22 december, 2019 av Nisse

Glad Jul !

Jag hoppas att alla ni andra får en glad jul. För mej gäller närmast “Säg den glädje som varar ? Idag körde jag med den nyihopskruvade Belarusen till Heimbacka där brorsan firade jul med barn och barnbarn. Det gick bra men väl framme så märkte jag att oljan rann ur traktorn. Så det var bara att köra hem kvickt medan det ännu fanns oljetryck kvar.

Det var oljetrycksslangen till turbon som hade gått sönder. Men nu är det så att Belarus har en dansk Daugsbjerg turbo och delarna finns inte att få i de vanliga reservdelsfirmorna. Så jag sitter och försöker hitta en 40 cm tryckslang med anslutningar till 7/16-24 gängor. Eller möjligen M12x1.25 ? Dessa gängor liknar varandra väldigt mycket men inte vill man skruva i fel gänga …

Som den bättre hälften sa: “Nog är det underligt att allt går sönder just före julen eller midsommaren”. I värsta fall får jag vänta till Trettondagen innan jag får tag i en ny tryckslang. Och utan smörjning till turbon vill man inte köra. Den skär ihop på nolltid.

Men ha en glad jul ni andra !

Etiketter: ,

3 svar till “Glad Jul !“

 1. Skogshuggaren skriver:

  Kanske här finns nån passlig gänga? Inte så långt borta Heller att hämta om de inte bara har julstängt hela veckan.

  https://fi.helperformance.com/jarruletku-mittojen-mukaan

  Lite knepigt att mäta de där små tumsgängorna då det finns tiotals olika med ungefär samma diameter..

  God Jul

 2. Nisse skriver:

  Bra förslag ! Frestelsen är stor att hålla stängt på måndagen så få nu se … Jag får ta ett varv på måndag morgon.

  Det är alldeles hemskt med alla olika tums gängor. De som verkar passa ihop men är glesa hör till de värsta.

 3. Brorsan skriver:

  Japp, vi firade att ungdomarna alla hade kommit hem till jul, ca 15 personer. När det var som roligast, konstaterade vi att – hoppsan – avloppet hade stockat sej…..

  Nåja, det var ju inte första gången: alla behövande fick åka och hälsa på de små livliga kissekatterna hos Nisse. Medan vi sökte fram avloppsrensarslangen till högtryckstvätten (30 m), avloppsrensfjädern (20 m) och jobbade oss fram från båda ändorna. När proppen väl gett med sej, satte vi duktigt med kaustik soda och sen vatten. Nu skall vi väl klara oss tills imorgon, när det blir ljusare.

  Men problemet är troligen rötter in i plaströren (trots att de är bara 35 år gamla)…

  Man kan fira jul på många sätt!