Kort vårsåddsväder

Nu blev det paus i vårsådden för det började regna i går kväll. Före det var det segt med upptorkningen och egentligen var det lämpligt väder bara i två-tre dagar. Vi hann i alla fall så det mesta. Vi har kvar fjolårets gröngödslingsvall men den måste först hackas förrän den kan sås. Och till det behövs torrt väder vilket inte alls är i sikte. Tvärtom hotar prognoserna med 25 mm regn på torsdag.

Det har varit varmt väder med upp till +26 grader men åkrarna vill inte torka upp. Det var ingen tjäle i vintras och inte heller året före så ytan är tät och seg. I svackorna stod det länge vatten som bara kan försvinna uppåt. Bottnen på svackorna är så igenslammad att det nästan är som om det fanns plast i botten. Värst är det i skogsåkern Aaltjäärri där det ännu står vatten.

Svansjön i Aaltjärri

Vi försökte så där för ett par dagar sedan men det gick dåligt att ens komma ett varv runt så jag måste bryta upp den sega ytan med den gamla S-pinnharven. Den är för lätt och för mjuk för att harva plogtiltor i vår hårda lera men det gick bra att bryta den igenslammade ytan med den. I går morse så harvade jag åkern och på eftermiddagen gick den att så (utom svackan med vatten). Det fanns också en del mulljord i den lägre delen av åkern.

Igenslammad yta

Sönderbruten yta

Utanför skogen gick det bra att så då värmen och blåsten hade torkat upp. Bara i ett par hörn nära skogen fanns det vattenpölar som jag måste lämna osådda. På sina ställen började ytan redan bli hård men Rapiden har så mycket tyngd på tallrikarna att de nog skär igenom den. Det blir tunna djupa skåror där tallriksbillarna har gått. Men det har visat sej att utsädet gror bra i bottnen på skårorna där det finns en hel del fukt. Att skårorna inte kläms fast är bara bra för då får rötterna också luft.

Direktsådd

Ibland har det varit problem med att halm fastnat framför billarna men i år var det inget problem att så. Möjligen kan det bero på att halmen inte var så torr och lätt att den började samlas framför billarna. Nu skar tallrikarna genom halmen.

Vårsådden kom inte igång så tidigt här hos oss men det berodde närmast på kölden i början på maj. Ganska länge var det frost på morgnarna. Sedan slog vädret plötsligt om och det blev riktigt varmt. Vi har en björk framför ladugården som visar när man skall börja så: Sååanbjärtjin. Den är litet senare än andra men då den börjar få löv så är det dags.

Sååanbjärtjin (i förgrunden) den 13 maj 2021

Förr började man harva i god tid och om det var spitjitt (vått) så måste man låta det sjtjinas (torka) förrän man sådde. Det var hårda bud att köra första gången över plogtiltorna. Tänderna klapprade och man flög ofta upp till taket i traktorn. Vi har också ett halvt dussin framhjulsspindlar som inte klarat av hackandet mot tiltorna. Senare bytte jag hela framaxeln på MF-165 till en HD-axel från MF-185 som var betydligt kraftigare. Den har hållit – men så har vi också slutat plöja.

Nu har vi bara gröngödslingsåkern kvar. Den skall först hackas för annars fastnar såmaskinen fast i det omkullslagna vallhöet. Tyvärr gick det inte att spruta den i höstas så jag körde glyfosat på den för nån vecka sedan. Det borde ha varit lämplig tidpunkt för kvickroten som just fått 3-4 blad. Vallen var så kraftig på den här åkern att vetet skulle ha haft stora problem att konkurrera med den utan sprutning.

Det var tre bråda dagar men nu är det mesta i jorden och vi måste vänta på bättre väder för att kunna så gröngödslingsvallen. Men prognoserna ser inte bra ut.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

13 reaktioner till “Kort vårsåddsväder”

 1. Nu blev det time out! Kom 25 mm i går med fart i åskskurar. Enligt lagen om alltings jävlighet så
  hade jag lagt i sista tunnan till skiftet jag höll på med när den vackrare av oss meddelade att hon hade te och smörgåsar. Trodde nog att jag kan hinna med en tekopp innan regnet men jag hann bara sätta mig så kom det som ur en bättre högtryckstvätt. Inget annat att göra än blåsa tillbaka i brunnen. Nu har väderkillarna i prognoserna 25-30 mm till de 3 närmaste dagarna! Ligger nog nära till att det kommer att fodras minst skärgårdsskepparexamen efter det. Ironin i det hela var att ännu för en vecka sedan spekulerade vi i om det kommer att bli för torrt (många gånger har vi ganska besvärligt med torka på försomrarna) och problem med groendet. Det lilla som är sått här i byn lär nog ha groningsfukt så det räcker! Vetet har de som brukar ha det i alla fall i jorden och havren borde ju sås i mitten av veckan och kornet i veckoslutet men det ser illa ut. Gamla gubbar brukar säga att 19:e maj är havresåningsdan och 23 maj kornsåningsdan. Då lär grödan senare vara bättre i takt med nattfrostvågorna kring 6-10 juni och första veckan i augusti. Kan ha korn av sanning!

 2. Vi tömde nyss såmaskinen för man kan inte lämna gödsel liggande i den mer än ett dygn. Då smälter det och blir klibbig massa i den här fuktiga luften. Just nu hotar prognosen med 10 mm närmaste dygnet och 27 mm till torsdag-fredag. Därefter småregn varje dag så det inte torkar upp. I värsta fall så blir den sista sådden i juni …

 3. Det märkliga är att fast man har tusen saker som man kunde göra så är det svårt att få något alls gjort när man inte kan göra det man borde göra. Blev en lång mening det där. Men så är det alltid när vårbruket avbryts av regnväder. Här blev gödseln omyllad på en åker när regnet kom synnerligen ampert.

 4. Det är svårt att ta itu med nånting annat så länge som vårsådden är på hälft. Något år har jag sått det sista i ren desperation fastän det varit för vått. Resultatet är förstås betongåker men man kan åtminstone börja göra nånting annat …

 5. Från det ena till det femte…köpte åländsk nypotatis av yppersta kvalitet i Österbotten i onsdags. Priset 19,90€/kg. Vad månne producenten fick / kg ?

 6. Här blev prognosen plötsligt torrväder fram till onsdag (om man nu ska tro på den). Då blir det bråttom på tisdagen … Men nu är det blött för det kom 25 mm i förrgår.

 7. Ja, vad kan man åt vädret ? Möjligen gnissla tänder och försöka hitta på nånting att göra tills det torkar upp.

 8. Jag har noterat ca 75 mm regn under den gångna veckan. Jag vet också att man i grannbyn ligger närmare 100 mm eftersom det var åskartat när regnandet började. Det är nog i mesta laget mitt i vårbruket. Det är ändå kanske bättre att ha utsädet i lagret än i jorden nu, det lilla som har såtts här ser inte så bra ut. Blir nog junisådd för mig åtminstone.

 9. Det kan du ha rätt i. 75 mm är för mycket för nysådd gröda som inte orkar suga upp så mycket. Utsädet drunknar då i stället. Vi fick trots allt bara 25 mm förra veckan vilket också är ganska mycket eftersom åkrarna inte hade torkat upp då ännu. I går var här torkväder med sol och blåst men det tar tid i alla fall så det kan gå till juni för oss också. Helt annorlunde numera – förr hade vi problem med försommartorka.

Kommentarer är stängda.