Det blidde ingen verkstad

Tanken var att skruva ihop Belarusen men det blev mest bara datamaskinsarbete. Brorsan fyllde 70 och jag satte ihop en fotobok från våren 1950 framåt. Dessutom lagade jag spellistor som spelar gammal 60-talspop med Beatles, Beach Boys och liknande för kaffebjudningen på gamla folkskolan.

Inte nog med det utan mina WordPress började bli så gamla att de knappt fungerade alls. WordPress är alltså det program som vi använder bland annat för Bondbloggen. Hemma i stallet har jag liknande WordPressar för Hindersby.net och LSS 1965 (studentklassen) och släkten (slekt.hindersby.net)-

Inte bara människor blir gamla och skröpliga utan det gäller lika väl för program. Numera är programmen uppbyggda av tiotals eller hundratals biblioteksprogram. Dessa uppdateras hela tiden och till sist så blir det svårt för WordPress att hänga med. Nu senast måste jag uppdatera php som tillsammans med css sköter om att sätta innehållet i en snygg form på rutan

Vanligen uppdateras biblioteksprogrammen automatiskt i samma takt som huvudprogrammet men så icke php. Jag körde ännu en version 5.2 fastän det redan kommit ut 7.3. Så jag fick sköta det för hand. Det hade jag aldrig gjort förut så det gick flera nätter till att läsa allting om uppdateringen på nätet. Ett tag trodde jag redan att det var helt kört och att jag måste köpa en ny datamaskin och börja och från början helt och hållet …

Nå, det gick i alla fall att få igång WordPress i går. Ducaton skall besiktas snart och en balk är rostig men den förde jag till Mickes verkstad (Micke är granne och ludikusin och mycket duktig). Det är bara nödvändigt att koncentrera sej på Belarus för annars blir det inget skogsarbete i år. Om jag nu minns hur den skall skruvas ihop …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Det blidde ingen verkstad”

 1. Vi får se om två skröpliga får ihop Belarusen (skogstraktorn), annors kan det bli usligt med dessa samma skröpliga i skogsarbetet… Kanske vi nu får ihop lite slyd och småträd till flis för vintern.

  Om det nu blir vinter; varje gång det lovas minusgrader, så ändrar det till regn efter några dagar. Inget skogsväder!

 2. “Skruvar var det rätta ordet sa Bill åt Bull”.
  Den borde ju vara elektronik-, program- o sålunda virusfri! Om nu inte Nisse har satt till några finesser? Mekaniska duntare på bara o lycka till!

 3. WordPress har inga skruvar (press som i tidning). Belarus har heller inga program och ingen elektronik så den kan man skruva med då man tröttnar på programeländet.

 4. Meteorolog är troligen världens onödigaste yrke idag! Gamle John Pohlman i STV var många ggr träffsäkrare än dagens vädergubbar! Nisse får säkert ihop “Bevare oss” i mörker med förbundna ögon blott han har en bra “ihaldar”! Finns det inget annat sätt att identifiera än dessa f—bade CAPTCHA koider? 4:e försöket nu
  och trots att man söker en kod som tycks vara förväxlingsfri mellan t.ex stora och små bokstäver så missar det. Om då ens texten sparades och man fick en andra chans vore det inte så fatalt. Menar detta är en blogg och ingalunda försvarhögkvarteret Pntagon.

 5. Dagens observation vi högläggningen, ett älgspår, en sork och en tjädertupp. Inga favoritdjur inför nästa års plantering. Regn, regn och regn och lite lite snö i skogen. Högt flöde i skogsbäcken.

  Var till metsäliitto och begärde en julgran för en sådan bjöd de ut åt mig i hesa(vanda, esbo och grankulla) när man varit tillfälligt skriven där. Gröt och gran i hesa och glögg på tre ställen i öb, ja vad säger man då.

  Virkes åtgången är ganska skral och priserna också, bärigheten likaså på grusvägar.

 6. Jag hittade bra anvisningar på nätet hur man byter våta cylinderfoder i en dieselmotor. Det är betydligt lättare än torra foder men förarbetet (rengöring och kontroll) måste göras bra. Nu har jag i alla fall bra mätinstrument. Jag köpte i april på eBay en begagnad Mitutoyo inre mätklocka för 100 euro (den är grymt dyr som ny). Men om man betänker att en motorremont går på tusentals euro så kan den vara värt priset. Till all tur är Belarus mycket enkelt uppbyggd för jag såg också anvisningar för nya högteknologimotorer och det klarar man inte själv. Jag är rädd för att den här generationens traktorer är de sista som går att reparera hemma. Sedan skall de till nån svindyr verkstad. Frågan är bara om det kommer att finnas sådana ens i Helsingfors så man måste skicka hela motorn till nån megaverkstad i mellaneuropa … För att åter ta upp “det var bättre förr” så hoppas jag att jag är död då redan. Jag passar inte alls i det nya systemet där traktorerna blir slit-och-släng.

 7. När man tittar ut på morgonen och ser på sin bil. Först regn, sedan snö och till sist frost. Bilen ser ut som sandpappersreklam lindrigt sagt.
  Man undrar varför sina förfäder gick så här jäkla lång, ja från savannen då i afrika. De kunde stannat någon vecka tidigare.

  Sätter in en motorreparation, där det är högt till tak. https://www.youtube.com/watch?v=sEm7y-rvcVk

Kommentarer är stängda.