Ull

Får har ull. Bra, naturlig, fin, varm, vacker, användbar och helt enkelt ljuvlig ull. Men, de är få som använder ull, riktig, ren inhemsk ull. Man kan ju tycka att den skulle kunna uppskattas lite mer…

Sådana tankar snurrar alltid i mitt huvud denhär årstiden när fåren ska klippas och ullen… ja, lite sparar jag, åt såna som vill ha hobby-ull, och ibland för att låta spinnas, men, de är överlag ganska sällan och en stor del av ullen åker ut genom dörren med samma traktorgrip som jag måkar ut fårskiten med, och så känns den emellanåt, som skit… Men då är nästan skiten bättre, för den är värdefull gödsel i åkrarna, medan ull är ett problembarn som varken brinner eller komposterar sej särdeles bra.

Men fin är den…

Ull är ju inte bara ull. Sådär stort överlag, jo, men, när man börjar titta lite närmare så finns det ju massor med olika sorters ull. Långa lockar, små fina krusor, nyanser, färger. Ull är mer än bara ull…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Ull”

 1. Det är ren skandal att ullen inte uppskattas mer. Jag är en helyllestyp och går omkring i ullsockor och ullskjorta (stickastråmpår å stickasjoortå). Likaså är det yllefilt och vadmalsjacka som gäller. Lustigt nog måste jag köpa allt från svenska arméns överskottslager… ÖB har inget mera men det finns andra som säljer äkta saker.

  Vadmal är helt fantastiskt för det värmer fastän det blir vått.

  Här hos oss har intresset för att spinna ull och färga den med växtfärger ökat betydligt de senaste åren.

 2. På kanarieöarna har i all värld ordnas lokala dagsresor av en finsk kvinna(nu är det flera)för en billig peng, som inkluderar en föreläsning om merinofårets ulls förträffliga egenskaper. En bit mat lite dricka och försäljning av olika slags ylleprodukter till ett bra pris utan moms. Ull från australien, fabrik i tyskland och säljs åt nordiska turister, kommer hem på posten, hur mycket som helst. Öarna är tydligen helt momsbefriad, dit for 24%
  Det hela är lite tragiskt, något för fårutskottet att ta tag i.

 3. Senaste månad kom koldioxidavtrycket för första gången på s handelskontoutdraget. Kött var värst belastning!

  I dag lördag på prisma var nästan allt kött rödlappat, Har försäljningen nästan helt upphört ?

  Det ser väldigt oroande ut !

 4. De e de som är det värsta med dagens modetrender, att det växlar så hastigt, finns ju inte en chans att vi som producenter skulle kunna anpassa produktionen.

Kommentarer är stängda.