Nya mobiltelefonen måste skrotas

Förra hösten köpte jag en ny mobiltelefon eftersom gamla Xcover (med KNAPPAR) fick glaset sönder. Nu måste den skrotas. Det är en riktigt fin telefon ifråga om elektroniken och har fungerat utmärkt. Batteriet är stort och håller länge. Litet stor och tung är den (se  Mobiltelefonerna är för stora och för små ). Också annars går den an men så kom den stora katastrofen: Skurkprogram.

Jag fick bort eländet genom att tömma allting och starta från noll men nu har det kommit tillbaka. Då jag surfade på nätet så såg jag att det är ett vanligt problem för kinesiska mobiltelefoner. Det värsta av allt är att man satt in skurkvaran i fabriken !!?? Så den är så gott som omöjlig att bli av med (Doogee smartphones come infected with malware). Det finns en möjlighet att “roota” tlefonen, dvs. gå in och byta ut fabriksprogrammen helt och hållet men det är en ganska farlig väg för om det misslyckas så får man en dyr tegelsten.

Det går i alla fall inte längre. Då man sysslar med nånting viktigt så slår plötsligt en annons över hela rutan och man får problem att bli av med den och kanske går en banköverföring alldeles fel. Dessutom kan skurkvaran se vilka lösenord man använder så det är ingen liten sak. De som säjer att “jag har ingenting att dölja” kanske borde tänka om för deras banklösenord borde väl i alla fall hållas privata …

Vad idioterna på Doogee och andra kinesiska tillverkare tänkt på förstår jag inte. De lyckas snart förhindra all försäljning av sina produkter. Troligen för alla kinesiska produkter även om det också finns hederliga tillverkare. Det är väl alldeles klart att folk märker eländet och att nån smart hackare inser att det är skurkvara direkt från fabriken (se ovan).

Skurkprogram håller på att bli ett riktigt stort problem och i något skede kommer import att dylika skurktelefoner att helt enkelt förbjudas – precis som hälsofarlig mat inte får importeras. Politikerna har ännu inte riktigt insett vidden av skurkprogrammens farlighet för hela samhället. Troligen behövs det en ordentlig skandal innan de fattar. Det är som med höghuset i London där 70 personer måste dö innan de förbjöd den eldfarliga isoleringen (den brann ju som olja).

Det är slut med kinesiska mobiltelefoner för min del. Även om nån tillverkare ser till att det inte slår stora annonser över hela rutan så kan man aldrig vara säker på att det inte sitter nån skurkvara gömd som övervakar och registrerar allt man gör inklusive alla lösenord. Att alls använda mobiltelefon gör ju att man är övervakad och Google och Facebook är också skurkar. Men det finns på nätet instruktioner hur man stänger av dessa övervakningar. Skurkprogram inne i kärnan på systemet är en helt annan och mycket värre sak.

Jag skall försöka roota telefonen och sätta in nya program men den är i praktiken skrotad  och blir nu bara en leksak. Man kan använda den för att träna sej i spionblockering. Det finns program som övervakar all trafik från telefonen och alarmerar om den försöker ta kontakt till spionservrar – det finns listor på nätet över kända skurkadresser. Och annonsmarodörer.

Tur att skurkarna inte var här då annonserna slår till mitt i något viktigt – man hade haft svårt att behärska sej.  Och vad tänker annonsörerna på då de använder sådana svinaktiga metoder ? De bara retar upp folk och får dem att bli fly förbannade. Men det är så mycket man inte förstår här i världen …

Telefonförsäljare är också ett gissel och många svarar inte alls om numret är obekant. Så telefonen är nästan oanvändbar numera fastän den har en massa finesser. Om man byter nummer så måste man åka till alla bekanta och meddela dem personligen – annars svarar de inte då man ringer. Förbjud telefonförsäljning och kriminalisera annonser i telefonen ! Då kanske vi så småningom kan börja använda telefonen som förr i världen.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

17 reaktioner till “Nya mobiltelefonen måste skrotas”

 1. Inspirerad av Nisse köpte jag via eBay en ny smarttelefon (Doo Gee T 5). Problemen som Nisse beskriver låter väldigt bekanta. Mängden reklam som täckte hela skärmen ökade hela tiden. Till slut gick telefonen inte att anväda mer för så fort någon ringde fanns reklamen där och låste skärmen. Nu har jag startat om telefonen med fabriksinställningar och väntar med spänning på hur länge den fungerar.

 2. Jag måste be om ursäkt. Telefonens elektronik är ju verkligen bra – det är alla överens om. Varför de skjuter sej själva i foten genom att installera skurkprogram kan man inte förstå. Egentligen installerar inte fabriken skurkprogram utan tillåter andra att installera vad som helst. Därför fungerar återställning till fabriksinställningar. En bov i sammanhanget heter Wireless Update. Man skall absolut inte tillåta en “uppdatering” ifall den frågar för då kommer skurkvaran in.

  Jag skall roota telefonen och berätta om det lyckas.

 3. Det hjälper att i Android sätta telefonen i batterisparläge och begränsa bakgrundsdata. Se Inställningar och Batteri samt Dataanvändning . Tryck på tre punkter i övre högra hörnet och välj begränsning. Det tar inte bort alla aggressiva reklamer men minskar på dem.

 4. Ingen orsak att be om ursäkt Nisse, köpbeslutet stod jag för helt själv. Tack för tipsen gällande inställningar.

 5. Någon vettig brandmur borde ju nog till största delen eliminera dom skurk-problem just den telefonen har…nu då dom avslöjats & dokumenterats.

  Själv håller jag mej fortfarande till den allra enklaste lösningen, jag använder till vardags en gammaldags “vattentät&skottsäker” telefon som inte har några som helst Internet-funktioner och sköter således allt Internet-surfande via en “riktig” dator, dvs. en där man själv har möjlighet att vara den som bestämmer vad och hur någonting beter sej på nätet.
  Har varit egen företagare sedan -91 men klarar mej gudskelov ändå fortfarande ypperligt utan att vara konstant uppkopplad till nätet precis hela tiden…en stund vid skärmen morgon, middag & kväll brukar räcka för att sköta firmans e-post, beställningar & betalningar.

  Mest retar jag mej på alla telefonförsäljarna, som företagare kan man ju tyvärr inte använda den sk. Robinson-tjänsten för att stoppa dem, den funkar rätt bra för privatpersoner.

 6. Det är det jag siktar på också och gamla Xcover med knappar fungerade bra tills glaset gick sönder. Nyare Xcover är Androidtelefoner med en massa onödiga funktioner. Detsamma gäller för CAT och liknande. Nu kom gamla Nokia tillbaka så jag väntar på att gamla vikbara telefoner också dyker upp på nytt. Den Samsung som jag köpte för 100 kronor är riktigt bra – men går bara på 2G som börjar bli allt sämre hos oss.

  Internet behöver jag mest för övervakning eftersom jag kopplat pannrum och torkar till nätet med mät- och styrfunktioner. Man vill gärna se om pannan fungerar bra på vintern då man är i skogen och kommer hem först till kvällen – möjligtvis till ett iskallt hus …

  Kameror och stora skärmar kan de gärna slopa för min del liksom alla möjliga videofjanterier men batteritid vill jag ha. Tyvärr är jag litet i otakt med trenderna på mobiltelefonernas utveckling (även om en viss positiv tendens kan skönjas).

  Mobiltelefonen är mycket viktig för en bonde så det är ingen leksak mera.

 7. Visst, visst, men jag känner mej dum att ha blivit lurad och lurat andra. Problemet var att ingen riktigt kunde tro i början att en stor tillverkare faktiskt satt in skurkprogram (öpnat möjlighet) från fabriken ! Men det verkar vara just så illa.

  Ett tips till alla som har Android är att installera NoRoot Firewall som inte kräver att man “rootar” telefonen (varvid garantin går i putten). Det är alltså en brandmur som stoppar en del elände. Jag testar den som bäst på T5:an så jag vet ännu inte hur bra den fungerar.

 8. Det blixtar och dundrar i ett i Helsingfors…
  Sällan man sett så många varningar i en väderrapport…

 9. Nu blixtrar och dundrar det ordentligt i Hindersby. Första rejäla åskvädret på länge (inte för att jag saknat åskan).

 10. I dag kom älgflugorna i s-ö. Blixtarna lyser med sin frånvaro. 2 nya vindkraftverk i horisonten. Det kommer att bli finlands störta park när den är färdig. I norra Österbotten satsar de på kärnkraft från öst för att bli oberoende av import frön öst. 1+1=0

 11. Tips till Nisse: Slå in på google: Oukitel K10000 Max IP68. 4-7dagar med en laddning, samt IP68-klassning.. Kinatelefon även denna men har själv inte märkt nån extra reklam på de tidigare modellerna.

 12. Problemet är att en firma i Kina har fungerat som underleverantör till en mängd telefonbyggare och närmare 700 miljoner telefoner lär vara infekterade. Problemet är inte att det kommer skurkprogram direkt från fabriken utan att deras system tillåter att dessa skurkprogram installeras senare. Det börjar bli allt slugare system – man vill inte att annonserna kommer medan det finns garanti för då för folk telefonen tillbaka och vill ha pengarna åter … Så skräpet kommer först efter det garantitiden gått ut !

  Vanliga skurkprogram kan man ta bort med “rengöringsprogram” men då de är djupt inne i systemet så kan man inte ta bort dem utan att hela telefonen slutar fungera. Verkligen jävligt gjort …

 13. Apropos vikbara telefoner: ta en titt på Doro. Fortfarande litet för dyra, och kanske med onödigt tjafs för att övervaka gammelmoster (går att stänga av/aldrig ta ibruk), men mängden olika modeller har ökat radikalt jämfört med ett par år sedan. Kvaliteten börjar också kännas hållbarare än tidigare. Också deras “dumtelefoner” (utan pekskärm) har rudimentärt internet.
  I Hfors’ Stockis källarvåning – minns inte vilken firma det är för tillfället – finns dessutom rejält med modeller att fingra på.

 14. Vi har faktiskt en Doro som vi ärvt av gammelmommo men den tog den bättre hälften för hon avskyr också de moderna “smart”telefonerna. Jag kollade in Doro också och de har vissa modeller som går an men jag behöver en skogstelefon som tål smällar och väta. Nu tror jag inte jag köper nån telefon alls just nu för jag fick tillbaka min gamla Moto G3 som är både vattentät och tålig. Tyvärr är de nyare modellerna av Moto G inte vattentäta och dessutom har de större skärm (en nackdel !). Som ficktelefon tänker jag använda gamla Samsung Gio som visserligen har alldeles för litet minne men jag kan sätta de nödvändiga programmen i G3:an. Gio är mycket mindre än nutida telefoner även om den inte är så liten som Samsungs gamla vikbara knapptelefon E1150 (som är den bästa telefon jag har men som bara har 2G).
  Jag läste att Samsung tänker presentera en ny vikbar i år men det är en stor platta som inte alls passar i skogen.

  Jag tror ändå att man nån gång fattar hur bra en vikbar telefon är och att det kommer nya modeller som är vikbara. Vik upp och svara, vik ner och stäng ! Inget jävla petande på en idiotskärm som tar ett foto av tummen varje gång man skall ringa nån …

 15. Jo, har alltid varit av åsikten att gå långa omvägar kring kinesiskt!! Min Nokia 5448i från 2004 fungerar perfekt för samtal och textare, ursprungsackun höll bra till drygt 11 års ålder då den började sippa på några dagar, med ny acku går ett par veckor igen bra. Tål att falla i gatan, tar liten plats och inga tumavtryck, knapparna sitter där de ska och gör det man trycker på utan att slinta fel hela tiden! Gjord i Finland förstås!
  Ack den gamla goda tiden!! Då gjorde apparaterna det man ville att de skulle göra och på MITT EGET KOMMANDO och inte med egen vilja att NU BÖRJAR JAG UPPDATERA MIG SJÄLV; VÄNLIGEN VÄNTA vilket betyder att den dagen är det slutarbetat med den manicken så det är bara att gå och lägga sig och sova till nästa dag. Inte konstigt att Sipilä tvingar en att arbeta 24 timmar extra per år, det är ju den tiden som går åt till att glo på snurrande bollar och rinnande punkter varje gång man skall göra något med datorn…utan att få någonting gjort. Tala om effektivisering!!

 16. He,he de “smarta” telefonerna är ett rent elände. Jag upphör aldrig att förvånas över hur usla prylar folk godkänner så länge de är “trendiga” och “på modet”. I går då jag skulle svara på ett inkommande samtal så började ficklampan lysa och telefonen hamnade i flygläge bara som jag tog fram den ur fickan. Jag hatar pekskärmar … Ju dummare telefon desto bättre. De gamla dumma telefonerna kan man ringa med men det börjar vara omöjligt med de nya.

Kommentarer är stängda.