Äntligen ute i skogen

Förra årets arbeten sköt över alldeles förskräckligt. Belarus borde ha varit klar redan i november men nu gick det ända fram till februari innan jag kom ut i skogen. Visserligen var en stor del av januari riktigt äckligt varmt vilket litet satte plåster på såren då jag måste stå i verkstaden i stället för i skogen men nu är det alldeles för litet tid kvar att få ut massor med granar som hotas av barkborrarna.

Belarus med Farma 8 ute i skogen – utan att läcka olja

Det var inte dyra reservdelar precis. Bakaxelns packningar mot bakaxelhuset kostade omkring 10 euro per styck och en sats O-ringar för hydraulregulatorn gick på 2:87 euro. Men det tog en och en halv månad att skruva traktorn isär och ihop …

Jag skulle inte alls ha börjat skruva om inte bakaxelns packningar (som läckt i många år) börjat tömma omkring 20 liter olja per dygn. Det gick helt enkelt inte mer att bara köra och fylla på. Visst blev jag försenad med vinterns skogsarbete och konditionen hann gå ner nära till noll men det var nog tvunget.

Det som är riktigt illa är att de heta somrarna har fått till stånd en explosion av barkborrar. Nu är det tävlan: Ska vi eller barkborrarna hinna före ? Visserligen har priset på energived stigit över 40 euro per kubik men det är ändå bara hälften av stockpriset för gran. Och värre lär det bara bli. Måste vi börja plantera ekar och bokar i skogarna. Åtminstone måste alla björkar sparas så det finns nånting som växer då barkborrarna drar fram.

Ännu finns en och annan frisk gran kvar – men hur länge ?

Man måste plocka bort de friska träden kvickt – de torra blir inte sämre på ett år utan duger lika bra till ved nästa år. Egentligen blir det ganska hyfsat sågvirke av barkborrsträden om de inte hunnit ruttna men ingen betalar för dem och vi hinner inte själva såga allting. Kanske det skulle löna sej att skaffa ett riktigt effektivt storsågverk ?

Det är många frågor som man borde fundera på grundligt både inom skogsbruk och jordbruk. Inget är som förut. Med Anders Fugelstads ord i sången:

Ingenting är längre som förut

Alla gamla sanningar är slut

Och så kan man litet modernisera Tomas Ledins visa (Sommaren är kort):

Vintern den är kort
Det mesta regnar bort

(Jag hör på P4plus från Sveriges Radio i hörlurarna – det fungerar förvånansvärt bra via mobiltelefonen och Blåtand. För den som inte vet så spelar P4plus gamla bitar från 50-talet framåt)

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Äntligen ute i skogen”

  1. Det beror helt på att vi kör med jordbrukstraktorer i skogen. Och då man nån gång råkat köra upp bakaxeln på en stubbe varvid bägge bakhjulen svävar fritt så börjar man minsann såga ned stubbarna :-). Med en processor går det förstås inte för vi har ganska stenig skog så det hade gått åt stora mängder kedjor och svärd … Förstås måste jag ha 16″ svärd på motorsågen eftersom rotdiametern snabbt blir stor då man gör kortare stubbar. Men dagens motorsågar och kedjor är väldigt effektiva om man filar dem ofta. Man tar omkull träd med rotdiameter på 70 cm mycket snabbt.

    I dag var det ordentlig blåst så jag måste fälla så att jag sågade det sista från mitten bakåt för att undvika spjälkning. Bara man fällde med vinden så var det inga problem att få 25 meters granar att falla :-).

  2. Joo även här tas korta stubbar så metoden är bekant 🙂 Och vi hade också storm i morse så det blev att praktisera (enkel-)riktad fällning 😀

  3. I Tyskland tar man bort alla gran och där ersätts den med bok, om det sedan är något värde i den, och den är inte lätt att föryngra! Här bör nog granen ersättas av tall på alla marker som riskerar att vara för torra för granen, men tallen äts ju också av älgen!

  4. Det är ganska problematiskt. Just nu hugger vi bort stora granar så fort vi hinner och lämnar tallar och björkar. Jag följer Skogsforum.se och de har grymma problem med att alla lövträd äts upp genast – och tallen av älgarna. Granen har varit fredad för betning men så kom granbarkborrarna … Asp växer bra här men det är dåligt med priset. Jag har funderat på ek. Den växer bra i trädgården men den måste nog skyddas grundligt i många år. Bok är ännu litet svårt här. Men vi hinner inte mycket annat nu än att hugga gran för brinnkära livet …

Kommentarer är stängda.