Allting kommer tillbaka

Det har varit en bråd höst. På grund av tak- och solpanelarbeten har allt annat fått vänta och sedan blev det brått att få allt i vinterskick. Och det är det inte ännu. Men förra fredagen blev jag upplivad av en liten notis i tidningen Land med rubriken “Snål torkning utan varmluft”. Vad är nu detta ?

Det är “en ny torkmetod för att torka spannmål utan varmluft” ! Man skall ta bort varmluftspannan men behålla fläktarna och blåsa (kall) luft genom spannmålen. He-he, det är ju inget annat än den gamla metoden med kalluftstork som vi har sysslat med i 70 år !

Här har man trott att man är en bakåtsträvande dinosaurus som har två kalluftstorkar och så visar det sej att man är långt före i utvecklingen för den “nya” metoden är ännu bara ett “projekt” med innovationsstöd (pengar) från Jordbruksverket. Vi har länge haft fungerande kalluftstorkar. Litet löjligt är det ändå på grund av att jag använt ritningar och skrifter från Sverige så man kunde tro att de inte läst sina egna skrifter. De är förstås 40 år gamla så de är väl bortglömda redan där.

Sedan började jag fundera på allt annat som jag i min bakåtsträvande envishet sysslar med. Vår gamla metod att hugga skog har också blivit hypermodern fast den kallas “kalhyggesfri” eller “plockhuggning” eller något liknande. Nu ordnas kurser i hur man sköter sin skog utan kalhyggen – fast rikssvenskarna kallar ett kalhygge bara för “hygge”. Det är felaktigt för visst finns det hyggen som inte är kalhyggen.

Och vedeldning har helt plötsligt blivit så populär att all ved tagit slut och man kan läsa om vedstölder och folk som tagits på bar gärning med motorsågen i naturvårdsområden. Energirådgivarna skriver om hur man skall välja vedpanna. Här har vi i alla tider eldat med ved och sedan 1983 med flis – vilket vi fortsätter med.

Det är också modernt att bygga i trä – till och med höga hus och torn för vindkraft byggs i trä. Jag har egen såg och bygger nästan enbart i trä. Sten och trä är de bästa materialen även om taken nog har plåt eller tegel. Trä är otroligt hållbart om man ser till att det kan torka upp emellanåt. Då håller det i hundratals år.

Trä håller länge men solen äter upp det så småningom (65 år gammal dörr)

Hela mitt liv har jag sparat gammalt och lappat gamla hus, maskiner och kläder. Nu är det högsta mode – det är resurssnålt, miljövänligt och hållbart. Så jag är plötsligt modern i det hänseendet också …

En del påstår att utvecklingen går i cirklar men det är en missuppfattning. Det kan se ut så om man ser det tvådimensionellt men i verkligheten går utvecklingen i spiraler uppåt (och ibland nedåt). Jag har blivit “modern” helt utan egen förskyllan och man vet aldrig i vilket annat hänseende som jag ännu blir helt “trendig”. Det är bara att sitta och vänta och göra som man alltid gjort.

Jag avskyr “mode” och “trender” och anser att man inte skall bry sej ett smack om vad som anses vara “framsteg” utan använda sitt eget huvud och vara kritisk till alla nymodigheter. Förstås finns det vissa nya saker som är bra (som till exempel optiska fibernät) men det är dumt att ta efter allt nytt utan att fundera på huruvida det är bra eller dåligt.

Nåja, visst har jag litet modern högteknologi också eftersom jag i 65 år sysslat med elektronik. Vi har optisk fiber för datakommunikation och i somras satte vi upp 40 solpaneler som just nu ger 6003 W (som mest kring 10 000 W). För nån vecka sedan köpte jag en “mikrotraktor” (fyrhjuling) för 120 euro som jag skall ändra till batteridrift. Den är döpt till “Pluttn” för den är faktiskt liten. Observera att det inte skall vara något e i Pluttn för det är ett äkta östnyländskt namn.

Pluttn i ursprungligt skick

Det tog inte lång tid att skilja åt den. Jag tog bort motorn (sönder) och bakaxeln och det blev inte mycket annat kvar än ramen och styret. Nu skall en ny bakaxel monteras tillsammans med två bilackumulatorer och så har vi gått in i elfordonsepoken på vårt 1000-åriga Bos-Sestu. Med återanvända maskiner.

Nu är det ganska vackert väder så verkstadsarbetet får ta en paus. Jag har stora öppningar i uthusväggen som måste läggas fast innan vintern och snöyran kommer.

Solen skiner men innan vinterns snöyra kommer skall öppningarna vara fastsatta

Fritidsproblem lär vi inte få på länge än. Visst är man ganska slö och lat men om man lagar litet varje dag så kan det ändå bli till nånting med tiden. Och solkraften malar på utan oljud och miljöförstöring. Idag kom det 32,03 kWh fastän det är höst. Vädret lär vara fint byggnadsväder 10 dygn framåt så vi får se …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

15 reaktioner till “Allting kommer tillbaka”

  1. Så är det. Är man bara tillräckligt mycket efter så är man före, det mesta går i cirklar och kommer igen.
    Tror det gäller mitt bloggande också 🙂 Tänkte faktiskt skriva lite ikväll men gjorde en hastighetskoll av nätet och konstaterade att det nog får anstå nån dag ännu. Eller egentligen borde jag skriva i arla morgonstund för då har jag hyffsad fart, det är mycket som begränsar numera. Lokala elbolaget uppmanar oss att bada bastu då det blåser så att dom kan maximera vinsten och bredbandsleverantören menar att bara jag når 5Mbps någon stund nu och då så då är det också ok att fakturera för 100Mbps.
    Här har det varit dimma och duggregn så mina paneler gav futtiga 3,5kWh idag samtidigt som jag förbrukade nästan 300kWh.
    Skörden pågår fortfarande, ids inte sätta i lager så länge det är varmt för att spara el. Tror nog man stänger ner i vinter för inte går det ihop med dessa elpriser.
    Som synes finns det ämnen att skriva om men är nog lite trött och lat nu just. Men jag kommer igen, cirkeln snurrar.

  2. Det känns som varje morgon man vaknar känns allt mera surrealistisk som nu nyligen
    “Äpplet är funnet och ormen är försvunnen” klart fantasin tar snabbt över
    farliga saker innan man får allt på plats.

    Hade riktigt otur med grävarn först ett kontrollerat oljebyte och snabbt därefter ett okontrollerat oljebyte. Det hörs när pumpen inte får olja och blir snabbt högljudd. Allt när hydrauloljan har varit som dyrast. 20 liter börjar närma sig 100€. Blir nog inga strömsöavsnitt härifrån inte.

    Bästa jag vet när skogen är nedhuggen och virket är utkört och man får börja från början.
    Först lyfter man in alla dikesvallar som uppstått från väg och åkerdiken, kommer m3 stenar sänker man de jämt med markytan. Så man inte behöver hugga i sten eller kör sönder någon traktor på dem de följande hundra åren. Sedan putsas någon bäck eller gamla diken och och någon körväg förstärks om man finner lämpliga småstenar eller grus i närheten. Behöver sällan vara över meter djupa diken.
    Hade med flit lämnat ett ganska stort antal granar vid bottenröjningen före de högs man nog har de farit illa. Topparna av eller barken bort vid markytan när de dragit in stammarna med huggarn.
    Plockhuggning av gran på ofrusen mark kommer i de flesta fall bli rötskadad skog. Några diken till
    och lite krafsande i ytan och allt är klart för plantering tills nästa vår.
    Andra får göra vad de tycker är bäst för mig.

  3. Du är inte den enda som känner sej lat och trött :-). Jag har börjat på flera inlägg men mer eller mindre somnat över tangentbordet. På morgonen skulle jag nog orka men så tänker jag att jag inte har råd att mista en enda minut dagsljus för jag är efter i tidtabellen riktigt grundligt på grund av tak- och solkraftbyggande som tog hela sommaren. Jag hann inte med nånting annat så nu är det bråttom att få det värsta undan snön – för vinter blir det nog i år också. Man kan inte lita på klimatförändringar som skulle ge oss sommar året runt – än åtminstone. Värst är det med “regnvädersarbeten” på grund av det torra vädret som förstås gjort det lättare att bygga. I går stod jag i takdroppet för att få väggen till uthuset fixad men i dag var det åter torrt väder. Verkstadsarbetena är en ren katastrof. Jag har tre traktorer som måste lappas ihop. De rör sej nog men till exempel Belarus har dålig bakaxelpackning så oljan rinner ut. Nya packningar finns men det krävs en hel del tid och arbete att byta dem. Kubota har stått i flera månader för den måste tas i klyv på grund av att en kopplingsgaffel gått fel så man kan inte köra med den. Och så vidare … Här fungerar nog fiberanslutningen men man borde få bättre fart på gubben :-).

    Nå, jag är nog nöjd med de nya solpanelerna och styrningen av elektriciteten för det sparar mycket energi då man kan styra förbrukningen till mitt i natten. Vanligen är elbörspriset lägst mellan kl. 1 och 5 på natten. Men inte alltid så det går inte så bra med en enkel klocka.

  4. Sol- vindkraft i all ära, men är det inte så med elen att jämnföra ungefär med ett vattenrör. Ett visst tryck i röret (spänning i ledningarna) skall kompenseras mot “input och output” omedelbart. Annars blir det under- eller övertryck. Vår största tankenöt för tillfället här “at the bikinicoast” är planerade
    gigantiska, största havsbundna vindkraftverk i åtminstone Europa, kanske i världen i havet mellan Umeå och Nykarleby-Jakobstad-Karleby . Tre olika bolag har visat intresse för samma område i havet
    (3:e drog sig ur, 2 kvar) med 120-140 möllor på ett 450 kvadratkilometer (ja, Du, Ni läste rätt) med en topphöjd på 390 meter över vattenytan. Empirestate Building och Eiffeltornet bleknar! På djupaste stället är vattendjupet 70 meter! På frågan hur dessa möllor ska klara momentet av packis + vindtrycket på 460 meters höjd blev svaret att: “VTT gör beräkningar” Solnedgången vid Fäboda får nog säkerligen en bläddrande företeelse. Till saken hör att elen skall givevis överföras till land och när
    den väl har landat så blir det luftledningar. Ett av bolagen har planerat dragningen över ett unikt
    (där jag och grannen äger marken) område som är som ett “mini Lappland” som vi fredat. Vi blev i tiderna bjudna över 2 milj gamla FMK av ett asfaltföretag (då var priset att bygga ett egnahemshus ca 70-80.000 FMK)men det finns andra värden än pengar också!! Trots allt när lagom stora ekonomiska intressen kommer in i bilden betyder sådana värden ingenting. Jfr Hanhineva katastrofen byggd till sista kvadratmetern på Natura 2000 0mråde!! Storleken på parken motsvara på ett ungefär 2-3 Olkiluoto 3:or, otyglad , lynnig eleffekt. Finngrid gnuggar geniknölarna hur i h-e man ska få stamnätet att räcka till…!? för överföringen? Givetvis så är det storkapitalet som ligger bakom, i etta fallet värsta krösusarna i Sverige på börsen med konnektion till IKEA och i andra fallet ett multinationellt företag med placerare “World wide”. Ersättningen till markägarna för 60- 117 meter breda ledningsgator “går enligt lagstiftning för samhällsnytta” = 1 st piss i Missisippi!! Dessutom kan man vara säker på att när detta 4 miljarders projekt (jaa, rättläsning igen, 4000.000.ooo) tjänat ut sig efter 12-30 år (därom råder meningsskiljaktigheter men Dogger Bank parken börjar vara uppnött efter 12 år utan packis och isbildningar på vingarna) så existerar inte bolaget mera för att städa upp efter sig. Dessutom eftersom projektet är havsbaserat så inflyter heller inga skatteintäkter till statskassan.
    450 kvadratkilometers vindkraftsparks inverkan på miljön tycks inte bekymra alls.
    Muddermassor och sprängsten kommer ju i mängd och massor när grunderna för 25-70 m:s fundament ska förankras i Kvarkens berggrund under havsbotten. Tycker inte det är ett “major problem”. Gör en konstgjord ö mellan möllorna med taxfree, casinon osv. Kunde ju Vasafärjan ta i land med ett “lassband” på väg till Umeå och även få sälja taxfree ombord som Viking och Tallink gör med Åland. Skulle även öppna möjligheter för drivna sightseeingföretagare i båda länderna : “En frisk fläkt från havet shoppingdag” Ställde frågan vem som EGENTLIGEN ligger bakom intresset så till den grad att 3 olika företag visat intresse för samma område med likartade projekt, tycker nämligen att det inte kan vara en slump. Representanten för miljökonsekvensen svarade att i Sydösterbotten med landbaserat Skogsstyrelsen men här vet han inte!

  5. Du har alldeles rätt. Jag gillar solkraft (inte vindkraft) men då i mindre skala. Småskaliga solkraftverk belastar inte heller elnätet så mycket och de är ytterst okänsliga för alla sorters banditer som vill jävlas. Sedan är jag fortfarande av den åsikten att vi behöver kärnkraft eller något liknande som kan balansera de ofrånkomliga svackorna i sol- och vindkraft. Lokalt producerad biogas (från vall) fungerar bra och kan snabbt byggas ut. I Sverige finns redan några biokraftverk på gårdsnivå.

    Få se om inte det småskaliga kommer tillbaka då de stora megakraftverken bombats sönder ? De är på många sätt mycket känsliga för fientliga krafter som tyvärr har kommit tillbaka efter en ganska så fredlig period. Det är bara att se på Ukraina. Så jag håller mej till “gammaldags” och “olönsamma” småskaliga lösningar.

  6. Jo, det gamla beprövade är på kommande igen på flera fronter t.ex är de gamla kasettbanden och vinylskivorna på ropet igen efter alla ömtåliga och repade cd/dvd skivor. Som det verkar är inte heller kärnkraften någon lösning fast den annars är en ypperlig energikälla. Genomförandet med påbörjade projekt utan byggnadstillstånd som gick i kras pga politiska skäl och Olkiluoto 3:an som spräckt både tids- och kostnadsramar minst 3ggr om och ännu inte är i bruk inger inte direkt förtroende. Verkar vara en ganska korrupt branch där allt är tillåtet oberoende av vad det kostar. Nej, tacka vet jag vedeldning!
    Den är både säker och förutsägbar så tillvida att när man sätter klabbarna i spisen och tänder på så blir det varmt. Människans äldsta energikälla men som borde förbjudas enligt EU! När sådana grodor som
    det sista skogsdirektivet släpps igenom så undrar man var vettet finns. Dock icke kommisionärernas fel utan beredande tjäntemännens okunskap och ingen verklighetsförankring.

  7. Nicke berättade att de inte alls fattar nånting om vårt skogsbruk i Mellaneuropa. En holländare tror att en skog är det vi kallar skogsdunge … De kan inte föreställa sej ens hur skogen kan gå mil efter mil. Man måste se det för att fatta. Och det är inte många tjänstemän i Bryssel som har varit här i norr ens på semester. Och så har vi ju de gröna fanatikerna som eldar under med fantasier om att skogen tar slut.

    Jag tror inte riktigt på de stora kärnkraftverken som det tar 20 år att bygga utran tänkte mest på de små modulkärnkraftverken. Men den tekniken är ännu outvecklad. Vedeldning gillar jag men det är svårt med den i stora städer – möjligen med värmekraftverk som eldas med flis. Men det motarbetar skogsindustrin in i det sista för de är rädda att bli utan råvara eller så blir den dyr om man beaktar energipriserna.

  8. Joo, första gången jag bilade runt i Holland såg jag på vägkartan att en sevärd skog va utmärkt på kartan så vi tog en tur förbi stället. Det var inte mera än några hektar med buskar å träd 🙂
    Inför EG anslutningen hade jag en hel del delegationer från Bryssel och EG på besök, de va roligt höra deras kommentarer om skogen. Och tjälen blev det att redogöra en hel del om.
    Att man ska bestämma över sånt man inte sett eller vet nåt om är ju helt uppåt väggarna.

  9. Det där med verklighetsanknytning tog jag faktiskt tag i en gång i världen när jag var ordförande för grisfarmarna i Finland när den då nya veterinärs- och läkemedelslagstiftningen skulle förnyas och förslaget inte hade händer eller fötter. Bjöd in ett busslass beredande tjänstemän och “ylitarkastajat” från JSM och Evira på gårdsbesök till en större grisfarm som jag var engagerad i. En av de högre tjänstemannadamerna tog så till sig när jag lade en 2 dgr gammal griskulting i hennes famn för det var 18 år sedan som hon varit i ett grishus! Slapp bara ur mig ” och Du bestämmer om vår vardag”! Tror jag gör om samma sak igen men i annat format med tjänstemännen på TE- centralen och vindkraftbolagen och bjuder in dem på korvgrillning och natur fredagseftermiddag i vår unika miljö som de vill förstöra så de får en förankring i verkligheten jfr vad som finns på kartor och papper.

  10. Håller med Micke angående vindkraftsplanerna i havet här utanför kusten. Har inget i princip emot vindkraft, men varför ska det måsta vara så enorma anläggningar? Skulle också ha lättare att acceptera planerna bara ägarna skulle vara lokala aktörer och inte storbolag ute i världen. Då skulle pengarna och ansvaret stanna i regionen och lokalbefolkningen skulle kanske ha mer att säga till om.
    Vindmöllorna och ledningsgatorna är inte direkt någon prydnad för bygden heller. Tänker mest på hur mycket mark de har skövlat varje gång jag ser dem.

  11. Just nu genom köksfönstret ser 60-70 vindkraftverk plus tre lyftkranar med resta bommar som jobbar med tillblivande kraftverk. I tre kommuner som skördar rejält med fastighetsskatt plus lite inkomstskatt av markägare. Det förekommer nog också rätt mycket service efter monteringen. Synd bara det är globalisterna och utländskt ägande som driver på och tar de största riskerna och inkomsterna. Efter en skogsavverkning så måste man konstatera att virkesupplägget på/i vindkraftsparken fungerade klanderfritt mellan uppköpare och parkinnehavaren fast avståndet mellan traven och kraftverket var typ 15-20meter. Älgar och tjädrar har överlevt och finns fortfarande inne i parken.
    Här i hagmossens öppna landskap har det blåst och stormat i all värld. Hoppas nu bara att vindkraftverken stillar stormen något och vi får lite mindre av det goda.

  12. Efter gårdagens väldigt förmånliga elpris när man hörde om folk som hade på bustuugnen hela dagen för att spara på den “dyra” veden så måste man sätta sig ned och börja räkna på nytt.
    Till och med vindkraftverken stod stilla trots goda vindförhållandena.

    Börjar inse att man blivit akterseglad i solpanelköpet när man ännu inte ens ännu sluppit i offertkön och priset på paneler rakar i höjden. Jag gjorde ett fel och gav upp för liten park att de ens skall bemöda sig att svara.

    Tror man som småkonsument gör det bättre att få någon app för att spara i de dyra timmarna kl7.00-8.00 och 16.00-17.00.

    Kör nu på plan b och skall göra en energiportfölj med att tjugotal aktier och då bolag som har någon koppling till energiproduktion motsvarande värde som parken skulle kostat. Det finns så enorm efterfrågan på solpaneler att det knappast mera blir en bra affär för mig. Bla ett bolag har sänkt priset på överskottsel från 35cent till 24cent/kwh. Sätter in en tube som stöder lite fakta.

    https://www.youtube.com/watch?v=RnEtVjr_IGI
    Lyssna på hur elpriset sätts 1.19-2.20 Det bästa utredning man kan få på svenska.
    Själv har jag inget direkt förtjänst av alla aktörer men bra att kunna.

  13. Så kom det då lite köld! Utlovas några minusgrader både dag och natt framöver och ingen snö. Välkommet att det fryser på i skogen innan snön. Man blir utan vidare lite kluven själsmässigt med
    snöentreprenad och skogsbruk. I skogen vill man inte ha mycket snö men för snöarbetet vill man förståss ha mycket snö! Fjolåret var snöentreprenaden tidsmässigt det längsta året hittills med 1:a
    utryckningen redan i november och sista i slutet på april! I fjol fakturerade jag sista snöplogningen och första svämspridningen på samma kväll! Inte hänt förr! Alla 4 år hittills har det varit körning på jul- och julannandagen. Få se hur det blir i år? I fjol var det tidernas snöstorm på julafton som räckte att reda upp hela julhelgen. Husdjursklubbens/Svinklubbens julfest brukar också dra till sig snöarbete. Lägg 17 december på minnet! Sonen i huset har iaf utnyttjat det snöfria och haft ena riktiga röjarskivor på lördagarna och röjt plantskog. Blir service på snögrejorna i morgon och i början av nästa vecka är det i planeringen att “dra åt skogen” Naarvan ska justeras om giljotinen på för bettet går för långt ut. Troligen har låsskruven mellan kolvstången och bettet släppt så att kolvstången sluppit att vrida sig och gängat ut bettet någon extra centimeter. 1:a gallringen kommer att bli “gröömt” förenklad med ett sortiment, energived. För tillfället lovas bättre pris för energivirket än för massaved och att hålla de båda sortimenten åtskillda i en 1:a gallring är rena plockepinn när man ska köra ut sedan. Var tvivelaktigt redan i fjol med den lilla prisskillnad som var då till massavedens fördel. Måhända gör
    jag iaf så att jag hugger upp stickvägarna först och sedan sätter på klyvkilarna och gör brännved av
    björkarna direkt i säck i skogen med Naarvan. Kruxet är bara att sikten blir så förbenat dålig när man ska fälla med säckrackaren på vagnen, men det går. Har prövat på det tidigare. Betalas ju verkligt bra för brännved nu och efterfrågan finns minnsann. Tar förståss också ner på farten när allt ska kapas i 30 cm:s bitar i stället för 3m:s, men “nå vem fan har bråttom” som gubben sa när doktorn sade att tobaken dödar långsamt åt honom! “Och kom ihåg sa doktorn, det blir aldrig försent att sluta röka”
    “Nå tå fortsäter ja nog ännu en stånd” sa gubben som var 85 år!

  14. Jag behöver inte känna mej kluven. Snön får gärna helt och hållet falla över de goda (dvs. österbottningarna). Vi onda här i södra Finland kan gärna få bli utan snö :-). Tyvärr så faller snön över både onda och goda … Förutom våra skogsvägar som alls inte behöver snö så har jag ännu omkring 15 meter vägg som borde slås upp förrän snön kommer. Det blir väl att spänna upp mera presenningar för jag har tre stora dörröppningar (ca. 9 meter bredd totalt) som borde sättas fast. Vi kom idag hem från Sverige (med sommarringar) så det var spännande att se om vi skulle hinna före snön. Och vi hade en grym tur för det var sommarföre hela vägen. Men på söndag skall det komma snö här.

    Det har ibland varit byggsäsong ända fram till julafton men nu har det börjat komma snö redan i november – fastän vintern annars blir usel senare. Skogsarbetena blir nog försenade i år för maskinerna skall ännu repareras – efter väggarbetet. Allt på grund av tak- och solpanelarbetena i somras som tog en hel del tid. Inte för att jag ångrar mej.

  15. Kollade en nätsäck med björkved(30cm 40liter och ca 14kg) på prisma i storstan för endast 13,95€
    Då var det knappast ens rent inhemskt enligt den engelska textinfon men tillverkningsland saknades men miljömärkt. Sålde själv massa för 20€ och småstock för 30€/m3 på rot för någon vecka sedan.
    Det var mest grandominerat som slutat växa pga för grov mark åt gran och kalyta från väster.
    Sågens entreprenörer hade gjort ett av de snyggaste avverkning jag någonsin sett. Markberedaren som svf ordnat var ner från norr gjorde också ett bra jobb.

    Själv är jag nog ingen vän av snö mera. -5grader och barmark duger bra åt mig.

Kommentarer är stängda.