Vårtecken…

Jodå, vårtecknen radar upp sej på rad. Endel räknas som “riktiga” vårtecken, som nyckelpigan som va ute på promenad här en dag när de var vindstilla och solen sken. De va ganska varmt där vid riberget, där jag rydja lite, och mitt i allt fick jag syn på nyckelpigan som kom tassandes. Jag kom riktigt av mej, de va andra februari och där tassa den på…

Ett annat vårtecken, som kanske inte riktigt kan räknas som ett riktigt vårtecken, men nog lite, är frökataloger, fröbeställningar, fröpåsar och… Ja, FRÖN! helt enkelt. De är så roligt med frön. Då finns drömmarna, visionerna, längtan och hoppet och alla tankar i hela huvudet är idylliska och vackra! Men sen, i augusti, när ogräset har tagit över, blommorna torkat bort, gurkorna är beska, tomaterna får någå fel och allt känns eländigt, svär man nästan på att nästa år ska jag bara köpa en blomma ti ha på trappon och thats it…. Tomater kan man köpa i butiken. Sen kommer hösten, mörk och kall. Julen lyser lite upp tillvaron, men sen…. Sen är de ganska lejdot, och jag tror att de är just dendär lejdoga tiden som är de bästa som finns för fröförsäljarna.

Så, nu sitter jag och botaniserar lite titt som tätt bland mina fröpåsar. Man kan rada och organisera bland dom lite nu och då. De gör inget att man redan vet vilket som ska sås när, och i hurdana byttor och krukor, täckas eller inte. Nä, man kan googla, läsa, titta och rada bland dom ändå! De tokigaste man sen kan göra, märkte jag, är att man går in på olika trädgårdsforum, facebook och liknande, och läser var folk köper sina frön. Endel köper här andra där, och de finns fröförsäljare för hobbyfolk hur mycket som helst!

Än sen då, inte behöver man ju mera frön när budgeten sprack för länge sedan, skolådan är full så locket knappt går på… De är helt onödigt att man går och ser på dom nätsidorna efter att man redan gjort sin fröbeställning!!! Mmmm…. Voi tusan va de kliar i fingrarna. Misstänker att de kommer att bli en liten… LITEN ! fröbeställning till… Varför? … Ja, säg de….

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Vårtecken…”

  1. He-he, det där verkar bekant. Trädgårdsmästaren i familjen håller också på att beställa frön just nu. Och sätta frön i sålådor …

  2. Jodå, fröna är ganska billiga. Men det går åt både pengar och arbete att bygga växthus, skaffa lampor och bevattningsanläggningar med mera. Och kalla nätter går det åt elektricitet som nu är ganska dyr. Jag har själv byggt växthuset (8×12 meter) och själv installerat mät- och styrsystem samt vattenledningar så det blev inte så dyrt. Fröna är billiga bara så länge de ligger i lådan :-).

Kommentarer är stängda.