att vara tvungen att åka upp till kyrkobyn.

Näthandeln står och faller med leveranserna – speciellt reservdelar. Det finns bra firmor som levererar snabbt och säkert och meddelar bums men också riktigt slöa, slappa, lata, loja och likgiltiga. Man kan ibland följa försändelsen och det är i princip bra men ibland får jag meddelande om leveransen först då paketet redan kommit. Jag köpte hydraulslangar i början på maj men ingenting hördes av firman förrän slangarna dök upp nästan tre veckor senare (leveranstiden var kantänka 3-5 dagar). De som har nätbutik måste lära sej att kommunicera för annars går det i putten.

Nu är såmaskinen inoljad och undansatt och nu börjar vedtiden och virkessågningen. Det gick illa med utkörningen av flisved i april eftersom jag blev ordentligt förkyld (och ännu hostar och harklar mej) men det är torrt före och stenbackar så det skall väl gå att få ut veden.

Vädret lär bli litet kallare och det är bra för det har varit för varmt de senaste dagarna … Det här vädret brukar vi ha i juli.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Olja in och ställa undan”

 1. Har någon av bondblogg läsarna märk att det har blivit svårt krångligt och byråkratiskt att låna lite pengar från banken ? När jag under mitt andra besök kom med de dittills begärda papper 2an och 2c skatteblankett.
  Jord och skogsbruksblankett så började hen skratta åt mina jordbruksinkomster. Ja den är väl som en månadslön för en lite högre banktjänsteman och de(inkomsterna) har jag aldrig förskönat på något sätt.

  Så nu är man ägare till en ofinanserad grävmaskin någonstans i Finland.

  Redan bonden Paavo dikade på sin tid och jag tänkte dika nu på min tid.

 2. Allting tycks vara svårt och byråkratiskt i bankerna nuförtiden. Jag har i flera år försökt flytta några aktier från Nordea men det tycks vara omöjligt. Och jag har inte tid att springa i banken hela tiden för sex aktiers skull.

  Annat var det förr då Iris på banken i Hindersby ringde och frågade on hon skulle betala en räkning som höll på att bli försenad: “Du kan komma in och skriva under nån gång då du far till butiken”.

  Visst fasen var allt bättre förr …

 3. Kunden har blivit ett slags ohyra som helst inte ska visa upp sig i banklokalen och orsaka arbete. Har samma erfarenhet som NIsse av Nordea och trögheten/oviljan. Och visst fasiken var det mycket bättre till och med förr. När jag som liten grabb ville prata med mormor, lyfte jag luren och sa “ja vill tala me mommo” och samtalet gick fram (Hulda i växeln kände så gott som alla bysbor på rösten och förenade med de rätta stöpslarna) Ville jag hälsa på mormor gick jag ner till byvägen och “mjölklava” där jag hoppade på med Sigurd som körde byns mjölk till mejeriet. Vid mejeriet böt jag till Edvins bil som gick till mormors och
  stannade vid fähusknuten där. Från dörr till dörr!! Bankbilen kom en gång i veckan och det fanns två bybutiker och en kiosk. Den ena av butikerna fungerade också som apotekspunkt med de vanligaste medicinerna, Nervin icke att förglömma, i sortimentet. Samma butik fungerade även som postfilial. Trots detta kom även butiksbilen. Man behövde egentligen inte för det dagliga utanför gårdsgruppen alls.
  Så visst fasiken var det bättre förr, och ju förr dessto bättre!! Huldas telefoncentral var även den tidens “kretsalarm”. Var det något extra på G, t.ex statens kontrollanter, eldsvåda etc stoppade Hulda i alla stöpslar i telefoncentralen och larmade hela byn fullständigt på nolltid. Speciellt viktigt efter kriget då det mesta i livsmedelsväg såldes på svart till stadsborna och byn gisslades med jämna mellanrum av “politrucker” som kom och kontrollerade att fastställda mängder livsmedel producerades för samhällets
  behov och inte såldes svart.

  Med anledning av Nisses färdiga vårsådd så har men häromkring bara fått ett litet början. Var ner till H:fors
  i förrgår och konstaterade att skillnaden var otroligt stor mot normalt. I söder var allt sått och bl.a brudspireorna blommade för fullt. Löven nästan helt utslagna osv. Ungefär norr om Tammerfors ändrades
  allt i ett slag med många obearbetade åkrar och bara lite sått. Mössöronen nätt och jämnt ut. Nog brukar det alltid vara en viss skillnad mellan Österbotten och Nyland, men nu är det ovanligt stort mellanrum.
  Och det tycks fortsätta. De sista dygnen har dagstemperaturerna legat kring 7-10 grader och 0 eller några minus på nätterna. Nu regnar det igen som om himlen vore öppen och är 8 plus. Värmeböljan på ca en och en halv vecka som södra Finland hade räckte till +17 en hel fredag här.
  Finland

 4. Ojämnt falla ödets lotter … Här har det torkat så att till och med mullandena är stenhårda. Vi hade problem att få potatisen i jorden.

  Banker, butiker och centraler var lokala inrättningar så det var inte underligt att de fungerade bra för oss. Ju längre bort och ju större de blir desto sämre fungerar de.

Kommentarer är stängda.