27 september, 2017 av

Sen sådd.

Här på FinneFarm är det mesta okonventionellt så jag tror ingen höjde på ögonbrynen när jag körde förbi med såmaskin idag. Jag hade ju plöjt och harvat för rågsådd för snart 3 veckor sen men när jag kopplade till såmaskin började det regna och det har varit för vått för sådd ända tills de senaste dagarna. Rågtröskningen och lossandet av löken hade ändå förtur så först idag hann jag så. Så här sent har jag inte sått tidigare och det är väl lite av ett lotteri om det överhuvudtaget blir till något, vi får se.

När jag som hastigast bläddrar igenom kommentarer i olika bondegrupper på sociala media ser jag att många gläds över att skördandet börjar vara över och säsongen närmar sig slutet. Själv tycker jag att det känns lite vemodigt, kanske är jag så mycket odlare att jag önskar att odlingssäsongen skulle vara för evigt. Eller är det bara att arbetsdagarna nu så här efter höstdagjämningen känns för korta när man har varit van att vara igång 15-16 timmar så gott som varje dag. Jag vet inte men lite vemodigt känns det. Nåå, efter att åkrarna plöjts så är det ändå inte lång tid innan man ser fram emot nästa säsong som förutses bli bättre än årets 🙂

27.9.2017 Sen sådd av hybridråg.

Förövrigt så får jag vara glad att rågen skördades i förrgår då det var hyffsat väder, igår och speciellt idag så har det varit så dimmigt och fuktigt att det inte är många tröskor som rört sig i byn. Igår kväll när jag lossade sista löken tänkte jag att det är ju tur att man är radodlare så att man hittar bort från åkern. Hade man varit mitt ute på en stor stubbåker hade det nog krävts kompass för att hitta bort, eller GPS. Kanske det är därför som navigeringsutrustningen är så populär bland storbönderna? 🙂

Om nu sådden är sen så är det nog ett och annat fält som kommer att skördas sent här i grannskapet om de nu överhuvudtaget hinner mogna för skörd. Ett vetefält här granngårds är fortfarande väldigt grönt, hur länge ska det nu ta innan det är moget? Finns också ett och annat vårrapsfält som är sena.

Vetet granngårds är fortfarande grönt trots att vi har slutet av september.

 

Etiketter: , , ,

Ett svar till “Sen sådd.“

 1. per fd skriver:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Viikin_tiedepuisto

  Om någon orkar läsa är det också här problem med myndigheter.

  Först kommer natur (skade)djur sedan vanliga(gröna) sedan vanliga människor sedan produktionsdjur och till sist bönder. Det är rangordningen det. Nä hagel snett nedifrån är det ända som sätter allt i balans igen.

  Här har det också korjat in nästan all skörd men lite majs och havreförsök är ännu oskördat. Några kvigor betar ännu på ängarna men det går väl också mot sitt slut.

  I Maasudun stod det att medelbonden är 52 år. Där är jag ej ännu trots det här var min trettionde odlingssäsong. Nu blir det mera skogsbetonat plus några binäringar. En bernerkille sade det var nog bättre på åttiotalet och det kan man bara hålla med om, odlandet alltså.