Spunk

Pippi Långstrump är en av mina favoriter. Som barn var jag mera intresserad av indianer och cowboys men senare i livet har Pippi (Astrid Lindgren) roat mej många gånger. Då man fick barn så hade man en utmärkt anledning att läsa igenom alla Pippi-böckerna på nytt. Jag misstänker starkt att jag har en Pippi inom mej som är lika tvärtemot “hur allting skall vara” som i Pippi-böckerna.

Ett av Pippis (Astrids) finaste påhitt är ordet SPUNK. Jag har alltid varit intresserad av språk – vanligen urgamla men vissa nya ord är verkligen bra. Inte engelska låneord utan just sådana som Pippis spunk. Och häromdagen fick jag absolut spunk.

Som jag skrev tidigare så beställde jag nytt brännhuvud till flismataren eftersom det gamla hade spruckit. Jag tog bort det och svetsade ihop det nödtorftigt men vågade inte lämna det över vintern. Jag beställde ett nytt men Säätötuli hade gått i konkurs och blivit uppköpt av Ariterm i september. Brännhuvudet hördes inte av på flera månader. Men i tisdags så kom det plötsligt. Det blev ändring i alla planer för det var ännu ganska varmt men prognosen lovade kallare väder och det är mindre trevligt att ligga under flislagret och skruva då det är kallt.

Tyvärr hade jag nyss fyllt på flis så jag måste köra slut på den först. Då man byter brännhuvud måste matarskruven dras ut och det betyder att flisen skall bort och tallrikarna i flisbottnen skruvas bort. Å andra sidan gav det mej tid att planera den nya installationen. Det nya brännhuvudet har nämligen rörligt roster som rör sej med hjälp av en linjärmotor. Då måste jag bygga en styrning som för rostret fram och tillbaka. Linjärmotorn har ändlägesbrytare men det blev litet funderande hur man kopplar dem så att riktningen ändras då motorn kommer till ändläget. Till sist fick jag fram en koppling som med två dubbelpoliga reläer sköter om det. Med ett tredje relä får jag ännu motorn att alltid stanna i indraget läge. Problemet var bara det att jag har massor av reläer men förstås inte 24V dubbelpoliga växlingsreläer så de måste beställas. Men jag installerade brännhuvudet ändå. Jag kan för hand dra rostret fram och tillbaka tills reläerna kommer (mellan jul och nyår).

Att beställa ny styrcentral var inte att tänka på. De är svindyra och dessutom vill jag bygga själv av billiga komponenter som man kan köpa varifrån som helst. Jag vill aldrig använda specialkomponenter om det bara är möjligt att undvika dem. Nuförtiden kan man få riktigt bra komponenter från Kina för någon ynka euro. Jag köpte tidsreläer som kan programmeras från 1 sekund till 100 timmar med skild på och av-tid i en oändlig slinga för under fem euro stycket. Det behövs två för att dels hålla igång elden, dels sköta om matningen då termostaten slår på. Men styrcentralerna kostar tusentals euro.

Det gick ganska bra att ta bort det gamla brännhuvudet eftersom jag gjort det redan en gång. Men samtidigt så märkte jag att matarskruvens lager var i dåligt skick. Det är hård belastning på det. Motorn är ganska liten men har stor utväxling så kraften är grym. Jag har läst om flisskruvar som pressats ut genom väggen då pannan slocknat och skruven matat den full av flis. Det var hårt att få bort lagret men det lönade sej för det fattades två kulor som krossats. Hade jag inte bytt nu så hade det blivit mitt i värsta vintern. Till all tur hade jag två nya lager hemma. Man lär sej så småningom att hålla viktiga reservdelar i lager.

Att sätta in det nya brännhuvudet var däremot inte så enkelt. De hade svurit på att det nya brännhuvudet hade samma mått som det gamla. Jo, men så hade de satt in en lucka under det med nedvikta kanter  … Så jag var tvungen att kapa av mellanröret tio centimeter. Det tog en liten dag att kapa röret och flytta flänsen för den måste vara rak och vinkelrät så den blev tät.  Dessutom var bakeldssläckaren monterad  just på den rörbiten och måste monteras om. Tur att man har verkstad för annars hade det blivit en dyr historia och räckt länge innan jag fått brännhuvudet installerat.

Bekymren var inte slut med det. Det nya brännhuvudet var gjort för 168 mm rör och kom med en adapter till våra 127 mm rör. Men adaptern passade inte alls. Två bultar var fastsvetsade 2 cm för högt och jag måste kapa dem, borra nya hål som jag gängade och svetsade fast nya M12 bultar på rätt ställe. Reservdelar är sådana som man bara skruvar fast i stället för de gamla ? Nähä, det skall man aldrig tro.

Då jag sist och slutligen fick det nya brännhuvudet installerat och matarskruven med det nya lagret på plats så var klockan över ett på natten. Vi hade ingen värme i huset så jag försökte få bytet gjort samma dag. Men då jag skulle försöka köra matarskruven så kom drivkättingen av. Då orkade jag inte mera fortsätta utan gick in och drack kaffe och lade mej.

Följande dag visade det sej att jag svängt kättinghjulet fel väg. Det är inte bra att ha för bråttom för man kan förlora mera tid på det. Sedan var det inga större problem annat än att pipan hunnit bli kall och draget var dåligt i början så mest kom röken in då jag tände. Men det tog inte lång tid innan det började fungera. Vi har en tio meter hög pipa så där finns nog drag. Men pannan har rökgångar som går upp och ned ett par gånger och det kan vara svårt att få början ibland.

Det nya brännhuvudet har två fläktar mot en i det gamla. Det är en förbättring för man kan ställa primär och sekundär luft skilt. Under röret ser man linjärmotorn som rör rostret fram och tillbaka. Plåten runt röret till höger innhåller fyra givare för bakeldssläckaren. Då temperaturen går över 40 grader (eller vad man nu ställt in) så öppnas en elventil och vatten sprutar in genom kopparrören i mellanröret.

Nu har värmen stabiliserats och allt verkar fungera bra. Jag hade värmt upp huset extra mycket förrän jag började byta och då det var plusgrader ute och – vilket är viktigare i vårt välventilerade hus – det var ingen blåst så värmen hölls ganska bra. Det goda med stockhus är att väggarna håller värmen länge. Det tar tid att värma upp ett stockhus. I Medåker räknar vi med ungefär tre dagar men sedan håller det ganska länge.

Men sedan kom räkningen och då höll jag på att få spunk. Jag hade räknat med omkring 500 euro men det nya brännhuvudet var nästan sex gånger dyrare.  Man började nästan ångra att man köpt nytt. Kanske det gamla hade fungerat länge än med litet svetsande nu och då … Svetselektroder är inte så dyra.

Lustigt nog vill det alltid bli bråttom med nånting före jul. Byggnader, maskiner och så värmen måste sättas i skick. Men det beror kanske på att vintern börja komma vid den här tiden. Nu är i alla fall vintersolståndet förbi och det börjar bli ljusare tider.

GLAD JUL allihopa !

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Spunk”

 1. Flismataren var ganska enkel men det blir alltid mera invecklat då man försöker sätta in delar från en annan tillverkare. Tyvärr kunde det inte undvikas eftersom Säätötuli gick i konkurs.

  Men visst går det att göra ett flismatningssystem invecklat om man börjar med all sorts extra funktioner. Jag håller mej i alla fall till grundfunktionerna utan onödiga givare och optimeringar som vanligen kostar mera än de smakar.

 2. Av bilden att döma är lagret tvåradigt? Skulle det kanske vara värt att ha ett motsvarande rull-lager där i stället för ett med kulor…eller råkar det bara inte finnas något sådant i just den dimensionen?

  Obotlig optimist tycks Du åtminstone vara, något sådant där skulle jag själv aldrig våga räkna med, i något som helst sammanhang: ” tills reläerna kommer (mellan jul och nyår)”
  Men vi håller tummarna! 🙂

 3. Det är ett problematiskt lager som skall tåla mycket stora krafter i axelns längdriktning. Då är kullager nog det enda. Jag har funderat på att köpa SKF men de japanska lagren är inte av dålig kvalitet de heller. Ett problem är att mycket fint damm kommer in i lagret och då går det lättare sönder. Möjligen måste jag sätta bättre tätning runt axeln men det är inte lätt att få en hållbar tätning vid axeln eftersom den roterar hela tiden. Det går nog om man byter lager varje sommar. De är inte så dyra då det är standardlager som finns överallt att köpa.

  Jag har beställt reläer från TME som är en polsk firma och jag har den erfarenheten att de har mycket snabba leveranser (med UPS). Inte ens dyra. Jag kan följa med leveransen och vet att den kom till Helsingfors redan på fredag 11:35. Jag har standard UPS så de körde inte ut den på fredag (vilket de hade gjort med Express) men jag är ganska säker på att den kommer efter julen. Det är inte någon direkt brådska för pannan fungerar bra utan att rostret rör sej. Jag för det fram och tillbaka med handen då och då i alla fall.

  Man lär sej vilka firmor som är snabba att leverera och pålitliga. Man ser genast på kommunikationen med firman om den är slö eller energisk. Och med TME vet jag exakt vad beställningen finns. Om de fortsätter med låga priser och snabba leveranser så kommer de att slå ut mången gammal firma. Jag har redan övergett ELFA som har dotterbolag i Finland men är betydligt långsammare. De kör leveranserna från Helsingfors genom Lappträsk upp till Kuusankoski där de ligger en vecka innan de kör ut dem …

 4. Det är liknande lager på min men ev. lite grövre dimension. Brukar lägga ordentligt med vaselin från behållarsidan för att skydda lagret från damm och fukt. Speciellt efter att släckningssprinklern utlösts så blir det vått kring axeln då silon skall monteras så att den lutar lite uppför i skruvningsriktningen. Har funderat på att sätta axiallager (eller vad dom nu heter) som bättre tål tryck i sidled än kullager men man borde ju ha dem hemma när de behövs. Ibland är det rent av lagerhuset som ger sig när det blir stopp som den här gången http://www.bondbloggen.fi/2016/04/fredagsmys-i-fickan/

 5. Jo, en gång hade lagerhållaren spruckit. Krafterna är betydande. Vanligen skär kniven av alla träbitar men en gång hamnade en gammal S-harvpinne i flisen och den klarade kniven inte av :-).

 6. Det är vid dylika tillfällen som den som spar han har kommer fram 🙂 Jag hade nämligen inte fört den gamla silon som förvreds i branden till skroten så jag kunde plocka bort lagret därifrån.

 7. Den gamla TP1000 flismataren (som kostade 9700 mark år 1983) står ännu i ladugården men delarna har kommit till användning till annat så det är bara skalet kvar.

  Jag har sparat en hel del “material” men nu börjar problemet vara att *hitta* det man vet att man sparat … Bodvinden med 12 stora hyllor börjar vara räddningen men jag behöver ännu mer hyllor för hela lagret. Det lönar sej i alla fall för det går lätt en hel dag förlorad bara som man behöver nån liten del för vanligen måste man köra till Ring III. Men på de senaste åren har det kommit en del bra firmor till Borgå såsom Motonet och IKH (via återfärsäljare). Etola och Würth finns också men ibland så har de inte i lager och vill beställa men då kan man lika gärna fortsätta vidare till Ring III. Beställer jag så beställer jag över nätet från Tyskland – det kommer lika fort.

  Men skrotlagret är snabbast …

Kommentarer är stängda.