Nytt kommunikationsverktyg?

En anledning till att det inte blivit så mycket skrivet här på bloggen för min del på sistone beror delvis på att min mobiltelefon krånglat sen medlet av oktober. Jag har därför börjat snegla på en ny trots att den snart 3 år gamla Nokian kanske går att fås att fungera igen om jag gör en ny start med fabriksinställningarna. En bidragande orsak till att jag funderar på ny är också att glaset är sprucket och begränsningarna i app-utbudet för Windows phone.

Så ett nytt kommunikationsverktyg, som jag här i rubriken föredrog att kalla det eftersom mobilen används till så mycket annat än att ringa med numera, funderar jag på att investera i men valet är svårt och utbudet stort samt prisklasserna varierande. Här bland bloggens läsare har det dock visat sig finnas mycken kunskap och många förståsigpåare som jag nu hoppas kan vägleda mig lite i valet. Jag listar nedan några påståenden och frågor som jag hoppas ni rättar mig i ifall det är felaktigt, jag är definitivt ingen nörd när det gäller mobiler och annan elektronisk utrustning.

Det som jag önskar mig att mobilen kunde klara av är följande:

  • ringa, texta, e-posta, surfa, blogga och dylikt naturligtvis 🙂
  • Android, verkar vara det mest mångsidiga nu med störst utbud av appar?
  • hyffsad kamera även i dåliga ljusförhållanden.
  • stor skärm men ändå av fickstorlek.
  • anslutning till extern skärm att använda t.ex. i fordon antingen via kabel eller Bluetooth.
  • anslutning till externt tangentbord antingen via kabel eller Bluetooth.
  • GPS för navigering på åker och i skog samt möjlighet till positioneringsregistrering för att sköta skiftesvisa bokföringen i Agrineuvos och t.ex. “min skog”.
  • kunna hantera kalkylerings- (excel) m.fl. microsoftprogram.
  • rejält med lagringsutrymme.
  • gå att använda parallellt med min gamla telefon (parallellkort) då jag tänkte köra vidare med den i tuffare miljöer så länge den håller ihop, den nya kan få ligga i hytten då.
  • bra batteri som fungerar i kyla.

Så i princip en bärbar dator i fickformat 🙂

Och listan kan säkert skarvas i av bloggläsarna om det är nåt Ni tycker att jag kunde behöva, jag listar inte mera för att ge utrymme ät Era idéer.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

25 reaktioner till “Nytt kommunikationsverktyg?”

  1. Största delen av över 150€:s telefonerna har väl de egenskaper du kräver – förutom då kanske “anslutning till extern skärm?”. Om du vill ha IP68, lång batteritid och orkar släpa på en över 300grams kloss i fickan så ska du slå in K10000max i Google. förutom vikten en ganska bra bondetelefon.

  2. ja tåla fukt är ju en självklarhet förstås, kanske nu inte för dykning men åtminstone regnstänk och svett så IP68 är nog bra 🙂
    Tål dom lite stötar får dom också ett stort plus i marginalen. Ska kolla din rekommendation.

  3. Skulle rekommendera en Huawei (8 eller 9 ) . Mycket telefon för pengarna. Android. Halva priset mot Iphone och nästan samma jämfört med motsvarande Samsung. Haft min i två år och överlägset den telefon jag varit mest nöjd med . Trots hård och mycken användning är akkun i bra skick efter två år ännu. Dubbla sim-kort (tvp läsare).
    Det är Huawei du skall ha helt klart, utgående från spexen iaf 🙂 .

  4. yup… batteritiden är viktig för den som håller till utomhus långa dagar där täckningen är svag. Skogshuggarens rekommendation hade rejält batteri i alla fall, ska jämföra lite med Huvadå modellen.
    Ska väl tillägga att jag inte spelar på telefon men dom apparna kan man säkert städa bort för att ge utrymme åt sånt man behöver.

  5. Det är svårt att hitta en bra telefon för bönder. Jag har länge sökt men kommit fram till att man inte kan få allt tillika. Då blir det vanligen en dålig kompromiss. Man borde rikta in sej på vad som är absolut nödvändigt i stället.

    Blåtand är bra i många sammanhang men krånglar ibland obarnhäritgt. Orsaken är att det finns många olika “standarder” så man skall inte alls tro att två grunkor fungerar ihop om båda har Blåtand. Tyvärr.

    Jag är i alla fall nöjd med min Moto G3 som är vattentålig (inte vattentät). Den har fått mycket bra betyg i en mängd jämförelser utom ifråga om att spela och se på TV vilket jag helt struntar i.. Den är tre år gammal men bättre än den nyare Moto G5 (som inte är vattentålig).

    Kinesiska telefoner har jag bränt mej på. Jag köpte en Doogee T5 som är mycket bra annars men som har skurkvara installerad från fabriken – liksom 900 miljoner andra kinesiska telefoner. Den går att använda enbart om man har Batterisparläge och Begränsa bakgrundsdata påkopplade men då blir den ganska långsam. Uppdatera ALDRIG Wireless Update ! Där finns skurkvara som sätts in i systemet så att den inte går att ta bort ! Det är inte fråga om nån liten reklamruta utan då man försöker ringa så fylls hela rutan av extremt aggressiv reklam som gör hela telefonen oanvändbar.

    Moto G är numera också en del av Lenovo (kinesiskt) men har inte visat några tecken på skurkvara. Möjligen är också Huawei av litet bättre kvalitet.

    Bästa batteritiden har Lenovo P2 följd av Huawei Mate 10 och Moto Z Play. Sedan kommer Samsung A3, A5 och Note 7. Min Doogee T5 har en jätteackumulator och håller över en vecka. men den rekommenderar jag som sagt inte på grund av skurkvaran. Men olika jämförelser ger olika resultat. Man kan också spara batteri på flera olika sätt. Om du inte ser på video hela tiden så kan andra telefoner vara lika bra.

    Ifråga om vattentålighet så har jag satt min Moto G3 inne i ett silikonhölje som skyddar ganska bra och man kan faktiskt använda den genom höljet …

    Kameran använder jag aldrig utan har en liten Nikon AW130 som man kan dyka med till 30 meters djup … Jag vill också ha en RIKTIG kamera med avtryckaren på rätt ställe.

    Bland de dyra telefonerna är Samsung vattentät men S8 kostar mera än det smakar. Man kan ju köpa en äldre modell för halva priset. Jag räknar med att telefonen ända går sönder i skogsbruket så jag betalar inte fantasisummor för de nya som ända blir gamla på nolltid.

    Som jag skrev så kör jag eFarmer i min Moto G3. Det fungerar men jag insåg snabbt att det blir att köpa en platta med stor skärm för att man skall se nånting i traktorn. Det är bättre att ha en skild dator för GPS-körning och inte blanda in mobilen i det. Det blir bara krångel. En bra telefon att ringa med av äldre modell plus en stor platta kostar ungefär lika mycket tillsammans som en dålig kompromiss av nyaste modell (och då har man bara liten skärm).

  6. Lite udda märken de här du nämner men dom behöver inte vara dåliga för det. Bra att veta att se upp med skurkreklamen, därför vill jag också ha så lite som möjligt av sånt som jag inte använder i telefonen.
    Däremot vill jag nog ha kameran i telefon, jag har försökt använda en skild kamera nu då telefon trilskats men den är aldrig till hands då när man behöver den så det har inte blivit många bilder taget nu på några månader. Däremot så förstår jag inte varför vissa telefoner har 3 kameror inbyggda?
    Också hållbarheten är viktig då jag inte byter telefon bara för att den är omodern utan den körs nog så länge som den fungerar.
    Sen när det gäller skärmarna så vill jag helst ha allt i telefon men kunna ansluta större skärm vid behov. Att flytta information mellan olika apparater upplever jag som eländigt och molnlagring är jag inte riktigt förtjust i heller. Som exempel så får jag nu sen Nokian krånglat inte kontakt med One Drive via telefon så kopiering inför eventuell återställning får jag nog lov att göra via datorn. Bäst är nog om man kan ha all information inom samma skal, förutom säkerhetskopiorna då som jag helst ser som säkerhetskopior och inget jag söker info ifrån dagligen. Därför tänkte jag mig en större skärm för användning i fordonen medan information kunde ligga i telefon för att vara tillgänglig i andra sammanhang.
    S8 kollade jag in när jag var till stan men prislappen var inte direkt tilltalande och den såg lite bräcklig ut sin täta konstruktion till trots.
    Får väl se vilka rekommendationer jag får här och sen bekanta mig med dem i affären.

  7. Jag har en Huawei Honor 8 som jag använt i ett år och det är en prisvärd och funktionsrik telefon med bra kamera som trots att den inte är specificerat vattentålig verkar klara omild hantering samt uteliv i form av regnig älgjakt.
    I regel har dagens smarttelefoner mognat så pass så att idag är även de billiga terlefonerna är ett bra köp om man gör lite förundersökningar.
    Idag skulle jag köpa en Huawei Mate 10 när den gått ned en aning i pris, eller en Sony Xperia XZ1 Compact (eller utan compact)om jag vill ha en mindre telefon. Bägge har bra kamera, bra batteritid, bra internminne och lagringsminne samt är någolunda vattentåliga. Samt förståss garanterade den senaste operativsystemsuppdateringen…
    I kartprogramfrågan så rekomenderar jag programmet Locus som finns i google play store. Här finns kartor från de olika lantmäterierna i norden samt ytterst bra funktioner för spårsparning, platssparning och areaberäkning. Testa och se.
    Officepaketet finns som gratis i Google play. Även googles “officepaket” är att rekommendera.
    Bluetooth tangentbord och mus fungerar utmärkt i android. Men som Nisse skriver så racklar teknik slumpartat och Blåtand kan vara övereländigt irriterande vid rackel…
    För att ansluta extern skärm så finns det specialkablar som kallas för MHL om telefonen är kompatibel förståss. Detta är dock när jag testat det för några år sedan ytterst rackligt, samt som alltid när man använder en trådanslutning så riskerar man att skada telefonens eller tevens anslutning genom att bryta eller belasta kontakten.. Detta kan dock ha mognat och blivit bättre!? Istället kan du använda Googles Chromecast tillbehör om du vill skicka bild till extern utenhet.
    Läs tester innan du köper och om du direktimpoeterar kines ser du till att den stödjer de frekvenser som används i 3G/4G systemen i norden.

  8. Har själv två Iphone och de har funka bra hittills.

    Det var ett märke som bränt ned tre egnahemshus här i nejden sade de på brandskolningen. Lite laddar problem.

  9. Tack Jakob!
    Det där var fin och värdefull information, det lönar sig att fråga sånt som man inte själv hinner följa med. Det är ju en snabb utveckling inom elektronikområdet.

  10. Det är väl lite “show off” kring äppeltelefonerna 🙂 Kanske bäst att ladda dom utomhus eller i en brandisolerad låda? Men varför har du två?

  11. Jag litar inte det minsta på “molntjänster” utan har egen backupserver (synology) som jag har kopplat mobilen till.

    Lenovo är stort i Kina och de har köpt upp IBM:s bärbara (Thinkpad) samt Motorolas mobiler (Moto) så de är stora i USA också. Apple köper jag aldrig. Man bör ha Android för att garanterat få program. Men de märkena är inte alls udd jämfört med min nästa mobiltelefon Librem 5 som kommer 2019. Den är specialbeställd och har mekaniska strömbrytare så man kan stänga av kameran och mikrofonen för att hindra spionprogram. Det är nämligen så att fastän du stänger av telefonen så kan den avlyssnas ändå ! Och det är inga skolelever utan spioneri via mobilen är numera big business … Allt du säjer och gör övervakas och säljs till högstbjudande ! Librem 5 är en säkerhetstelefon som inte ens kör Android (som Google infekterat med spionprogram) utan den kör ren Linux garanterat utan spionprogram. Dessutom är det öppet och samma system som jag kör i alla andra maskiner så det är lätt att flytta program.

    Rent tekniskt och ekonomiskt är det inte någon idé att använda en annan skärm. Hellre då ha två maskiner och synka dem. Jag gör det via en Synology-server som är utvecklad ur en ren backuppserver (NAS). Det är en datamaskin med två eller fler stora hårdskivor som man kan ha hemma och då den är kopplad till nätet så kan man lätt synka både mobilen och plattan (i traktorn) till den varvid man har automatisk backupp. Går mobilen eller plattan sönder så har man allting i backuppservern i alla fall. Det fungerar som i Google Drive och andra molntjänster men all data hålls hemma.

    Jag har för vana att ha mobilen i ena fickan och kameran i den andra så att bägge alltid är till hands. Därför har jag också en mycket liten kamera (och vattentät). De moderna kamerorna kan också ladda upp bilder automatiskt till nätet eller backuppservern.

    Samsung tycker jag är för dyr. Man får lika bra telefon billigare på annat håll. Det är bra att läsa jämförelser men man får vara försiktig för de tycks mest bry sej om spel och videotittande vilket är ganska onödigt i jord- och skogsbruket. Jag skulle spara på skärmen för den drar mest ström och man behöver inte den allra bästa och dyraste skärmen i jordbruket. Äldre modeller fungerar riktigt bra för oss.

  12. I mitt jobb gäller det sekunder vissa gånger, måste fås tag i. I fall akkun tar slut eller man slarvar bort den andra.

    Nisse, Jag vet det kommer en inhemsk absolut säker telefon men prislappen ligger på ca 4000€ är det den du menar ?

  13. Jaa du Nisse, man blir nästan mörkrädd. Men det kunde förklara en händelse som jag upplevde för ett eller två år sen. Vi hade suttit och pratat om skidstavar här under kaffepausen utan att någon surfat runt och sökt information om dylika, nån timme senare när jag loggade in på nätet så var det första som dök upp en massa reklam på skidstavar. Jag skojade med de närvarande och sa att vi får börja prata lite tystare eftersom väggarna verkar ha öron. Kanske får vi börja använda lite bredare dialekt för att försvåra avlyssningen? Nåt i stil med -var det nu?- Navaho indianernas språk som användes för kryptering av hemliga meddelanden under kriget?

    Jag har också backup via kabel i nätverket i skild byggnad ifall av eldsvåda, kanske kunde man ordna automatisk backup via WiFi också så att det räcker med att fordonen är parkerade inom signalräckhåll utan att man behövde demontera apparaten ur hytten? Det är ju som Jakob skrev risk att man nöter upp kontakten med evigt i och ur kopplande. Så gick det ju med min förra telefon, Micro-usben gav upp efter att ha fått för mycket jord och skit i urtaget.

    Det skryts en hel del över Samsungs stjärnmodeller men så är dom ju nästan dubbelt dyrare också. Jag har haft en Samsung för tiotalet år sen och visst fungerade den bra men den var ju liten och stadig jämfört med de skärmtelefoner som tillhandahålls idag.

    Att jag höll mig till Nokia och Windows var närmast för att utseendet var bekant och programmen lätta att samköra men nu är apputbudet så dåligt att det nog blir Android. Linux har jag aldrig testat och det är väl nog liksom WP skralt med appar även där. Det går ju inte ens att lyssna på YLEs radiokanaler på Nokian längre, åtminstone har jag inte hittat nån app som fungerar. SVT går att lyssna direkt på webben utan krånglande appar.

  14. Intressant läsning, jag står också inför någon sorts förnyande av telefonen eftersom den gamla börjar trilskas. Alla mina telefoner har havererat på grund av fysiska skador (fall från hög höjd, under traktordäck osv) så hållbarheten prioriteras! Samtidigt känns det inte motiverat med en svindyr telefon eftersom den ändå går sönder på grund av tuff användning.

  15. OK på så vis, jag tänkte nåt i stil med att du föredrar stereo framom mono 🙂
    Den säkra telefonen har nog en nolla för mycket på prislappen om det är den som Nisse avser.

  16. Ja verkligen, bondbloggen fullkomligt myllrar av elektronikexperter eller så är det så att telefon numera är ett av våra viktigaste verktyg?
    Jag har ju liksom Nisse skrivit om mobilerna tidigare, måste riktigt söka fram och hittade som hastigast följande: http://www.bondbloggen.fi/2012/02/nytt-bloggverktyg/ och http://www.bondbloggen.fi/2015/02/luren-ar-dod/ så det verkar som om man kollar tidsangivelserna att telefonerna klarar en 3 års användning inom jord- och skogsbruket. Jag har haft 8 mobiler sen -92 så det blir 8 genom 25 = lite på tre år per lur.

  17. Oj, nej. Den är säkert en företagstelefon. Jag vet att det finns en marknad för säkra telefoner för företag men den är liten och de kostar skjortan. Den jag beställde är tvärtom en billig telefon som byggs av ett gäng i Kalifornien. De jobbar mer eller mindre gratis men hårdvaran måste de köpa så vi måste beställa i förväg (1 år). Linuxgänget har bland de skarpaste hjärnorna i universitetsvärlden så jag litar på att den blir bra. Men kanske inte för alla.

  18. Jag brukar inte rekommendera trådlös kommunikation eftersom den är så osäker. Vem som helst kan avlyssna den – kryptering eller inte. Men WiFi har så kort räckvidd att den är ganska användbar i glesbygden. Du får bara kolla att inte nån skum bil är parkerad i närheten :-).

    Det går faktiskt att synka mobilen så att den bara synkar via WiFi. Då tar den kontakt med servern så fort du är tillräckligt nära. Det borde fungera redan med dagens Android. Eller via Blåtand.

    Det är på kommande en hel del intressanta tillämpningar för bönder. Du kunde ha stor nytta av GPS med RTK som ger en noggrannhet på 1 cm. De har varit grymt dyra men nu sjunker priserna. I mobilen kan man dessutom sätta in en masa data om varje fläck på åkern och allt synkas till backuppservern då du kommer hem.

  19. En mobil som håller att köras över med traktorn finns inte (för mänskligt pris). Jag har i stället hållit mej till billiga telefoner. Det är detsamma med klockor. Jag köpte en tid “stötsäkra” klockor men de gick sönder ett par veckor efter garantitidens slut så nu köper jag bara billiga – men de måste förstås vara användbara. Till exempel vill jag ha riktiga siffror och inte bara några streck …

    Mest gick klockorna sönder då jag hackade is och glömde ta av mej klockan. Det klarade ingen klocka.

  20. Tidigare var det många som körde helt oskyddat och man kunde surfa gratis på andras abonnemang via WiFi. Nu tror jag nog de flesta säkrar sina anslutningar och som du skriver här på landsbygden är det glest mellan gårdarna.
    Fungerande GPS ner mot 1 cm börjar vara intressant och tillämpbart i mina odlingar om det går att fås för måttliga kostnader. Jag diskuterade faktiskt en del förarlösa traktorer med Matti Sampo i början av -90talet men sen förolyckades han och saken kom av sig. Nu verkar saken vara på gång igen då intresset för lättare maskiner med mindre markpackning börjar intressera. Men redan om man fick ut jordfasta stenar märkta så skulle det spara en hel del skruvande med bäddfräsen. Det är väl närmast den tillämpning som kommer till först, sen brukar nya användningssätt komma till anefter man lär sig utnyttja tekniken.

  21. Tyvärr så finns det på nätet program som kan knäcka WiFi-krypteringen ganska lätt. Men kryptering är i alla fall bättre än att vem somhelst kan använda din WiFi direkt.

    Jag har kommit till Steg 1 då jag laddade ned eFarmer-appen. Nästa steg är en FieldBee-antenn på traktorn (600 euro) och sedan RTK-station (1000 euro). Med RTK närmare än 10 km får man 4 cm noggrannhet och närmare än 2 km för noggrannhet på 1 cm. Utan RTK ger appen 2-5 meters noggrannhet dvs. normal GPS. Jag testade appen då jag plöjde med en GPS-dosa på taket på traktorn (via Blåtand) och linjerna hoppade en hel del så 2-5 meter stämmer. Det är inte så lätt att få appen att fungera som man vill och jag hade inte tid att bråka med den då jag plöjde. Nästa vår skall jag fortsätta testa vid sprutandet. De använder molntjänst men jag vill få all data direkt till min egen server och det krävs att jag skrapar mej i huvudet en hel del för det :-). Appen kostar 100 euro per år och då ingår molntjänsten.

    En ganska bra förklaring hur korrigering av signalen fungerar finns på

    https://efarmer.mobi/blog/fieldbee-rtk-gps-base-station/

  22. jo visst allt går väl att knäcka med tilltäckliga resurser.

    Då när jag diskuterade med Matti var det också frågan om antenner på åker, amerikanerna använde väl störningssignaler på den tiden. Noggrannheten rörde sig kring 5 cm på den tiden vill jag minnas.
    I mitt fall med ev. användning vid radrensning borde kanske mottagaren sitta på redskapet i stället för traktorn för att erhålla tillräcklig noggrannhet.

  23. Hur gick det sen?
    Jag är väl inte skyldig att rapportera mina inköp men eftersom frågan jag ställde resulterade i en hel del kommentarer och tips så meddelar jag att mitt val föll på en Honor9.
    Jag ställde ungefär samma frågor åt försäljaren som här i bloggen, frågor som jag hade lättare att motivera tack vare Era kommentarer, och han hade några modeller han föreslog. Några föll bort på grund av prislappen så till sist stod det mellan Honor8 och 9 Här nedan några av försäljarens påståenden som avgjorde valet. Om dom sen stämmer återstår att se.
    – 8:an har redan närmare ett par år på nacken och då han förstod att jag i medeltal använt samma telefon i 3 till 3½ år så rekommenderade han den ett år yngre 9:an för att säkerställa uppdateringarna.
    – 9:an har optisk zoom och bättre kamera än 8:an.
    – 64Gb minne, (går att bygga ut).
    – så värst tålig är den väl inte men med monterat skydd ska den väl klara lite omildare behandling, dessutom tog jag ett parallellabonemang så att jag kan använda min gamla telefon parallellt så länge den håller ihop.
    – att de råkade ha den på kampanj denna vecka gjorde valet lite lättare trots att det nu gick åt närmare en hundring mera än vad jag tänkte från början, men det blir dock inte mera än en 30 euro per år om den nu håller ihop i 3 år.

    Vi får se hur det blir och om valet var rätt ….. det gäller ju att till först bekanta sig med Androiden efter att i 7 år kört Windows Phone 🙂

  24. Optisk zoom är bra. Digital zoom är rena löjan = värdelös. Det är nog bäst att den är på kampanj för Samsung S7 är lika bra (och vattentät) men billigare numera. Om du får tag i ett silikonskydd så kan jag rekommendera det. Kolla på ebay med ” Honor 9 soft Case Ultra Thin Silicone Transparent”. De kostar allt från 1 euro (gratis frakt) till 12 euro. Problemet är att man inte vet hur bra det är förrän man har det i handen men man kan köpa flera för 1 euro/st.

    Ladda INTE ned de appar som telefonen rekommenderar ! Välj i stället ytterst kritiskt vad du behöver och kolla speciellt att apparna inte har tillgång till onödig data (spionappar). Rensa gärna bort onödiga appar (avinstallera) och ta bort onödig åtkomst – det går lätt i nya Android.

    Kör gärna på batterisparläge om du inte behöver snabb kommunikation för då sparar du massor med ström. Och som jag skrev: Ladda ABSOLUT INTE ned Wireless Update ! Det är en skurkapp !.

  25. Joo det fanns en massa spel och sånt som jag avinstallerar. Snabb och ljusstark skärm men svepningen har jag inte riktigt kommit underfund med ännu lite mindre bokstäver än vad jag är van med så det blir nog att skaffa ett qwerty tangentbord tror jag att använda när man skriver längre radiramsor. . Kameran verkar bra.

Kommentarer är stängda.