Düngerpreise

Jodå, det betyder “dyngpriser”. Jag såg i tidningen Agrarheute att gödselpriserna är i fritt fall just nu. De steg från 200 till 1200 euro förra året men är nu nere under 600 euro per ton igen – och fortsätter nedåt. Det handlar närmast om Urea (Harnstoff). Yaras priser i Finland är en annan sak men de kan väl inte hålla emot hur mycket som helst.

Orsaken till prisfallet är att jordgasen gått ned i pris ordentligt. Dessutom finns det ett överutbud på världsmarknaden samtidigt som bönderna inte köper gödsel. Transporterna är det inte heller problem med mera.

Jag hade funderat på att inte köpa bigödsel alls men om priserna faller ännu mer så kan man börja tänka om. Och om de går ned till 200 euro så är det bra att lägga upp lager för framtiden så osäkert som läget är numera. Tiden med fasta pristrappor tycks vara förbi. Man måste passa på hela tiden och inte köpa då det är som dyrast. Det kan vara överoptimistiskt med 200 euro/ton men 400 kan man kanske komma ned till ännu i år.

Urea-priser Tyskland 2021-23

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Düngerpreise”

 1. Även här faller priserna på “påsadyndjo”! Salpetern nere på 600 €/ton (som hittat!?). Tyvärr så tycks det fungera enligt lagen om “kommunicerande kärl” som vi lärde oss i högstadiet i tiderna . Spannmålspriserna faller i lika rask takt, om inte ännu raskare! Nu betalas inte mera över 300€/ton utan det är en tidsfråga när 2:an börjar vibrera.
  Äntligen lite fart på skogsarbetet! Idealiskt väder nu bara de några minusgraderna håller i sig! Kombinationen bortplockade bankar och inskjuten boggie, Naarva + gammal MF390 + kran med 8 m:s räckvidd fungerar förträffligt i 1:a gallring! 3 m:s stickvägar räcker gott. Såg att 1,5 m3:s säck färdigklyven ved betingar 150€+ så all björk i gallringen blir klyven direkt i säck efter fällning. Fungerar bäst så arbetsmässigt att det som skall till ved bara fälls och dras ihop lite när det övriga avverkas och sedan på med bankarna och klyvkilar i giljotin och vedmaskin är klar för drabbning.
  Debatten om skogen har ju ganska mycket handlat om för glesa 1:a gallringar. Taxan är €/m3 åt entreprenör och för att få lönsamhet måste en viss mängd igenom /timme för hans kostnader är /timme. Bränsle som maskin drar/timme, timlön för förare etc. Då blir det lätt att vad som är bäst för skogen får vika.
  Slutavverkningar kan gott säljas på rot, men ungskogsskötseln och speciellt 1:a gallring har jag åtminstone inget lönsamhetskrav på, utan ser det mera som en investering i framtiden som också får ta den tid det tar bara slutresultatet blir gott. Hellre lite för tätt än för glest. Med smala stickvägar och
  lite tätt bestånd kan man om så fordras göra 2:a gallringen några år tidigare som då rimligen torde ge mera ekonomiskt än en för gles 1:a gallring.
  Lite mera kyla skulle önskas. Har bara avverkat och gjort ved hittills men kan nog hända att det blir
  mjukt under när det skall köras ut och lasset kommer på. Egentligen inte fruset alls där man inte kört
  så man får justera stödbenen lägre ner vartefter det ger efter. T.om efter senaste tövädret hade saven
  börjat stiga i en del björkar! Märks bra med klyvgiljotin när saven pressas ut på ett par klabbar från roten. Nu har vi haft lite minusgrader så idag fanns detta ovanliga februarifenomen inte.

 2. Jag tror nog att folk inte vill betala för en gallring och så tar de ut för mycket på grund av det. Mycket illa på längre sikt för det blir bara kvistiga stockar med breda årsringar (=dålig kvalitet). Då man själv gallrar så kan man ta det lugnt och tänka mera på skogen än på plånboken. Jag lämnar också hellre litet tätare (OK, mycket tätare än rekommendationerna).

  Idag hade jag skogstraktorn färdig efter att i en och en halv månad ha skruvat den i bitar och satt ihop. Jag hann till och med till skogs men då var det redan mörkt. Nu väntar jag bara på lördagsnattens köld. Tyvärr blir det här varmare redan nästa vecka. Men litet ved skall vi väl få ut och så mycket stora granar som vi hinner med. Det finns en hel del barkborreträd men jag hörde rykten om att man kan få 45 euro per kubik för dem eftersom det är grym efterfrågan på ved. Då blir det ingen massaved alls utan bara energived – samt litet stock. Nu gäller inte beräkningarna som bara beaktar stock utan det gäller att ha mycket kubik per hektar även om kvaliteten är si och så. Och mest kubik får man genom att inte gallra alls ! Så gles gallring är att skjuta sej själv i foten i energikrisens tidevarv.

Kommentarer är stängda.