10 juli, 2019 av

Vann e laangkalsångren…

…. hann jag tänka i morse när vi inledde dagens skördearbete. Knappa 10 plusgrader och snål nordanvind fick det att kännas kyligt. Fick ta regnrocken som hängde i hytten för att hålla överkroppen varm men det var kallt om ben och knän.

Efter en stunds funderande kom jag ändå att tänka på att det är lika så bra att det är kallt, det håller ju tillbaka utvecklingen hos grödorna. Nå, en del grödor får gärna utvecklas men vad gäller isbergsallaten som vi just då skördade är det bara bra om det inte växer så fort nu då marknaden sviktar. Jag vet inte vad folk äter men sallat verkar det inte vara. Jag har pratat med kollegor runt om i Finland och alla menade att produktionen inte är speciellt stor. Så det verkar vara konsumtionen som sviker. Eller så är det så att allt mer köps som färdigt hackad och malad vara där en stor del av råvarorna har utländskt ursprung. Grannen som kör långtradare berättade att han senast tog hem ett lass sallat från Tyskland.

Man kunde gott ha halverat produktion och det hade ändå räckt till verkar det som. Jag försökte sänka priset förra veckan men inte ledde det till att mera gick åt, så priset verkar inte vara orsaken. Och kvaliteten är ypperlig såsom brukar vara fallet när det är svalt. Eller är det just det som är orsaken, det var lite likadant för 2 år sen då vi hade regnigt och kallt medan det i fjol gick bra åt, det lilla som man nu i hettan och torkan fick fram.

Prima sallat som inte funnit sin köpare.

Testade att skriva detta inlägg på telefon under tiden jag övervakade bevattningen, verkar som om nya versionen av WordPress fungerar bra på telefon, om jag nu får det publicerat.

På tal om bevattning så kan jag meddela att regnen inte hittat hit trots att det utlovats vid flera tillfällen. Österbotten är också det enda landskap var skogsbrandsvarning råder för tillfället. Och nattfrost pratas det också om för vår del. Den har vi i alla fall klarat oss ifrån tillsvidare, hörde att frostkänsliga grödor fått sig i södra Finland och t o m på Åland.

Etiketter: , ,

8 svar till “Vann e laangkalsångren…“

 1. Kurt skriver:

  Än slipper du i alla fall ploga snö, som de gjort på många ställen i Norge!

 2. Nisse skriver:

  Det gäller inte sydöstra delen för här hade vi som kallast på natten 11,5 gader (plus). och nu blir det bara varmare. Vi har också mulet och då blir det aldrig frost. Och det skall vara mulet enligt hela tiodygnsprognosen – men uppehåll. Det är ju bra för taklagandet för jag höll på att gå åt de heta dagarna i juni.

  Det där med konsumtion är en svår sak. Ytterst nyckfullt. Men jag såg i Land att Spanien är det värsta landet i Europa ifråga om besprutning och miljöförstöring i grönsaksodlandet. Slavarbete också (ilegala invandrare). Det skrivs mycket om miljö men samtidigt mumsar folk i sej den spanska miljöförstörande salladen. Snacka om skenhelighet.

  Vi har redan fått juli månads regn så vetet växer fint i år. Men jag minns bra vissa år då åkrarna såg ut som en öken.

 3. Christer skriver:

  Joo, men av nämnda anledningar så klagar jag ju inte. Fast visst kunde vi ha sparat lite av fjolårets värme tills i år.

 4. Christer skriver:

  Jag vill ogärna racka ner på andra länders produktionsmetoder (egna kan man dock framhålla 🙂 ) men visst har jag med egna ögon vid besök i odlingarna i spanien sett hur det går till, gjorde t.o.m. lite roskisdykande för att se vilka burkar som slängts. Arbetarna hade av lastpallar och presenningar byggt sig övernattningsplatser men verkade nöjda över att ha arbete överhuvudtaget. Många nationaliteter främst från afrika och sydamerika jobbade där, enligt uppgift inga finländare.
  Vi borde nog sommartid ha möjligheter att konkurrera med importsallaten (sallat är relativt skrymmande att frakta) men ännu saknas reella satsningar på att förse industrin med sallat av för deras ändamål lämplig kvalitet. Vi saknar en del verktyg i verktygsbacken så att säga. Hittills har det varit främst överskott från färskvarumarknaden som gått till industribruk.

 5. Nisse skriver:

  Det var ett program om Spaniens grönsaksodling i Sveriges TV och den “odlingen” är ljusår från våra odlingsmetoder. Man kan knappt kalla den odling alls. Det liknade mest industriell miljöförstöring. Jag blir nog litet sur över allt gnällande om sådant som är löjliga småsaker i jämförelse med det. Här hindrar man en riktigt ansvarsfull och miljövänlig odling med all sorts byråkrati och sedan importerar man från sådana länder som har eländiga metoder. Och pratet om att folk får välja om de vill köpa rena inhemska produkter är ju bara struntprat. I butiken finns inga skyltar som visar hur illa produkterna odlats.

  Jag gillar EU men om det skall vara fritt att köpa varifrån som helst så skall också reglerna vara desamma överallt. Då kanske utländska grönsaker skulle bli mycket dyrare än inhemska.

 6. Christer skriver:

  Visst kunde det harmoniseras men kanske i så fall att dom får våra direktiv och inte vi deras? Och jovisst är det skenheligt att t.o.m. våra kommunala och statliga upphandlare inte ställer samma krav på importprodukterna som dom ställer på produkter producerade i eget land.

 7. Nisse skriver:

  He-he, det finns ju den möjligheten också att allt blir sämre. Bäst vore litet mindre byråkrati och detaljregler men som tar bort det värsta missbruket.

  Såm föra bisin saa: “Man ska int troo att he int kan blii sembäri – he kan alti bli värri !”

 8. per skriver:

  Kan vara jordgubbarna som drar uppmärksamhet. Själv har jag konstant en låda (4 kg) konstant stand by i kylskåpet. Dessutom då man grillar så är det enklare att slänga på grillen som bara går att grilla(värma)
  Att stå inne och göra sallad av 4-5 saker på en gång tar tid och det kan brännas vid på grillen.

  På grund av det kalla vädret har ganska många semesterfirare gett upp och tagit en sista minuten resa. Har också arbetskompisar som gett upp seglandet och flugit söderut för att få upp humöret på familjen.

  Väldigt många äter nu på jobbet och annanstans färdigt gjorda inplastade färdiga mål. Med 4-5 olika
  ingredienser dom hälls ihop och äts snabbt och enkelt.