Sommarmorgon i juli

Solens första strålar faller på åkern men skuggorna från skogen är ännu långa och nattens dimma ligger kvar. Det är svalt och tyst och vindstilla.En liten strimma sol gör vetets ax alldeles gula – nästan som blommande rybs. I skogens skugga är vetet mörkgrönt – nästan svart.

Jag  startar  traktorn och kör hem de sista lassen ved inför vintern. Jag steg upp klockan fyra för att hinna köra innan det blir hett men klockan sju då jag radar av lasset är det redan alldeles för varmt. Det är besvärligt för solen står lågt och lyser mej rakt i ansiktet så jag knappt ser var jag lägger veden.

På den bärgade vallen springer en tofsvipeunge framför traktorn. Förra veckan såg jag två men också en räv så den kan ha nappat den andra ungen. Tofsvipan springer i spåret från traktorn nästan hela vägen hem. Den vägrar att hoppa åt sidan och gömma sej i gräset så jag får köra riktigt långsamt tills jag svänger av från vägen medan ungen fortsätter rakt fram.

En trana flyger lågt över åkern. Det är en väldigt stor fågel och imponerande på nära håll. Ett par verkar häcka i närheten för man hör dem ofta tidigt på morgonen.

Inga pengar i världen kan få mej bort härifrån till städernas buller och trängsel. Jag tror konstnärerna misstagit sej då de försökt avbilda Paradiset – de borde komma hit en sommarmorgon för att uppleva det …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Sommarmorgon i juli”

 1. Tranorna är också allätare! Ger du dig ut i staden vid samma tid på morgonen, så har också staden sina fördelar!

 2. Jag minns tidiga sommarmorgnar i Helsingfors då jag bodde på Skepparegatan (södra H:fors). Speciellt Observatorieberget var fint. Då var staden så gott som folktom och också ganska tyst (1970). Det har ändrats och inte direkt till det bättre. 1980 flyttade vi tillbaka till Hindersby men barnen bodde där – Henriks familj bor ännu. Nuförtiden kör vi omvägar kring Helsingfors och tar helst färjan till Sverige från Åbo. Internet har gjort att jag inte ens behöver köra till Ring III efter reservdelar så det är ytterst sällsynt att jag rör mej i staden numera (Borgå nån enstaka gång).

 3. Den tiden på dygnet en sommarmorgon kanske det i staden mest rör sig folk som raglar sig hemåt efter en våt kväll på krogen, i alla fall om det är semester eller helgtider? Nån mås eller kråka som söker halvätna hamburgare utanför gatuköket kanske man också kan se? Ett antagande eftersom också jag likt Nisse sällan rör mig i stan numera. 🙂

 4. Efter att ha fått en fribiljett av chefen sitter jag och käkar på

  http://www.allasseapool.fi/

  och undrar om nisses paradis. Här är utsikten och läget bra. Slottet, amben, salutorget, havis Amanda, UPMs gamla kontor, saluhallen, sundmans , silja-line , sky wheel , viking-line stora enso och uspenski katedralen. Då var vi varvet runt. En parad med polishästar, blåsorkester militärpojkar och polishästar igen drar förbi slottet. Turister i stan(mest asiater) kommer att slå alla tider rekord. Kryssningsfatyg är in varje dag. Här är det puls om det är någonstans i Finland. Sveaborgsfärjan rundar polplattformen nätt och jämt silja line håller på och lägger ut. Skall ännu i sekabastun och sedan och simma i varmpolen. Havsvattenpolen får någon annan ta för här gäller inga kantzoner, skyddszoner, markarteringar, kurser, växelbruk, reducerad gödsling kontroller mm. Här gör alla som dom vill och kan.

  Hit betalar hela landet pengar. sfp slc, atk ,metsä, kyrkostyrelsen, barnsjukhuset, riksdagen, ja listan kan göras hur lång som helst. Här är Finlands centrum.

 5. Mjoo, jag bodde där i många år. Visst kan man kalla det “puls” men jag börjar allt mer tycka att det är trängsel och oljud. Det är förstås subjektivt men för mej är Hindersby världens centrum :-). H:fors kunde man bygga en mur runt (och stänga in alla vargar som de asfaltgröna så värnar om). Det skulle vara skönt att bli av med alla byråkrater, fogdar och politiker som mest bara ställer till krångel. Som ung student tyckte jag det var nytt och intressant men det tog snabbt slut. Tydligen är jag en hopplös lantis …

Kommentarer är stängda.