6 april, 2019 av Charlotta

Nu vet jag vad jag har…

Det var det, helt kort och sammanfattat kan jag konstatera att lammningen gick fort, alla lammade på ungefär 4 veckor, och antalet lamm skenade iväg så de small om det. Om jag omvandlar det till % så fick 50% trillingar, 25% fyrlingar och 25% två eller ett lamm, och de va bara en tacka som fick ett lamm – Hedga. Snittet lamm per tacka bli 3, jag räknar nu då antalet lamm som blivit mer än 3 dagar gamla. Det har varit några lamm som dött, något har varit dödfött, och något har fötts men sen blivit oputsat i födseln, och, ja, lite olika, sånt händer alltid, men jag tror det bara är 4 lamm totalt, vilket faller innanför ramarna för vad som är normalt.

Vad gäller färgerna, så är svart (och grått) den dominerande färgen, med ungefär 65%, brunt (och beige) är ungefär 35% och antalet vita är så försvinnande litet så de blir bara 0,nånting procent, för de finns bara ett vitt lamm.

En juverinflammation. 2st 100% flaskisar. En tacka med så trög råmjölk så alla hennes lamm nästan dog för de orkade inte suga så de sku fått i sej tillräckligt med mjölk, men med lite extra hjälp har jag fått hållit livet i dem och nu kommer de hyggligt med mjölk. 3 lamm har kommit ut med ett framben ovanför huvudet. Ett dödfött som fastnade, som jag på morgonen när jag kom fick dra ut, de satt som en propp med rumpan före och bakbenen uppdragna under sej. Äldsta tackan är född 2010. Ingen har dränkt sej i nån vattenbalja. … och så vidare… så, det rullar på…

Skönt är iallafall att alla nu har lammat så man vet vad man har

3 svar till “Nu vet jag vad jag har…“

 1. Nisse skriver:

  Nog är de fina ! Det vita förstås men också det på sista bilden. Man kan väl inte kalla det spräckligt men det har intressant teckning.

 2. Charlotta skriver:

  Jo, den har intressant färg, och överlag mer intressanta färger i år. Vanligtvis är de flesta enfärgade, och någon enstaka som kan vara beige, eller grå, men i år har jag fått ovanligt många grå och beige och med, för mej ovanlig teckning i huvudet. Det har naturligtvis att göra med att jag har ny bagge i år, men spännande att se hur de utvecklas i färgerna vartefter de växer 🙂

 3. Kurt skriver:

  Från Norge rapporteras om en tacka med sjulingar, som alla överlevde . Tackan bar alltså på 30 kg extra vikt

  https://www.nrk.no/ho/sau-fikk-sju-lam-_-alle-lever-1.14525021