Snödroppar och blåsippor (2022)

Efter ett par varma dagar så kom vintern tillbaka. Men nu börjar det i alla fall långsamt bli vår. Det kyliga vädret gör att våra vårblommor hinner blomma länge. Först ut var förstås snödropparna som stack upp genom snö och is den 17 april.

De första snödropparna

Men blåsipporna var inte långt efter utan den första lyste glatt redan följande dag.

Den första blåsippan

De här är mina stora favoriter då de sticker upp genom bruna löv och vissnat gräs tidigt på våren. Vi hade metershöga snödrivor på gårdsplanen ganska länge men så for vi på en vecka till Sverige och då blev det varma dagar och snön smälte bort. Då vi kom hem så blommade hela gårdsplanen. Det hade också kommit scillor och krokusar i stora mängder.

Vi har nu snödroppar i många täta tuvor över hela gården och blåsipporna har spritt sej överallt. Snödropparna har vår trädgårdsmästare planterat ut men blåsipporna har spritt sej själva – möjligen med hjälp av myrorna. Man hittar dem på de mest underliga ställen.

Massor med snödroppar
Blåsippor överallt
Jag kan inte se mej mätt på den fina blå färgen

Men vi skall inte glömma massorna med scillor som på sina ställen bildar blåa mattor eller scillahav.

Scillor

Det finns många andra blommor också men en alldeles speciell har vi skyddat ordentligt och den tycks ha klarat sej utmärkt.

En rödsippa – dessutom dubbel

Åkrarna är ännu våta och tjälen finns kvar så man kan gå och se på blommor ännu. I växthuset hinner det bli nästan +30 grader redan på förmiddagen.

Hela gårdsplanen är full av blommor – och vissna löv. Men det är just hemligheten bakom spridningen av blåsippor och andra vårblommor: Man måste vara lat och KRATTA INTE ! Löven skyddar de små blommorna på våren.

För en bonde är det omöjligt att sköta om trädgården just då det behövs på våren för man måste sköta vårsådden. Så det passar bra med blåsippor och andra som inte tål krattning.

Ibland går det så att man har bråttom med sådden och då den är över så ser man sej förvånat omkring: Var kom all grönskan ifrån ? I traktorn är det ibland stekhett och så blir man lätt förkyld då man skall se till såmaskinen för det kan vara riktigt kall blåst fastän solen skiner.

Hur det blir i år vet man ännu inte men någon tidig vårsådd blir det nog inte. Och så kan det komma regn så skjuter upp sådden riktigt grundligt. Den som lever får se …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Snödroppar och blåsippor (2022)”

 1. Hos mig i s-ö kämpar tulpanerna tappert men ej ännu gett något färg.
  I går togs värmehalarna fram igen efter varit bortsatta två gånger. Det var en stark “noolan”.
  Fick ha två gasflaskor mot källardörren för att den skulle hållas öppen en lite stund.
  Fixa till bilen ute i draghålet och i lurarna spelades.

  https://www.youtube.com/watch?v=oo2RMxrRI0Y
  När jag skulle önskat
  https://www.youtube.com/watch?v=a3UC7dWBDvg

  Bilen gick igen besiktningen men nog fick den en grym behandling, nog ska he biendas och viendas, vriidas och vibrieiras.

  Vårbruket är totalt stilla förutom en som nog satt ut några dukar.

  Minstingen är hem från skolan pga strejk. Förut hade lärarna en ko de levde på och bönderna levererade hö. Någon lön betalades knappt ut.

 2. Är på mässa i Hfors för tillfället, såg ingen som helst verksamhet på åkrarna någonstans under hitfärden. Snö i skogskanterna här liksom hemma i Öbotten. Hemmavid var det i alla fall en som plöjde en torr åker en dag såg jag, så vi är nästan längre hunna.

 3. För att nu tala om lite annat än blommor och bin, och efter lammen tystnat.
  Då tar man en titt på hur den tredje parten ser på problemen
  https://www.hbl.fi/artikel/olli-wikberg-ser-inte-mats-nylunds-karteller/

  Ja vad säger man då klaga är silver och tiga är guld. Vägrar folk lyssna då har man ännu fötterna kvar att bege sig från flocken. Dagligen hör man att livsmedel är dyra i finland, gubben f-33 brukar tala om krigstiden, det fanns inte varor att köpa. Pengar kommer man långt med med det gäller att finna något att köpa också.
  Nu hör man också sådana tongångar. Glas och plåtburkar, spikar, matoljor/fetter adblue, konstgödsel,
  el,mm, pengar för en del. Somliga strejkar, somliga krigar en del problem går att lösa en del består.

  I dag skall jag själv skall jag göra en österbottnisk zonförflyttning och deltaga i ett skogsägarmöte.
  De va de.

Kommentarer är stängda.