En helt vanlig dag?

Ibland när jag haft studiebesök från till exempel någon skola eller träffat någon som intresserar sig för det vi bönder gör så har jag ombetts beskriva en vanlig dag. Mitt svar brukar vara att den för det mesta börjar när solen går upp och slutar när solen går ner.

För faktum är att vanliga dagar existerar inte i mitt liv, dom är alla olika på något sätt. Och det är kanske det som gör det så intressant att jobba med det här odlandet.

Som sagt jag har fått frågan, men det som fick mig att fundera över arbetsdagen var ett radioinslag jag hörde under veckoslutet där någon facklig representant menade att undersökningar visat att människan mår bäst med högst 8 timmars dagar 5 dagar i veckan och att längre arbetsdagar under längre tid leder till sjukdom och olycksfall. Just så tänkte jag som varit sjukskriven blott några dagar sen jag började som egen företagare. Och joo jag var visst och skar mig lite grann i fingret häromdagen kunde det bero på att dagarna blivit för långa? Nää att jag skar mig berodde nog på att jag fick ett onödigt telefonsamtal just som jag skördade broccoli och jag fick lite brått att stoppa undan telefon för att skära loss en broccoli som jag höll på att missa.

Borde väl lyssna på programmet i repris för att desto mera kommentera diskussionen så jag lämnar det därhen.

En typisk dag.

Men för att återgå till frågan i inledningen så tänkte jag att jag kan ju försöka återkalla dagen som gått och försöka beskriva vad som skett för att på så vis ge en bild av hur en dag i mitt liv kan se ut.

Dagen började med att jag försov mig, vilket inte heller är typiskt då det skett endast ett par tre gånger i år. Jag hade helt enkelt glömt att ställa väckningen en timme tidigare då jag meddelat arbetarna att vi börjar 6 i stället för klockan 7 som är det normala. Jag vaknade därför klockan 6:20 och fick lite bråttom ut för att berätta vad som skall göras. Konstaterade dock att arbetet var igång då frugan och våra anställda tagit itu med att samla ihop varor till beställningar för leverans under förmiddagen. Jag tänkte att det är lika bra att dom fortsätter med det dom åtagit sig så jag tog itu med lite skrivbordsarbete under tiden. Sen när dom började bli klara lastade vi skördevagnen för att bege oss till åkern. Klockan började närma sig 9 så vi tog kaffepaus innan avfärd.

Vi inledde skördandet med blomkål….

7.8.2017 Skörd av vit och lilafärgad blomkål.

……och när den var genomgången fortsatte vi med broccolin.

7.8.2017 Skörd av broccoli.

Det tog oss lite längre än beräknat men vi hade ett trettiotal papplådor kvar så vi fyllde dem med isbergssallat samt skördade några lådor specialsallat innan vi gav oss tid att åka hemåt för lunch som idag blev senare än normalt eller först mot tvåtiden.

Innan lunchen lossade vi vagnen och jag satte in broccolin och sallaten i vacuumkylen för snabbkylning. Under tiden kylen arbetade hann jag ta en diskussion med barnbarnet om ditt och datt män emellan.

Lite funderas män emellan.

Efter lunchen plockade jobbarna åter ihop lite beställningar innan det blev dags för kaffe och för dem att avsluta dagen. Under tiden gick jag igenom lite post och svarade på några e-postmeddelanden och jag tror att jag nickade till lite också innan kaffet  🙂

Efter kaffet betjänade jag min kusin och hennes dotter som ville passa på att ladda frysboxen med lite gott till vintern. Det är ett tag sen vi senast sågs så det blev att prata bort en stund. 🙂

Sen efter att ha kollat väderprognosen tog jag itu med kvällskiftet . Det utlovades lite regn till i morgon och det hade torkat upp lagom efter veckoslutets regn för att köra igenom lite grönsaker med tilläggsgödsling och radhackning. Så efter att ha kopplat ur skördevagnen och kopplat till radhackan bar det iväg till Pane för att inleda med morötterna…..

7.8.2017. En sista radhackning innan raderna sluter sig.

……därefter förflyttade jag mig till kyrkbyn för att köra igenom palsternackorna, rotpersiljan och purjolöken.

7.8.2017 Radhackning i palsternackor.
7.8.2017. Radhackning, tilläggsgödsling och kupning av purjolök.

När det var klart plockade jag ihop lite svartkål och knipplök som fattades till morgondagens leveranser och begav mig hemåt.

Kvällsdimman och skymningen började lägga sig och fullmånen var på väg upp när jag närmade mig hemmet. Kopplade ur hackan, körde in traktorn och fick mig serverad lite varm choklad och semlor av frugan.

Dimman lägger sig och månen reser sig under hemfärden.

Dagen kunde ha avslutats här men jag kom på att jag igår glömt betala lön åt arbetarna, jag brukar betala lön den femte i månaden men då det var på lördag så hade jag tänkt göra det på söndag kväll eftersom det är onödigt att pengarna ligger var dom nu ligger under veckosluten. Jag har nämligen konstaterat att en betalning gjord fredag kväll eller under veckoslutet nog debiteras mitt konto men når inte mottagaren förrän på måndag så för att förhindra någon att runna med slantarna under veckoslutet så sätter jag numera måndag som förfallodag.

Palkkaprogrammet fungerade bra

Palkka.fi för redovisning av löner och andra arbetsgivarskyldigheter.

men när jag skulle betala lönerna från nätbanken blev det stopp så löntagarna får nog vänta till imorgon med betalningen.

Händer nu som då att jag får följande meddelande…… man ska ha tålamod…. suck.

I och med att jag förberett mig för lite tangetbordsarbete så fick det bli detta inlägg i stället för inmatning av transaktioner så hit till bloggen for min sista timme för dagen. Sammanfattningsvis en bra dag som inte förde med sig desto större överaskingar.

Nu loggar jag ut för att samla krafter för en ny dag, få se vad den för med sig.

Go Natt!

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “En helt vanlig dag?”

 1. Vad bra att ni använder Palkka.fi! Vad synd att nätbanken har inte funkat i går. Hoppas det funkar nu. Glad sommar!

 2. Hej Tiina från skatteförvaltningen, roligt att också myndigheterna tar del av våra skriverier här på bondbloggen. Ibland får väl olika myndigheter som vi har att “tampas” med en och annan skärv ovett men jag hoppas att Ni tar kritiken positivt och försöker rätta till sådant som är möjligt för att göra livet lättare för oss bönder.

  Palkka.fi har överlag fungerat fint, det var dock för något år sen då tjänsten stängdes ner inför nyår så att jag inte hann betala ut lönerna innan årsskiftet. Meddelandet hade kommit så tidigt att jag inte noterat det eller hunnit glömma bort. De va då jag skrev inlägget: http://www.bondbloggen.fi/2011/12/sorry-lontagare-det-blir-inte-mera-lon-i-ar/

  Sen om jag får komma med lite kritik nu så önskar jag att man kunde komma in på de svenska sidorna direkt efter att ha valt språk utan att behöva uppdatera sidorna först.

  Jaa, vi hoppas på lite sommar ännu, tack detsamma 🙂

  Och joo, nu hade jag ju meddelat 7 augusti som betalningsdag men lönerna betalas de facto den 8 augusti i och med trubblet med nätbanken. Det föranleder väl inte att jag borde korrigera uppgifterna i Palkka.fi?

 3. Vi får skatta oss lyckliga att någon i en institution som skatteförvaltningen följer med bondbloggen! Well done Tiina! Säkert är andra tillsammans med mig intresserade av hur ni tänker där i skatteborgen när vi måste betala förskottsskatt på förväntad inkomst emedan våra lantbrukarkolleger i t.ex Estland betalar skatt (20%) när man lyfter ut ev vinst ur företaget. Ger även en möjlighet till självfinansiering för framtida
  investeringar vilket vi i Finland inte har eftersom vi måste betala i förskott på förväntat resultat även om det skulle på minus. Speciellt svårt blir det efter dessa två dåliga skördeår som varit med alltför låga priser
  på spannmåls och animalieprodukter. Marknadskrafterna råder och ingen vet (förutom skattestyrelsen tydligen) till vilken prisnivå och med vilket täckningsbidrag produkterna går åt sig. Tiina, följ med bondbloggen, som du tydligen gör å tackar för det, och du kommer att märka vilket trångmål detta förskottsskattesystem som vi har i Finland idag innebär jfr andra länder med mera flex i systemet.
  Har i över tio års tid arbetat som konsult på större grisföretag i Finland, Baltiska länderna och russian Federation och sett skillnaderna mellan systemen. Både vad gäller beskattningen och även annars företagarklimatet och vilka bidrag man kan få! T.ex i Tyskland får en bonde som gifter sig ett avdrag i beskattningen på 100.000 €:s lån med amorteringsfrihet! Mina kunder arrenderade 1700 ha utanför St Petersburg för 35€/ha, får utvecklingsbidrag från ryska staten på 76€/ha skattefritt!! Dessutom olika investeringsbidrag för animalieproduktion och eftersom de har eget slakteri stöds även lönerna för arbetarna. Thank You EU för sanktionerna! Vet förståss inte vilken position du har Tiina i skatte verket
  men jag tror att Du förstår andemeningen i detta inlägg, att vi som i övriga länder borde få pengarna först innan vi beskattas! Hav en riktigt trevlig fredagskväll alla Bondbloggare och så ska vi hoppas att nu när Tiina har fått upp farten även i fortsättningen lägger in kommentarer och varför inte små råd och dåd! Join the gang!

 4. Joo Tiinas kommentar var en positiv överraskning. Ibland har jag jndrat om det här håller på att bli en klubb för innbötdes beundran ? Hoppas ytterligare myndigheter hskar på och följer exemplet. Får fatta mig kort för att inte spåra ur med radhackan ?

 5. Jaa du, kanske blir det att betala både det ena och det andra “in natura” med den här farten. Inte bara skatterna utan också löner, försäkringar, el, telefon och vatten ……

Kommentarer är stängda.