31 juli, 2017 av Nisse

Inte så illa …

Direktsådden år 3 lyckades egentligen ganska bra. Det såg litet dåligt ut i början på sommaren men nu efter axgången så ser åkrarna hyfsade ut. Jag fäster mej alltid vid problemen men om man höjer blicken och ser ut över hela slätten så ser det ganska bra ut. Det betyder ännu inte att skörden blir bra för man vet aldrig hur höstens väder blir men direktsådden lyckades i alla fall bra.

Till och med den olycksaliga Brännängen med lerbackar ser ovanligt bra ut.

Det är klart att jag inte får lika goda hektarskördar som grannarna som plöjer, harvar, göder och sprutar för brinnkära livet men jag är ganska nöjd med tanke på den insats jag satt ned per hektar. Mycket litet brännolja och tid och måttligt med gödsel. I år satsade jag litet på ogräsmedlet i och med att jag använde dyra Broadway (men lämnade bort flyghavremedlet). Det tycks i alla fall ha lyckats ganska bra. Ogräsen har hållits borta och buskarna med baldersbrå har förtvinat. Nedan ser man att det är rent från ogräs invid vetet. Man ser också att kvickrot och baldersbrå finns kvar men är ganska förtvinade.

Vi har hittat litet flyghavre men det är svårt att säja om det var strån som ännu inte grott då jag sprutade. Broadway verkar ju genom bladen så senkommen flyghavre påverkas inte. Allting är också så sent att flyghavreplockandet kommer först i augusti.

På Altjärrsvägen (som är ren lerväg) växer vitklövern fint. Synd att inte rödklövern på vallarna blev lika bra i år.

Sista julikvällen ser fin ut. I morgon är det augusti och man måste börja tänka på tröskandet men det blir knappast före september eftersom allt är så sent.

 

Etiketter: ,

4 svar till “Inte så illa …“

 1. Anonym skriver:

  Tredje gången gillt kanske? Tur med vädret eller kanske du börjar få grepp på det här med direktsådd? Vart ska du göra av med alla inkomster om nu skörden klarar sig hela vägen? ?

 2. Nisse skriver:

  Nog är det väl mest tur med vädret. Odlandet är nästan alltid fråga om vädret. Speciellt lerjordarna är känsliga och behöver just precis lämpligt med stilla regn då och då – som den här sommaren.

  Nu ska vi vänta och se hur det går med tröskandet, torkandet och sedan vad vetepriset är nästa sommar. Först därefter börjar jag fundera på vad jag skall använda de myckna pengarna till :-). Men troligen blir det inga större problem …

 3. Donald skriver:

  Det kan nog börja komma vatten nu i augusti, rötmånaden. 😉
  De hotar redan med lokalt jättestora mängder dom kommande dagarna…

 4. Nisse skriver:

  Jo, men vi brukar klara oss med mindre eftersom det mesta regnar bort i västra Finland. Utom då det kommer rakt söderifrån.