Krångelvårsådden 2021

Här går man omkring som en osalig ande. Det har just börjat torka upp litet men nästa stora regn har redan börjat (prognos 25 mm). Och nu är vi i slutet på maj redan. Det är svårt att börja med andra arbeten så länge vårsådden är på hälft. Inte är man riktigt inspirerad att skriva i Bondbloggen heller men visst har jag tid nu.

Den kalla början på maj hindrade oss här att börja med vårsådden fastän det var varmt i slutet på april. En gång hade jag då tid att byta olja i vårsåddstraktorn (Zetor 14245) i lugn och ro. Samtidigt skruvade jag bort luftkonditioneringens kompressor och kondensor eftersom den aldrig hade fungerat. Litet undrade jag hur man skulle tömma systemet men det var helt onödigt – där fanns inte en droppe vätska kvar. Och då jag skruvade loss slangarna blev det helt klart varför för kopplingarna läckte överallt. Det var dessutom fel sorts kopplingar så det var ingen skada att ta bort eländet.

Före detta luftkonditionering på Zetor 14245

Visst vore det bra med luftkonditionering i vårsådden. I glashytten blir man först stekt om det är sol och sedan förkyld då man genomsvettig stiger ut ur hytten för att se på såmaskinen. Men det blir nog en annan sort i så fall med bättre kopplingar och slangar. Kompressorn var också fastskruvad i ett heimlaga fäste som var amatörmässigt och snett. I år var det inte nödvändigt med något kylmaskineri precis för det var ganska mulet och kallt.

Att byta olja i den sexcylindriga motorn har sina sidor. Oljemängden är nämligen lite över 20 liter så den ryms inte i en 20 liters bytta. Och att byta bytta mitt i urtappningen är som farsan brukade säja så där “andligt roligt”. Det skvätter över en massa olja över hela golvet och det går åt stora mängder Hufvudstadsblad för att suga upp oljan. Landsbygdens Folk har alldeles för litet format. Egentligen är det bara Maaseudun tulevaisuus som numera duger till oljebyte – men jag får bara skogsnumren (4 per år).

Oljebyte för Zetor 14245

Jag borde skaffa en större bytta för urtappning av motoroljan men 200 liters tunna är för stor och alla oljebyttor jag har är bara på 20 liter. Man kunde annars suga upp en del olja först men oljestickans hål är så litet att man inte kommer åt. Motorn är alldeles tydligt konstruerad att oljan skall tappas ur genom bottenkorken som har en mycket stor öppning.

Och så har man problemet med att byta oljefilter. Zetorns motor är konstruerad för en cyklon som renar oljan och det fungerar fint på lilla Zetorn (8011) men så tänkte de “modernisera” 14245 och satte in två utbytbara filter. Förstås blev det mycket krångligare. Inte bara för att filtren sitter bakom fästjärnet till frontlastaren så man har svårt att komma åt utan också för att filtren är felvända. Då man skruvat loss ett filter och lyfter upp det så rinner massor med olja ut så det gäller att vända det kvickt. I alla fall behövs det mängder av tidningar under traktorn. Förstås har jag en bytta under också men olja flyger ganska långt då man bara kommer åt med en hand bakom fästjärnet.

Oljefilterhållarna (täckta med papper) bakom fästjärnet till frontlastaren

Då jag hade oljan urtappad så passade det att byta slangarna till oljekylaren. Det var strängt taget inte nödvändigt för läckaget var ganska litet men då jag fick nya slangar för någon euro i samband med att jag köpte reservdelar så bytte jag i alla fall. Det var inte så lätt för kopplingarna satt fast som berg. Jag måste sätta dem i skruvstädet förrän jag fick loss dem.

Det syns vilka slangar som är nya …

I fjol gick nedre kylarslangen sönder men den nya verkar hålla tätt. Värre är det med bromsvätskan för den nya kopplingscylindern läcker så man måste fylla på allt emellanåt. Zetorn har ju urusla bromsar (både gamla och nya) men jag vet inte om det lönar sej att byta bromsband. Problemet är konstruktionen för ställer man dem tätare så tar de nog – man kommer inte ur fläcken …

I år testade jag också vår nya GPS RTK antenn som skall ge centimeternoggrannhet. Traktorns antenn satte jag på en träbit med magneter under för jag måste ta bort den då jag kör in i tröskhuset för att fylla på såmaskinen. Och visst blev noggrannheten betydligt bättre än förut även om jag mera tror på 10 cm noggrannhet än 1 cm. Det kan också bero på programmet som visar körningen. I alla fall så märker man att skog hindrar signalerna från satelliterna som ju är väldigt lågt här uppe i norr. Då jag körde norr om en skogsdunge så började spåret vingla ordentligt vilket man kan se på nedanstående bild.

GPS på skärmen i traktorn
GPS RTK antenn på taket till traktorn

Antennen skall nog flyttas bakåt-nedåt så att den kommer under takhöjden för man bör inte lita på att man kommer ihåg att ta ned den då man kommer för att fylla på såmaskinen. Det bästa kanske skulle vara att sätta den på själva såmaskinen men då måste jag bygga något torn på den så att antennen kommer högt och fritt upp. Försöken fortsätter …

Då jag en gång var i farten att plocka bort utrustning så tog jag bort skummarkören från sprutan. Den har aldrig fungerat så bra och är nu onödig då jag har GPS. Men jag slutar inte med att lämna sprutspår för elektronik är inte att lita på. Det är också problem med Blåtandsanslutningen mellan GPS-antennen och plattan i traktorn. Kanske jag måste byta till kabelanslutning. Trådlöst är ingen fördel för jag måste i alla fall ha strömkabel till antennen. Trådlöst är mest ett krånglande elände.

Före detta skummarkör för sprutan

Just nu är största problemet att få den tidigare gröngödslingsvallen sådd. Det jag hann köra med hacken blev ganska bra så jag tror nog att jag kan så direkt men problemet är blötan. Jag körde i går sju varv runt åkern och det gick ganska bra tills jag kom till den blöta delen. Zetorn orkade nog men remmarna som drar hackorna klarade inte av belastningen. Jag körde alltså så lågt som möjligt så hackorna tog i den sega leran. Det stod också vatten på åkern ännu.

Perugini hack med fyra kilremmar som driver hackornas cylinder

Det var förstås för tidigt att ge sej ut på åkern som inte torkat upp men jag ville ha bort gräset från gröngödslingsvallen och hacka höet som jag slog i höstas. Det blev ganska bra där det var litet torrare så jag tror nog jag kan så direkt efter det att jag hackat.

Problemet är vädret. Prognoserna ser inte bra ut. Frågan är om det hinner torka upp till onsdagen ? Man borde hinna så innan nästa regn kommer. Det är en riktig krångelvår i år.

Väderprognos den 26 maj 2021

Till sist en bild för att illustrera diskussionen om dubbelhjul. Zetorn är ganska bred med dubbelhjulen på. Man kommer med nöd och näppe in i tröskhuset. Men dubbelhjulen behövs för det är en tung traktor – över 6000 kg.

Zetor 14245 med dubbelhjul

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

14 reaktioner till “Krångelvårsådden 2021”

 1. Det märktes nog i verkstaden att Zetorn hade blivit servad (strippad/ombyggd/städad). Alla ytor på golvet och borden och alla andra ställen var fulla och rann över…
  Men regnskurarna för några dagar sen och påföljande väntande på såväder ledde till underverk: golven sopade sig och blev städade, bordytorna började synas under alla verktyg och reservdelar, mm. Vankandet fram och tillbaka flyttade mirakulöst saker och ting till lämpliga förvaringsutrymmen 😉

 2. Enligt tillförlitlig källa från grannkommunen börjar såningstiden närma sig när svanarna står på botten och har slutat dyka!

 3. I tiderna när jag jobbade som försäljare på K-Lantbruk, kom Zetor in på försäljningsprogrammet. Vår servicemontör var av den mera upplysande/informativa sorten så han förklarade för mig att han läst i Zetorns verkstadshandbok att “om det droppar olja under traktorn är det inget att bry sig om, men börjar det rinna, bind ett ämbar under!”

 4. He-he, det har droppat olja under Zetor 8011 sedan 1975. Vanligen är det servostyrningen som läcker litet, ibland också hydrauliken. Man behöver inte fylla på så ofta utom då lastaren börjar läcka eller en slang brister – då går det åt olja. Det behövs inte många droppar olja för att det skall synas på golvet. Men den är inte lämplig för personer som är känsliga och prudentliga.

 5. Dom mindre modellerna av Zetorn var faktiskt riktigt driftssäkra och sällan orsak till större problem. Hydraulsystemet t.ex var ett av de bästa på marknaden. 7745:an med turbo ett riktigt krutpaket som
  drog bara mer ju mer lass den fick! Brädade många 100:hästare! Den större Crystal-serien (Ursus kusin) däremot kunde vara rätt servicekrävande. Växellådan, framförallt snabbväxeln och div oljeläckage kunde vara vanliga fel t.om på rätt nya maskiner.

 6. Jag har två som hör till Crystal och har aldrig haft problem med växellådan – annat än att den större är svår att växla på grund av en lång och underlig växelspak. Snabbväxeln har också fungerat fint sedan 1975. Däremot är bromsarna ett problem. Antingen tar de inte eller så låser de sej så traktorn inte rör sej ur fläcken. Styrservon var krånglig på gamla Zetorn men efter reparation har den fungerat bra de senaste 20 åren. Att hydrauliken tar olja från växellådan är ibland ett problem med det finns tre ordentliga filter i returen. Problemet är att pumpen inte får olja om traktorn står med nosen i vädret ! Inte så bra i skogen …

 7. Det finns två sorters bönder:

  A. Sådana som byter traktor allt för ofta och för dyrt.
  B. Sådana som aldrig förstår att byta traktor.

  Nisse borde att en pension i bitcoin och sedan fått köra med en nyare finare traktor eller rent av ej behöva odla mer utan fått satt hela (arbets)tiden på skogen och resten på bloggen.

  996,an har också pumpen i växellådan och med fronten i luften så gick det ej att skjuta loss sig med hakki och grävaggregat. Med tarkorgrävarn är det en fröjd att skjuta och lyfta enligt behov.

 8. Nej, fy, inga bitcoin som är höjdpunkten på missbruk av digitala system. De är inte bara värdelösa utan direkt skadliga på grund av den mängd energi som slösas på dem. Och om man med pension menar att sitta och rulla tummarna (eller ännu värre slösa resurser på onödigt resande) så vägrar jag att börja med det. Och finare traktor vet jag inte om jag vill ha ifall den är full av besvärlig elektronik. Eftersom jag är elektronikingenjör så ser jag också problemen med den.

  Skogsarbete är mårjens. Odla är också trevligt utom då man ser hur litet man får för allt arbete och alla insatser. Så det är mest en hobby och att hålla åkrarna i skick inför framtiden. Redan nu är skogsinkomsterna större än inkomsterna från jordbruket.

  Jag har funderat på yttre pump och behållare för hydrauliken men det är ganska sällan man har problem och den inbyggda räcker bra till för lastaren i vanliga fall.

 9. Billigaste och kanske effektivaste lösningen kan vara att hålla oljenivån vid övre strecket på stickan.
  Har aldrig upplevt, oberoende av lutning, att pumpen inte får olja med de gamla MF:ar jag använder.
  Däremot fick jag en fingervisning om betydelsen av oljekvalitet när 390:an fick turbon inmonterad.
  Släppte på snabbväxeln, och jag var rätt säker att inställningen från höften av insprutningspumpen var lite i övre kant. Drog iväg med Kronos 4,5 meters rullharv i vall i 20km/h plus så motoreffekten räcker mer än väl men inte vikten, studsar. Var säker på att jag hade förstört växellådans lameller till snabbväxeln. Men, efter oljebyte till en riktig transmissions olja istället för den universalolja som jag hade tidigare, försvann problemet. Lärde mig också då att det finnsi inga universaloljor. Rätt olja av rätt kvalitet och mängd bytt med rätt intervall och mycket skruvande lämnar bort!

 10. Nu undrar man nog om Nisse ramlat me huvu före i direktsåningsmaskin, Christer tålla in se i na salladsplantor, Kalle kollar väl på Österbottniska vidder och Per har fullt opp me att observer stadskaninerna i H:fors, för så tyst blev e mittiallt på Bondbloggen!

 11. Vi sitter och deppar i regnvädret. Det kom 28 mm och med tidigare regn i maj så blev det riktigt blött på åkrarna. Här i byn har ingen synts på åkern förrän i dag. Jag var ett varv med harven i går till den sista åkern men kom genast tillbaka för det stod vatten på åkern ännu. Det börjar snart bli rekordkrånglig vårsådd. Fast nu lovar prognoserna sol och torrt väder så om en vecka så borde vårsådden vara klar. Men inte är man på speciellt gott humör inte …

 12. Nä men när man lägger en helkväll på ett inlägg med faktagranskning och allt så blir det censurerad fast det bara innehöll bara sanning och när bloggen är ÖPPEN för alla så kan någon säga eller rätta om något är fel.

  Här går debatten va en frukost får kosta och vem som skall betala, fast lönen på över sjuttontusen men helst skall någon annan betala. Maten vill ingen betala frivilligt. Ymnigt med pengar till EU för att vara populär. Huhu.

  Har tagit vaccin varit till tandläkaren och förhandsröstat.

  Landet med evig kejsare tog ned massaterminerna på cellulosa med 20% men momentum är fortsatt starkt så nog ska de bästa skogsaktier ännu visa styrka.

  Här har ännu såtts i dagarna och brodden har blivit väldigt ojämnt på kuperade fält.
  Som jag nämnt tidigare så är det riskfyllt att vara bonde.

  Tiden är det bästa som finns fast klockan stannar så går tiden vidare.

Kommentarer är stängda.