Tillfälligt icke odlat område

I år hade man ingen lust att triumferat utropa: Hasi ! Då vi äntligen avslutade vårsådden så var ännu Svansjön (påttn) i Aaltjärri osådd (se Kort vårsåddväder). Det senaste regnet hade tvärtom gjort den större. Jag låg i feber efter andra vaccinsticket men Henrik sådde Petjärmosan – delvis i vatten. Därefter insåg vi att vårsådden var över för i år. Påttn i Aaltjärri blev “tillfälligt icke odlat område” och såmaskinen rengjordes.

Sedan smet vi iväg till Sverige och lämnade Henrik och nästa generation att sätta potatisen. Vilket de gjorde med den äran. Tydligen är vi alls inte oumbärliga – på sitt sätt en tröst.

Nästa generation i arbete med poteetren

Men det var inte speciellt upplyftande att se vårsådden i Sverige – den var nästan värre än hos oss. Stora områden av usel och gulnande brodd. Om det nu fanns brodd alls. Vårsådden som ofta är en månad före oss var inte klar överallt än. MEN det finns massor med höstsäd i Sverige och den är helt fantastiskt fin ! Tät och mörkgrön brodd som kan ge rekordskörd.

Vårsådd i mellersta Sverige (Medåker)
Höstsäd i mellersta Sverige (Medåker)

Vi har ingen höstsäd alls så det blev inte någon fin brodd hos oss. Men jag hörde att brodden faktiskt stuckit upp på Petjärmosan vilket är ganska otroligt med tanke på att det såg ut som på bilden nedan efter sådden för litet över en vecka sedan.

Vårsådd i vatten våren 2021
Vårsådd våren 2021

Man kan inte påstå att det blev så bra resultat av sådden i den blöta leran. Det här är alltså gröngödslingsvallen som är direktsådd. Före sådden körde jag med hacken över hela åkern för att vallhöet inte skulle fastna i såmaskinen. Och med det var det inga problem. Vanligen väntar man med sådden tills jorden torkar upp men nu var det redan juni och mera regn utlovades (och kom också). Så valet var mellan att så i en eländig åker eller sätta den som “tillfälligt icke odlat område”.

Vi sådde i den blöta åkern och sist och slutligen blev det bara 0,11 hektar “tillfälligt icke odlat område”. Humöret var i alla fall nära nollpunkten efter den här vårsådden.

I dag var vi en sväng via Flen och på vägen såg vi åkrar som var harvade men ännu inte sådda. Ett par hade surhål som de kallas här i Sverige – vi säjer vatupåttar – där traktorn helt tydligt hade kört ned och fastnat. Man sände en medlidsam tanke till den stackare som försökt så där.

Ännu en bild av en åker som INTE blivit besprutad med glyfosat eftersom där fanns potatisland och sedan blev det för sent på hösten. Jag hoppas att Broadway klarar av de stora baldersbrå som håller på att ta över hela åkern. Jag tror att jag skall arrendera ut åkern åt nån som vill förbjuda glyfosat så han kan odla sin mat där.

Glyfosatfri åker (där finns nog vete också …)

Snart är vi tillbaka i Hindersby – om vi nu tillåts köra ombord på färjan. Det heter visserligen att alla har rätt att återvända men om vi inte får köra ombord … Man skall ha rätt att komma hem om man är vaccinerad (och det är vi) men man vet aldrig hur de byråkratiska systemen fungerar i praktiken. Annars får vi köra tillbaka till Medåker.

Efter regnperioden så lär det bli en period med hetta.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Tillfälligt icke odlat område”

 1. I Sverige är 51 % av spannmålsarealen höstsådda grödor i år, det varierar lite olika år men det brukar ligga på det.

 2. Det verkar vara en väldigt stor andel höstsäd i Medåker – till all tur. Höstsäden är ju helt fantastisk. Speciellt då den gränsar till vårsäd som är ganska usel.

 3. Det kom för lite regn i april, som nu då kom i maj under vårsådd/planteringen istället.
  Sällan vår och sommar flyter ihop som det gjorde detta år.
  Någon vecka kvar så svänger det mot mörkare tider igen.
  Senaste lön gick i lantbrukspensionspremien, skogsplantor och lill dotterns dagisavgift. Allt gick i framtida investeringar. Hörde just om en nypensionär(som varit jordbrukare) att en stor del gick i skatt.
  Betalar man för liten premie blir det ingen vidare pension, betalar man för mycket går det mesta i skatt.
  Lite som med vädret aldrig är det bra.
  Köpte en begagnad hylssats på loppis 10-23mm fransk med låda av metall för två euro. Den var säkert fyrtio år men med att binda kol så går den fyrtio år till. Den var för billig all låta bli kvar dit.
  Brosan sade han börjar få leidon att fylla i EU blanketter. Han började 95.

 4. På tal om EU-blanketter och detta system uppfunnet av d—–n! Frågade en gång dåvarande lantbruksminister Hemilä och kanslichefen Hanhilahti om dom kan svara på varför jag om jag drämmer någon på käften , idkar ekonomisk brottslighet eller någon annan åtalbar verksamhet
  anses juridiskt som oskyldig tills annat bevisats men i lantbruksstödsammanhang anses jag SKYLDIG
  tills annat bevisats!! Hade de inte tänkt på “men du har ju faktiskt rätt”! Stödpolitiken är mig veterligen det enda där juridiken är spegelvänd.
  Och Nisse. Ett stalltips om “vatupåttn”! Planter in några rudor i den! De tål vad som helst!

 5. EU är en naiv amatör i jämförelse med våra skattemyndigheter. Vi är i ständigt krig med dem om deras förbannade jordbrukssammanslutning som hör till byråkratins pärlor. Snart måste jag skriva över hela stället på Henrik men jag vill inte att den stackaren skall kämpa ensam mot de korkade skattebyråkraterna som inte fattar vad ett familjegårdsbruk är. Onödigt att skylla allt på Bryssel – vi har nog bättre förmågor på hemmaplan.

  P.S. Jag har aldrig haft problem med stöden men vi har ju så enkelt jordbruk som aldrig ändras.

Kommentarer är stängda.