Nu e simentn slajji

Den här sommarens stora arbete kom i går över den kritiska punkten. Då slog vi cementbalkarna. Det har varit ganska mycket arbete att komma så här långt men nu går det uppåt. Härtills har jag bara grävt mej nedåt. Nu är inte allting klart utan den andra väggen skall vi ännu gräva under men de två viktigaste balkarna är klara. Sedan måste ännu bakdörren fixas men det går inte förrän ladan är stabilt satt på de nya balkarna och det tar en månad ännu. Man har i alla fall en känsla av att det värsta är avklarat.

Fast simentn e slajji (betongen gjuten) så är det mycket arbete kvar. Nu skall den vattnas för att få styrka. Cementen måste ha vatten för att bli tillräckligt stark. Det är besvärligt på grund av hettan men man måste hälla vaten på den varje kväll. Och förstås hålla den övertäckt med plast så vattnet inte avdunstar genast. Om en månad kan de tillfälliga stöden tas bort och då kan vi börjar lyfta och ställa in höjden på väggarnas stockar. Virke får inte ligga direkt på cementen för den suger upp vatten från jorden utan man måste sätta stenar emellan. Sten är ett mycket bra material eftersom det inte tar upp vatten. De gamla timmermännen byggde fina hus av sten och trä som håller i hundratals år om man ser till att taket inte läcker. Efter 1960 ungefär så började man bygga mögelhus som är bara skräp  – och bygger fortfarande.

Underligt nog så stämde beräkningarna för betongen den här gången. Bara den allra sista ändan blev nån centimeter lägre men det gör detsamma för på den kommer ingen vikt. Vi hade förberett plattor framför torkdörrarna ifall det skulle ha blivit nånting över. Men det blir troligen en billast till ännu den här sommaren så då kan vi sätta där. Tanken är att också få en balk under den andra väggen men det är en del arbete med att gräva och ta bort stenarna där ännu. Jag ville kolla hur matningen av cementen fungerar förrän vi börjar med den väggen som är krångligare. Men det visade sej att cementbilen har en 16 meter lång transportör så den kommer åt litet var som helst.

Förra veckan fick vi första flisningen klar men det blev bara 90 kubikmeter och vi behöver nästan det dubbla. Förra vintern klarade vi oss med 150 kubik men då snålade vi en hel del. De gamla husen kräver en hel del flis men det finns massor av ved i skogen som inte går att sälja så det gäller bara att få ut den därifrån. I morse steg jag upp klockan fyra och fort till skogs halv sex. Det tog en hel del tid att fila sågarna och blanda bränsle och så måste man samla ihop skogsutrustningen igen.

Nu går det bra att köra i skogen eftersom det är så torrt. Men inte är det samma sak som att köra på frusen mark. Nu på sommaren så måste man vara försiktigare med alla subbar och stenar för hjulen sjunker in mycket djupare än på frusen mark. Det gick an att vara i skogen ungefär till klockan åtta på morgonen men sedan började det bli för hett. Mitt på dagen står jag i verkstaden och svetsar ihop allt som kördes sönder under vintern. Då hade man inte tid att lappa ihop mer än nödtorftigt.

Flisen borde i alla fall torka bra med den här hettan. Tyvärr kan jag inte följa med torkningen för mätsystemet har fått värmeslag vilket inte alls är underligt. Elektroniken bör ha en temperatur under 40 grader och då det är över 30 utomhus så är skillnaden alldeles för liten.

Det skall komma regn till söndagen och det är ju bra men jag borde få ut flisveden för det eftersom kan bli halt i skogen om det kommer regn och nu har jag inga kedjor på hjulen. Det borde bara regna på åkrarna …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Nu e simentn slajji”

 1. Var har du kattspåren i den våta cementen Nisse? Tror inte jag gjutit någonting här så inte kattrackarn hunnit vandra iväg över den våta betongen. Tycks vara någonslags dragningskraft!
  Äntligen blev det affär av med frontlyften till 390:n. Blev österrikiska Hauer. Inte många tillverkare som gör grejor till så pass gamla (-94) modeller mera. Man kan ju ifrågasätta det vettiga i att investera i utrustning till en så pass gammal maskin, men alla värden är som de ska och finns inte minsta glapp någonstans och efter turbomonteringen finns effekt mer än nog så… Eller som en traktorförsäljare utryckte saken: “Byt för fan int bort he gambäl MF för he komber int na feilkoder tär. Enda som fodrar ströme e lampona å startmotor”

 2. Underligt nog hann katterna inte sätta spår i cementen fastän de annars hållit mej sällskap hela tiden. Men den färdigblandade cementen är ganska lömsk. Den är mycket lös i början men plötsligt hårdnar den – nästan på några minuter … Så man skall inte dricka kaffe medan man väntar på att börja slipa den.

 3. Traktorförsäljare talar med kluven tunga, uttrycker sig fint när de inte vill ha den gamla i byte som är osäljbar.

  Tänk om kommunen kräver euro 5 eller 6 motor för att få göra dagsverke! Har du kolla Micke ?

  Kom hem i eftermiddag +33 på bilmätaren, tänke svänga in via yyteri (finlands bästa simstrand). Men utan soloja går man väl och somnar och bränner ihjäl sig. For förbi för säkerhets skull. Nu väntar en lång och skön semester. Förta gången i mitt liv tänkte jag man borde åka norrut för att kyla ned sig, svalbad eller något sånt, härligt namn på ett ställe, haha

  Har nog aldrig sett så dåliga(ojämna) korn och havreväxtar i mitt liv. I ena halvan av skiftet grönt och andra halvan brådmoget. Vetet var lite jämnare i färgen.

 4. Näe Per, inga emissionskrav men däremot nog en hel del annat som t.ex utdrag ur allehanda register, ansvarsförsäkring mm. samt givetvis vissa trafiksäkerhetskrav med bland annat synbarhet i alla dess former både på man och maskin.

 5. Bäverspaning.

  Kl 22.45 smyger mig ned mot åbacken och försöker få syn på den i ån. Efter en stund kommer den försiktigt insimmande mot bohålan. Den simmar tyst och svallvågen är ett bra tecken om vattenytan är spegelblank. Efter en stund simmar den nedströms en bit och går upp på land till sin vilohylla som är ca 20cm över vattenytan. När jag står och tittar hörs ett gnagande från den egna landsidan. Böjer mig ned för att se bättre under några hängande björkkvistar. Då kommer två mårdhundsungar rakt mot mig. De får vittring av mig men ser mig ej, den ena vänder av och den andra kommer rakt på. När den är ca 1,5meter ifrån mig klappar jag i händerna så den inte springer över mig. Den morrar högt men spelar inte död som de också kan göra. Av oljudet går bäver blixtsnabbt ned i ån med ett jätteplask mot normalt alldeles tyst nerglidande som normalt. Det var andra gången i sommar som mårdhund tänkt springa över mig.

  I naturen gäller det att vara tyst och stilla får man se mycket på nära håll.

  https://www.lehtiluukku.fi/lehti/jagaren/_read/04-2018/185291.html

 6. Nu när sementin e på plats, så en sak än om golve. Du hade 3 lager plankor på varann o omlott. Låter tätt. Hur sku de va om du på första lagret lägger “ribbor” och diagonalt med c:a 30cm emellan, av plankor som du klyver me sågen (t.ex. ruttna delar bort). På det här sedan 3:dje lagret såsom det första. Borde hålla och ger fukten möjlighet att torka bort. Ännu om virke på stenmaterial. Jag brukar nog försöka få 1-2 takfiltsbitar under virket mot sten/betong och går att justera höjden lite. Enklare än att becka. (Stenarna får nog rimfrost o beter sig olika än trä när det blir kallt.)

 7. Just precis. Jag hade tänkt lämna bort ett lager (mellersta) för det behövs bara ett lager under det egentliga golvet (under springorna). De gamla gubbarna visst nog hur man bygger för de har satt smalare bräder (okantade) under springorna så att golvet torkar upp – precis som du föreslog. Nu blir det 22 mm bräder + 50 mm blankor. Stockarna under golvet tänkte jag fördubbla så de bär bättre. Avståndet mellan stockarna har varit 1 meter och det fungerade bra med hästar men med 6 tons maskiner kan det behövas stabilare underlag. Nu blir det 50 cm mellan stockarna som får en fri längd på ca. 350 cm mellan stöden på cementbalkarna. Det borde räcka och i värsta fall kan man lätt öka antalet stockar ännu mer eftersom balkarna går från ena ändan av ladan till den andra (i framtiden).

  Ifråga om fukten så skall änddörren läggas fast under hela vintern (efter tröskandet) och sidoväggen tätas med takfilt och ett lager nya väggbräder så att ingen yrsnö kan komma in. Då borde golvet hållas ganska så torrt.

 8. Ojämnt falla ödets lotter! Igår åskade och regnade det det så nära som 3 km ifrån ute vid havsstranden och i Nykarleby. Såg på radarbilderna att Christer lär vara “vatukamba” om han var utomhus. Söder om Vasa och i Vasatrakten verkar det att ha varit riktigt skyfall. Spannmålen är inte på långa vägar fullmatad men börjar brådmogna/torka bort. Sådde tallfrö i maj och det låg och bidade sin tid innan det kom regn i juni så det grodde, men nu verkar det gå skärselden till mötes med de små plantorna. Kan hända är det redan för sent med regn och det som utlovas kommer att stryka precis förbi på alla kanter. Skulle vara harmligt om sådden missar för det blev sått med elitfrö som kostade skjortan. Men vad kan man. Bara att
  komplettera med plantor där det missat men man förlorar ju ett par år. Inte för det är ngn brådska, för dom räfsar nog löven 6 fot ovanför en den dagen det ska gallras eller avverkas!

 9. Hos mig åskade det i tre väderstreck plus rakt över blixtade det men utan smäll. Asfalten var våt i 5 minuter så det kom under 1mm regn.

  Mina årets planteringsplantor är i fyra olika nivåer. 50-60cm och friska. 40-50 och saknar saftspänning och slokat omkull. 2-3cm av toppen helt gulbränd. sista nivån är 20cm helt gröna men ej knappt växt alls.

  På ett ställe där jag dika ett dike i fjol och jämnade vallen som ett bord var det minst tio synliga tallplantor ca 2cm långa.

  För en tid sedan klagades det på brandspaningsflyget att det gått över budgeten när skogsindustrin gör alla tiders miljardvinster. Brinner virket upp i skogen då blir det ingen vinst och skattepengar.

Kommentarer är stängda.