Snart börjar tröskandet

De flesta åkrarna är redan tröskade här i byn men vi har inte ännu börjat. Jag körde i alla fall ut tröskan i går. Visst börjar åkrarna se jämnare ut men går man nära och tittar på axen så finns det ännu mycket gröna korn i dem.

I bakgrunden kan man se andra skörden från vår gröngödslingsvall som var riktigt bra. Klövern hade växt fint efter regnen i juli. Jag är synnerligen nöjd över att Klinkas fick foder för sina kossor. Det har varit mycket frustrerande förr om åren att se prima vall ruttna bort. Trots allt är jag uppvuxen med kossor – ända tills jag var nästan 30 år gammal. Men då hade vi inga balar på åkern utan allting togs in som torrhö. Då var det också problem med fodret vissa år. Jag minns hur det efter våta somrar då höet möglade på sneisåna blev så oätligt att kossorna tog det på hornen och slängde det direkt i gödselrännan … Andra år kom det dåligt med hö och vi måste samla in all halm som foder och bara försöka få kossorna att överleva vintern.

Det har varit riktigt varmt väder och vetet har nog mognat allt mer hela tiden. Det är ingen brådska än att börja tröska men det utlovas kallare och regnigare väder och snart måste vi väl ut på åkern. I vår kalluftstork eftermognar vetet men riktigt gröna korn torkar bort till nästan ingenting så vi väntar litet än.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Snart börjar tröskandet”

 1. Varför bondbloggen bytte plattform blev för mig något oklart och undervisningen av den nya var inte direkt utförlig. Sedan raderade han sig själv ale eller var det pale ale och tog mina och andras kommentarer med sig.

  Så till undervisningen, får man ett gilla är inte så mycket värt, någon länkar är lite bättre men om inlägget börjar leva sitt eget liv och många deltar så då har man lyckats så som man skall på sociala media.

  När skördekatastrofen var ett faktum gick livsmedelsföretagen i botten på börsen. De överlever så länge som bönder producerar till underpris.

  Det var en rekorings uppfinnare som fick ett fint pris nyligen men jag vet inte ännu var man kan köpa ekokött i Helsingfors. Ekogrönsaker finns från värdens alla konstiga länder samlad i egen disk på prisma.

 2. Det var en rent teknisk ändring där Rundradions egen server byttes ut mot näthotellets server. Man kan ha egen server i ett serverhotell eller så kan man ha bloggen på näthotellets server. Skillnaden är närmast den att näthotellet sköter om mera på deras server. Men det är inte stor skillnad. Vi kommer att fundera på administrationen av bloggen under vintern. Just nu sköter bloggarna själva en del av administrationen (godkänner kommentarer) men det kanske utökas. Problemet med att vi sköter administrationen helt är närmast att bloggen kan ligga nere länge om den kraschar och vi alla är ute på åkern eller i skogen. Så det kunde vara bra att ha nån annan som kan kolla att den är igång 24/7.

 3. Hoppas det blir skörd så att det räcker trots alla dåliga förtecken. Då jag med stort intresse läser om era eskapader och maskintrubbel kan ni roa er med att titta på följande video, som ni som vet när man skall sätta kedjor på traktorn säkert finner ganska underhållande…

  https://www.youtube.com/watch?v=FXRhg0t-DNw

  Ha en trevlig höst!

Kommentarer är stängda.