Slut på höstarbetet (på åkrarna)

Det har varit ganska fint torrväder här hos oss. Längre norrut har det varit ganska illa och jag känner med er där. Jag fick vetetröskandet undan ganska fort. Det var inte mycket till skörd även om det tycks vara mycket ojämnt. Vissa har fått en ganska bra skörd.

Sedan blev det bråttom att få vallarna slagna. Gröngödselträdan går på sista året så nästa vår måste den brytas. Hur det skall gå vet jag inte men jag siktar på direktsådd – om det nu går. Den fina klövern ligger nu där och ruttnar hoppeligen under vintern. Den borde hackas men om jag kan göra det ännu i höst beror helt på vädret. Jag vill inte köra spår i åkern för sådana är mycket illa för direktsådden.

Vallen måste slås (ganska snygg klöver)

Plöjning blir det inte i höst och jag hoppas att det inte blir nästa vår heller för vårplöjning på våra lerjordar “motarbetar liggväxt” mycket effektivt, dvs. det växer just ingenting alls. Det är en risk som jag tänkte ta i alla fall. Går det illa så förlorar man inte så mycket eftersom vetepriset är uruselt. Vi får leva på pensionen och potatis. Den bättre hälften och barnen såg till att potatisen blev upptagen just före regnat som kom lördag natt. Potatis lär vara den föda som är bäst ifall man inte kan äta mångsidigt. Den innehåller nästan allt som kroppen behöver. Och jag gillar potatis (helst med litet knaperstekt fläsk).

Kvickrotssprutandet gick också ganska bra – eller man kanske borde skriva sprutandet mot baldersbrå för i år var kvickroten inte alls så farlig vilket däremot baldersbrån var. Och jag vill verkligen inte ha övervintrande baldersbrå. Det som är kvar är just gröngödslingsvallen. Det är ingen idé att spruta den förrän de tjocka strängarna med hö är hackade. Potatislandet hann jag inte heller spruta förrän det började regna. Det går att spruta före sådd nästa vår även om det är mindre effektivt.

Jag satte sprutan (800 liter på trepunktslyften) på stora Zetorn för gamla MF165 går med framhjulen i vädret om man sätter mer än 600 liter i tanken. Hydrauliken orkar inte heller lyfta sprutan. Pumpen måste nog förnyas – fastän den bara är 50 år gammal. Nu har det varit så hårda åkrar att det inte blir spår efter stora Zetorn så den fungerar bättre i år. Hytten är också tätare.

GPS:en fungerade hyfsat i år. Noggrannheten var inte den bästa men det var inga 20 meters kast som tidigare. Alldeles nyligen fick Fredrik den nya GPS-stationen att fungera med 2 centimeters noggrannhet men jag hade inte tid att pröva den eftersom regnet hotade.

Vi bygger alltså en GPS-station med RTK som ger centimeternoggrannhet och den kan vem som helst i trakten använda. Men man måste ha en RTK-mottagare. De kan vara ganska dyra även om priserna nu gått ned De är nu ordentligt under 1000 euro och om man riskerar att köpa kinesiskt så kan de vara ännu mycket billigare. Vi behöver inte direkt centimeterprecision även om vanlig GPS med 3-12 meters noggrannhet är för dålig.

Det blev alltså slut på åkerbruket – åtminstone tills vidare. Under veckoslutet hade vi Digiläger på gamla folkskolan där folk fick komma med sina datamaskiner, surfplattor och telefoner för att få hjälp. Och det behövdes tydligen. Åtminstone fick man sitta och prata och svära över de eländiga systemen tillsammans.

Den yngre generationen (Henrik) byggde också en inhägnad för de nyplanterade äppelträden. Två meter högt staket runt allihop kom upp på en dag med hjälp av stora lastaren på Belarus. Rullen var mycket tung men den satte han fast i rotorn på lastaren och kunde sedan lättare rulla ut den. Det går så mycket snabbare för de yngre medan jag haltar omkring med ischias och styv nacke efter vallslåttern. Fast allting börjar bli si som så på den här gamla gubben.

Kubotan med Henrik och ny jordfräs och förstås hunden med …

Det blev verkstadsarbete och i går också litet byggarbete då solen sken och det var varmt. Verandan saknar ännu en del väggbräder och lister. Det är mest potand (petarbete) som passar mej. Jag tänkte få den något så när klar före vintern. Det saknas inte heller verkstadsarbete men man måste bygga då det är torrväder och vara i verkstaden då det regnar.

Mitt i allt kom det en stor grävmaskin som rensade vägdikena – och satte fast trummorna. Så nu blir det spadarbete för att få vatten igenom dem igen. Tyvärr är vissa så dåliga att de troligen måste grävas upp och förnyas.

Även om höstarbetet på åkrarna börjar ta slut för mej så är det ingen brist på sysselsättning.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

14 reaktioner till “Slut på höstarbetet (på åkrarna)”

 1. Den här sommaren körde jag först nu. Det har varit bråttom med takarbetet och allt annat släpar efter. Men vanligen kör jag över vallarna ungefär mitt på sommaren. Och sedan på hösten. Allt beror i alla fall på väderleken. Jag är mycket försiktig att inte göra spår i åkrarna på grund av direktsådden. Och jag kan bara köra hacken med stora Zetorn (140 hk) som är ganska så tung. Det beror också på hur växtligheten ser ut. Ifall där finns baldersbrå och annat ogräs så blir det att köra oftare. I år fanns det mycket baldersbrå men den kom så sent att den blommade först i september så den hann inte bilda frö. Vi har många år haft Klinkas att köra foder åt sina kossor och det gör de oftast i juli. Vi har tre olika valltyper och skyddsremsan (som är en hel åker) måste slås och köras bort.

 2. När jag format satser med fria tankar så censureras det men däremot har många tyckt att vargen skall placeras innanför ring trean(vilket de gärna får tycka) men inte kan man bara släppa fram egna tankar och kålsuparna som understöder ens egen åsikt. I en fri debatt.

  Tack alla läsare som läst uppmuntrat och stött mina funderingar både i slott och koja.

 3. Helt rätt med vargarna. Att sitta i stan i lägenhet och käka importsoja och mandelmjölk främjer en från verkligheten. Man får ju heller inte skjuta vargen men nog förflytta, lika med skarvdjävlarna. Ett dussin ömt förflyttade vargar till stadsparken i H:fors kanske skulle lite “bring back to reality”. Samtidigt som en gynnsam sidoeffekt slipper man problemet med vildkaninerna i nämnda stadspark! När kaninerna tar slut är jag säker på att då utlovas t.om skottpeng på Zeke varg och hans kusiner!

 4. Jag förstår att förslag om flyttning innanför Ring III är ett uttryck för den ilska många av oss känner inför rovdjurspolitiken. Det är inte fråga om allmän politik utan den inverkar direkt på vår vardag. Vi skall inte behöva känna oss hotade av vissa vargkramares fanatiska drömmar. Principen bör vara liksom i andra fall att de egna “husdjuren” inte får vara ett hot mot andras djur eller andras liv. Hundar som attackerar människor skjuts ju.

  Jag vill inte att de många hyggliga människorna innanför Ring III skall känna sej hotade för att en liten grupp rovdjursfanatiker tycker att vargen skall få ströva omkring och döda får och andra tamdjur. Så vargarna kan hellre flyttas till mindre känsliga områden – ifall befolkningen där går med på det förstås. Det skall inte komma beslut uppifrån om att landsbygden skall utsättas för varghot. Här bör faktiskt de lokala människorna ha vetorätt !

 5. Säger som kung Salomon om kvinnorna som tvistade om det levande barnet. En riktig vargälskare skall vara beredd att ge bort sitt eget barn om någon varg råkar ta ihjäl ett oskyldigt barn på landet, då först är man trovärdig.

 6. Uj, uj, jag hoppas vi inte kommer så långt. Det vore bättre att kompromissa litet före det.Jag har inte får men jag har stor medkänsla med fårägarna. Kossor är mera min melodi fastän det är nästan 50 år sedan de försvann från vår ladugård. Där var det förr björnen som var farligast.

  Det var inget skoj med vargen heller. Det berättas än historien om drängen som slog ihjäl en varg i Nissas farstu med såstången (en stång som man använde att mäta ut vars och ens andel av skiftet vid vårsådden). Det var före skiftet så det var 1800-tal eller kanske tidigare. På den tiden hade vargälskare inte varit så populära …

 7. Någon sade att det visst lär ha varit i fråga lund en fråga vad som är näringsrikaste (hälsosammaste) växten om man får välja en så lär svaret blivit potatis. Här måste jag jäva mig. Men fakta är fakta.

  Köpte min fjärde och (sista) gps till bilen. Tycker telefonen är för liten och har inte den halvstora ruta som nyaste bilarna har inbyggd. Det har blivit 2700km på 15 kördagar i storstadsområdet.

  På tal om ringvägar, ring ettan går trög på morgonen västerut och ännu hopplösare österut i eftermiddagsrusningen. Testade ring ettan en lördag förmiddag och det tog ca 15 minuter inklusive ett vägbygge väster om ahlberga tunneln. Några dagar senare en timme och då körde jag inte ens till lahtisleden. Två bilar hade krockat och hamnat i mitträcket. Många kör inte ens 70km/h men 84 klarar kameraskåpen bra av. Bilar som inte har exakt hastighetsmätare borde underkännas i besiktningen.
  Bussar och lastbilar klarar av det.

 8. Ja vad säger man då. Var (igen) och titta på vindkraftsparkbyggarbetsplatsen och kan bara konstatera följande.
  Det går åt en förskräcklig mängd armeringsjärn och betong. Undrar hur mycket co2 som kommer att finnas i grunden och hur länge det tar till det är neutraliserat. Kraftverket och tornet därtill. Arkeologerna om tusen år får springa och märka in på kartor som vi fått för oss om forngravar. Tidstypisk byggnad som bör bevaras av museiverket. Eftersom man nu själv använder el och någonstans skall den komma ifrån så är det väl bara att gilla läget. Bättre än halvradioaktivt begagnat kärnnbränsle i någon grotta i förvar. Byggarbetsplatsen var ren och fin med bajamaja och avfallsflake för överblivna saker. Kontakten till markägarna kunde varit tätare i synnerhet för samhällsmedvetna och nyfikna medborgare.

 9. Det är mycket miljöovänligt med järn och betong. Trähus är mycket bättre och allra bäst är att inte bygga nytt alls utan använda alla gamla hus. Fast kanske inte till vindkraftverk. Jag vill i alla fall se hur vindkraftens miljövänlighet ser ut om man räknar med allting inklusive byggandet … Så jag fortsätter nog att köra ut flisved från skogen.

 10. Ja vad säger man då. En dag i måndag s-ö.

  För att få ett läkarintyg

  1 Om man är sjuk fås det samma dag

  2 Att man är frisk så tar det tre månader. Det fordras många, tidskrävande och dyra tester för att kunna bevisa det.

  Måste citera min bortgångna mor. Tokiga är vi alla men på olika sätt.

  ————————————————

  De i vårast stamkvistade tallarna hade inte så lång längdtillväxt men grovleken har gått bra.
  På det nedersta kvarvarande kvistvarvet hade barren brunat och kunde tagas bort genast men nu kommer tidsbrist emot. Först kom värmen och sedan regnet och det är inte bra för de flesta växter.

  —————————————————

  Här är en väldigt intressant tube för bla bönder.
  Sport, världsekonomi, oljepris, räntor, ny teknik mm. Någon som eric finns inte i finland och finns det ge mig namnet. Har inget återkoppling på något, som går i min egen ficka.

  https://www.youtube.com/watch?v=lEYcF8Pd-qU

 11. Senaste natt torde varit den första nattfrosten i sö i höst. Ännu vid tio tiden finns is på vattenhinkarna.
  Träden och buskarna har en hel löv kvar så hösten har varit varm och fin kanske för regnig på vissa områden.

  Hade några bonuspoäng som skulle fasa ut i årskiftet så det blev att panikbeställa en skogshjälm. 12€ i frakt bara. Önskebutiken håller på att stänga ner för skattmasen ogillar konceptet.
  Tycker själv det varit bra så skogsägaren nänsa skaffa uppdaterade skyddskläder, mm
  Firman ville sälja plantor eller röjningstjänster och har foten in på reviret. Kemerapengar ges om plantorna är över 70cm eller under 16cm i brösthöjd.

 12. Jo, jag håller med Per om att det kan kännas virrigt. Håller på att klara av en 14 dygns karantän med negativt test. Finns det logik i att enligt nya karantänskraven så har man lindriga symptom som sjuk hals, inget smaksinne osv räcker 7 dygn, med negativt testresultat 10 dygn! Eftersom reglerna ändrat under karantäntiden blir det 14 dygn för mig med negativt testresultat! En logik utav denna världen och framförallt fullständigt värdelöst ur smittskyddssynpunkt. Dessutom ges ju tolkningsmöjligheter med olika långa tider, och vem tolkar?
  Nå, inte har det varit särskilt försvårande med ordentliga sovmorgnar och sedan slyrensning på en skogsväg 5 km in i skogen där det bara funnits älgflugor och jag. Lokala K-marketen har skött matservicen så det har vart som på en bättre kuranstalt.

Kommentarer är stängda.