5 maj, 2013 av Nisse

Det sorgliga fjolåret fortsätter ännu

Här på jordbruket så fungerar man inte enligt almanackan – bara enligt vädret och årstiderna. Fjolårets växtperiod är slut men vetet ligger ännu i torken. Och det är inte enbart en trevlig syn. Orsaken är mögel. De sista åkrarna skördades så sent att man inte hann torka. Det är inte kalluftstorkens fel. Om jag hade varmluftstork så hade jag inte alls tagit in vetet i torken utan kört det direkt till skogen för att komposteras. Inte kan man bränna dyr olja för sådant skräp.

Nå, allting är inte så dåligt.  Det vi tröskade först är relativt bra men man harmas förstås över de dåliga partierna även om de är små. Det sämsta blir inte ens foder utan snarare energi. Även mögligt vete har en massa energi. Jämför man med fliskubiken så får man fem gånger mer värme ur vetet. Problemet är bara att det sintrar och bildar stenhård slagg. Jag satte i höstas en halv dag på att borra upp hålen i brännhuvudet efter förra vinterns vetebränning. Det var roligt att krypa in i pannan och brännhuvudet då man borrade …

I år blandade jag avfallsvetet med flis men då kan man bara bränna en säck per dag för att undvika slagg. Och bränner man mer så måste matningen dras ned ordentligt på skruven eftersom vetet har så mycket mera värmevärde.

Det värsta var att det nya utsädet var över 33 % (fukthalt) då det tröskades. Få se om det gror nu. Jag behöver inte mycket – bara så jag kan fortsätta med den sorten. Fast ett av de mest obegripliga och vansinniga förslagen är att förbjuda användningen av eget utsäde. Det är så man baxnar …

Nu på våren är relativa fukthalten ytterst låg. I går var den under 30 % och på natten under 60 %. Vanligen torkar det bra till klockan åtta på kvällen. Då börjar temperaturen på utkommande luft gå upp till temperaturen på inkommande och torkningen är svag så man kan stänga fläktarna.

Nu blir det litet krångel både med torkning och sådd eftersom den nya jordkabeln skall kopplas in och strömmen stängs av då vi flyttar mätaren. Men A-stolpen mitt på gårdsplanen kommer bort så man lider gärna litet ett år för det.

 

 

 

 

 

Etiketter: ,

2 svar till “Det sorgliga fjolåret fortsätter ännu“

 1. Kurt skriver:

  Arla i Sverige hade ju nyligen problem med ett företag som sålde mögligt riskli till mjölkbönder så att mjölken innehöll förhöjda halter aflatoxin. De som nu köper foder åt sina djur bör vara försiktiga om det finns dåligt spannmål som säljs.

 2. Micke skriver:

  Var med det jävligaste jag har hört att man inte ska få använda eget utsäde! Sedan mänsklighetens begynnelse har överlevnaden varit det viktigaste och det innefattar även utsäde. Den ”högre makt” som kommer med ett sådant påbud måste väl tro sig vara mäktigare än skapelseberättelsen. En massa ”sjukheter” kommer i EU:s kölvatten, men
  en sak är säker, så länge jag har eget utsäde som jag är säker på att gror
  i lager för flera år framåt så kommer icke den dagen när jag inte skulle
  använda det oberoende av vad vissa ”småpåvar” tror sig kunna bestämma. I silon ”säkerhetslagret” finns Kunnari korn från 2008 som gror 96% som jag
  kommer att så så fort det låter sig göra och marken är i skick. Vill bara
  se den byråkrat som kan hindra mig när vi vet vilken kvalitet handelsutsädet har detta år!

  Tillsvidare ingen brådska här med vårbruket. Finlands nationalfågel trivs på åkrarna.

  Ha det bäst! Micke