Det var litet osäkert i slutet på april men nu kan man säja att det blev en riktigt fin vår för växtodlingen. Höstsäden ser bra ut och vårbroddarna är jämna och gröna. Minsann en fullständig motsats till fjolåret här hos oss. Då var det så grym torka att en hel del av utsädet grodde först i slutet på juni och skördekatastrofen hör till de värsta jag upplevt.
Nu använde jag mycket litet gödsel i vårsådden för jag kom ihåg att man gnisslade tänder i fjol och ångrade att man satt ut bigödning alls i vårsådden. Kvävet gick till spillo nästan alltihop. Så jag väntade för att se om brodden verkade hyfsad och körde först nu ut gödsel med tratten. För brodden är nu fin.
Även om vårsådden var tidig så var det så kallt väder i maj att brodden började växa ordentligt först efter mitten på maj. Ännu den 10 maj var det is på vattnet i dikena.

I fjol hade vi tänkt plantera ut äppelträd men torkan hindrade allt grävande så vis av skadan började jag köra upp planteringsdiken den 11 maj i år. Med täckdikningsplogen gick det bra att bryta upp ytan så att man kan gräva gropar med gripen på skogslastaren. Jag har plåtar till gripen men det går nästan lika bra att använda enbart gripen.

Det går att köra med täckdikningsplogen men bara då ytan är torr utan att leran torkat djupare. I fjol hann den bli för torr och det var lögn att få ned plogen. I år gick det bra även om ytan sprack i stora klumpar på sina ställen.

Nu kunde jag också dra upp ett dike bakom uthuset. Det har ibland varit blöta gropar där och vi försökte hitta det täckdike som drogs dit för omkring 65 år sedan. Och under över alla under så hittade vi det gamla täckdiket. De gamla rören var inte ens fyllda med lera utan ganska rena. Så nu finns där en brunn och täckdiken.



Nu har vi byggt upp vår risgård runt äppelträden. Den är ungefär som en gärdesgård men med ris i stället för lånnår (gärdsel). Tanken är att den skall skydda mot blåsten som kan vara ganska eländig från åkrarna i söder och väster. Mest har vi syd- och västvindar. En risgård är utmärkt att sätta allt sly i. Man orkar inte laga ved av allting och de klena har inget värmevärde.


Medan jag sådde så fixade brorsan en ny stockbädd vid sågverket. Den gamla hade ruttnat så den var oanvändbar. Inga problem, det finns massor med torra granar att tillgå …

Dessutom har han byggt ett fint förråd med en hel fönstervägg så det är väldigt ljust.


Infarten till verkstaden, tröskhuset och torken måste breddas lite för här är ganska stor trafik hela året runt. Bland annat så lagrar vi bigödning (konstgödsel) som syns rakt fram. Likaså hämtas bränsle till de stora tankarna i bränslehuset den här vägen. Det gamla huset till höger är det första hus som flyttades hit efter storskiftet 1908. Förr var alla hus och alla gårdar vid åbron en kilometer härifrån och det var mest ängar där vi nu har åkrar.

Sverigeresan som vi brukar ha i slutet på april blev uppskjuten med en månad eftersom våren verkade komma så fort. Det var egentligen dumt för vi borde verkligen vara hemma i maj. Och dessutom kom det 30 mm regn så vårsådden blev uppskjuten – vi hade kunnat åka. Men efterklokhet är ingen dygd. Och man behöver litet avkoppling efter vintern.
Broddarna var inte alls så bra i Sverige åtminstone det vi såg från Stockholm till Arboga. Inte dåliga men vi hade nog lika bra i Hindersby. Gräset hade växt ganska högt och det gick ett par dagar innan äppelträdgården blev klar. Sorkarna trivs i högt gräs så det måste bort. Det fanns hundratals sorkhål i trädgården så vår lilla Ruff (sorkhund) skulle noga ha ansett sej vara i himlen om han hade varit med. Han kan gräva i sorkhål i timmar.

Vi hann också se på riddarspel i Arboga. Eftersom vi sällan hinner till Arbogas medeltidsdagar i augusti så tänkte vi se åtminstone på en del av programmet. Det var gratis vid Granngården och Sparbanken 180 år betalade kalaset. Visst var de ganska skickliga.

Vi hittade flera vinbergssnäckor som lär vara ätliga – men det försökte vi oss inte på.

Väl hemma så hann jag bara vila ut mej en dag så blev det 60 års studentträff. De gamla klasskamraterna var precis som för 60 år sedan – bara litet gråare :-). Vi hade också hela fem studenter från Hindersby i årets examen – bland annat grannen.


Så går tiden … Sedan blev det bråttom att köra ut bigödning med Bogballe-tratten innan regnet började. Brodden var jämn överallt – det sämsta stället var en svacka från ett utfall men det var inte många kvadratmeter stort.


Allt som allt körde jag ut 3500 kg. Få se hur stor nytta det gjorde. Det var första gången som jag tillämpade principen med delad gödsling. I fjol var brodden så urusel att jag inte ens satte fast trattspridaren på traktorn. Litet ovan är man ännu så det gick åt alldeles för mycket (700 kg/ha) på första skiftet. Såtabellen var alldeles felaktig och det gick åt ungefär dubbelt så mycket som den angav för inställningarna.
Nu har det kommit 7,6 mm efter spridningen och det ska komma litet regn varje dag hela veckan. Det är bra så att gödselkornen löses upp och rötterna kan ta upp näringen. Svalt lär det också bli. Det gillar jag för då orkar man göra nånting.
Det fanns en hel del ogräs på åkrarna för i fjol så konkurrerade inte vetet alls med ogräset. Det blir att börja spruta så fort vädret tillåter.
Jag har beställt ny GPS som snart borde komma. Men jag bytte program och det nya (Fältnavigator) verkar vara mycket bättre än de gamla. Inga 20 meters hopp fram och tillbaka. Det kostar 69 kronor/månad men man kan avsluta prenumerationen när man vill. Tills vidare är jag ganska nöjd. Vi får se hur det fungerar ihop med den nya GPS-lådan.
”Jäärtils ha he gandji braa”, saa han såm full fråån elfte våånindjin näär han kåm ti ana. (Hittills har det gått bra, sa han som föll från elfte våningen då han kom till andra)
Glad sommar !
Det har varit mycket nu senast en tur till Danmark med buss. Odlingen var långt hunnen men torkan hade börjat synas och bevattningskanonerna gick på flera fält. Tre dagar med + 26 grader gav det man ej fått hemma ännu. Storabältbron gav utmaning med hård sidovind så man kom upp i 70kmh mot 110 tillåtna. Tror jag aldrig hållit så hårt i ratten någon gång. Nå bussen var tvåaxlad mot normala tre som blir stadigare i många förhållanden. Tycker trafiken från helsingör blir allt drygare med åren sedan efter någon timme blir det bättre fart. Danskar är nog bättre att leva livet än tråkiga finländare.
Någon vecka före var man på kryssning till Riga med skogstema av metsä och Op.
hann med att delta i 7-8 seminarier. Olika senarier belystes och sam hur det blir så rekomenderads att skogsägaren nog skall sköta om sin skog. Men nog är framtiden osäker och får eu tag i makten så går det samma väg som jordbruket gick. Usa uppfinner, kineser kopierar och eu reglerar sönder allt tills ingen orkar mera eller ytters stora företag som kan anställa experter till allt.
Den som har läshuvud skall absolut studera, kunskap är något som ingen skilsmässa, konkurs eller brand kan ta ifrån en. Förutsatt att man överlever då må tilläggas.
Våren, sommaren har varit kylig och ca 45mm regn sedan senaste kommentar.
Nu är det bara värme som saknas.
Efter stormen ulla som gav 26mm och tidigare 13mm så har nog redan sommarens regnkvot kommit.
Naturen och växterna är ovanligt grön för årstiden men värmen har nog varit katastrof tex lovades 15-17 grader idag 4.7.2025. Skogsplaneringen är den bäst lyckade i mannaminne, peppar peppar.
Antalet träd som planterats är mycket måttliga 1192st Tall, gran och en lärk och en ask.
Asken är den första som jag någonsin planterat och antagligen den sista. Allt för mångfalt och lite påfyllnad i erfarenhet.
Aprils elpris blev 6,12cent kWh och maj 3,23c +caruna och månadsavgift på 4,95euro7mån.
En nära anhörig har haft problem med sin dieselbil, oljetryckslampan tändes och efter väldigt mycket om och men var en kopparbricka runt en spridare som gått sönder och sot trängt ned i motorn och satt igen sugsilen på röret till oljepumpen. Ett flertal bilar står i kö för motorbyten efter 120,000km det gäller bara att snällt vänta på ny motor i bästa fall två månader. Dieslar hybrider och bensin. Orsak avgasrening, kort körsträcka och för långt mellan oljebyte. Kör max 10-15000km mellan oljebyte och behåll den gamla bilen så länge den håller, nya motorer är bara skit. Avgasrening och ej ordentlig varmkörning på motorväg i ett par timmar nu som då. Källa en bilverkstad med erfarenhet.
Korj 4,95euro/mån skall det vara.
Bilden med stor setornbräddningshjul, frontlastare och täckdikare, rätt tuff bild, rigtig uRRakoitsija,
Växterna, stora variationer, och nu snart far jag och kör mer kväve, för de ju använt ell nåt all kväve, rigtigt nu säkerställa de ej är lätt skräp utan protein osv, med en giva kväve.
Eller, om de nu så gå, den påsen, (ca500€/ton + skatt å frakt= 380€?) spara till nästa år och nya besvikelser?
Jo, men nu står alla traktorer stilla efter 60 mm regn (sammanlagt 83 mm i juli och 140 mm i juni). Men vetet växer fint …