Våren kom på besök

Det är så bra med skogsarbete för man har god ursäkt att lämna allt möjligt annat ogjort. Och på kvällarna så orkar man inte heller med så mycket. Men det faller över en ändå då skogsarbetet är undan. Det blev plötsligt varmt i april – men våren kom bara på ett kort besök. Sedan blev det kallt igen. Sista mars hade vi mykelvatn (översvämning) vilket vi inte haft på länge sedan ån rensades på 90-talet. Förr var det en återkommande fröjd för oss småpojkar varje vår då vattnet kom nästan fram till huset. Nu blev det bara en kort fläkt från gamla tider även om några kvadratkilometer stod under vatten i Baggkärret. Svanarna och tranorna trivdes i alla fall på de åkrar som hade små sjöar.

Mykelvatn i trädgården
Svansjön på Alkärret

Jag gillar blommor och mest av alla de tidiga vårblommorna. Första april stack de första snödropparna upp genom snön och sedan kom det stora mängder med värmen.

Snödroppar den första april

På verandan blev det varmt i solskenet och blommorna började grönska och blomma.

Våren kom åtminstone till verandan

På dagarna kunde det stå en mängd blommor på trappan i solskenet även om de måste in till nätterna som varit kalla.

Solen lockade fram blommorna

Bland de vissna löven stack det upp en mängd krokusar och andra lökväxter. Det är strängt förbjudet att kratta löv förrän vårblommorna har vissnat för krattandet tar livet av dem. Och den taktiken har lyckats för vi har mängder av vårblommor över hela gårdsplanen.

Färgklickar bland vissna löv
Vårens vackra förebådare

Men mest av allt gillar jag ändå blåsipporna. De har en så intensiv blå färg så man nästan tappar andan. Och de har spridit sej överallt nu. Det lär vara myror som sprider dem och vi hittar blåsippor på de mest underliga platser fastän det förr fanns en enda tuva.

Blåsipporna är tidiga
Våren har kommit !

Litet senare kom scillorna som inte är lika intensivt blåa som blåsipporna men visst är ett scillahav mäktigt …

Vissa år har scillahavet varit som en matta

Och jordbruket då ? Det har varit en hel del reparationer men inget allvarligt. Vårsådden blev uppskjuten på grund av kylan som verkar hålla i sej in i maj. En del påstår att hela maj månad skall bli kylig. Vi började göra i ordning för sommarens byggarbeten och sågade en del stockar med den nya elektriska sågen från Logosol men sedan gick lagerhållaren till svärdets drivning sönder. Det var något tillverkningsfel och jag får ny lagerhållare nästa vecka.

Det blir en grundlig omflyttning – speciellt av virkeslagret. Nästan allt skall bort från uthuset och cementplatten för Logosolsågen skall förnyas – den nuvarande är från 1960 och sönderbruten av tjälen. Det är mycket viktigt att man kan ställa in linjalen på sågen ordentlig så att virket blir rakt. I morgon hämtar vår lokala lastbil ett lass vete så att det blir en ledig silo för utsädet men jag lämnar nog sorterandet tills det blir litet varmare. I tröskhuset där sorteraren står är det svinkallt och blåser rakt igenom så det är många år som jag blivit förkyld av sorterandet. Och man vill inte bli förkyld inför vårsådden.

Jag sitter och pysslar med Bondbloggens utseende men snart blir det vårbrådska så det kan bli på hälft. Bondbloggen kan nog hicka och hacka litet tills jag hinner få ombyggnaden klar. I värsta fall måste vi gå tillbaka till det gamla utseendet.

Aprilkväll i Hindersby

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Våren kom på besök”

  1. Trevligt att läsa om livet på landet i Lovisa trakten, följer med inläggen varje gång. Tack för trevliga bilder.

  2. Oj, måste riktigt backa stolen litet då texten blivit större 🙂
    Fast jag gillar nog Arial som font , tycker det är mer lättläst. Vad tycker ni andra?

  3. Jag bytte tema (utseende) till “20-16”. Man kan nog ställa in både storlek och bokstavstyp men om det är bra så kan vi försöka med den. Bilderna är ofta problemet men de verkar vara bra åtminstone på min Firefox. Litet mera problem blev det med skräpposten men jag skall försöka lösa dem.

  4. Hur många stockar hann du såga innan den gick sönder? Har själv köpt en exakt likadan såg och har nu sågat 60 stockar utan problem men jag har läst om just detdär felet som du berättar om.

  5. Ungefär 20 stockar. Det var inget fel på lagret då jag såg på drivaxeln utan det var lagerbocken av aluminium som hade gått sönder (en fyrkantig bit med bussningar för lagren). Logosol använder mycket aluminium eftersom det inte rostar men drivaxeln har ganska hård press så där duger det inte.
    Annars gick det nog bra att såga med elmotorn. Mycket snabbare än motorsåg. Enda problemet är att fila sågkeden men jag satte en vinsch som svänger sågen så man kan fila utan att ta loss kedjan. Det går mycket fortare på det viset. Jag filar ganska ofta för en vass ked ger bättre yta.

Kommentarer är stängda.