Reko

Ikväll var det dags att göra kontrakt för sommarens Reko-leveranser. För några veckor sedan hölls en första träff, men då hade jag inte möjlighet att vara med hela kvällen. Nu hade jag möjlighet att vara med från början till slut, vilket var riktigt intressant.

Några dussin konsumenter och ett tiotal producenter hade samlats i den lokala yrkesskolans matsal. Vi började med att producenterna presenterade sig själva och sina varor. Det fanns ett par trädgårdsproducenter, två mjölkproducenter, ett par köttproducenter och t.o.m. en bagare. I utbudet fanns gräsbaserat nötkött, ekologiskt griskött, ekologisk majs, surdegabatonger,  råmjölksbondost och en hel del annat. Efter att alla presenterat sitt utbud fick konsumenterna göra leveransavtal med de producenter de själva ville.

Varorna kommer att levereras i stort sett en gång per vecka under de kommande två månaderna. Det blir vissa avvikelser för olika varor, exempelvis köttet kommer att levereras i större partier och färre omgångar medan grönsakerna och brödet förefaller att bli varor som levereras veckovis.

För egen del fick jag beställningar som motsvarade ungefär en halv kviga och en del förfrågningar för framtiden. Det skall verkligen bli spännande att se hur det här utfaller under sommaren.

.2013-05-02_18-02-36_289

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.