De fyrbenta flickorna njuuter av vårsolen!


Se större version på YLE Arenan

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “De fyrbenta flickorna njuuter av vårsolen!”

  1. Suck, man blir riktigt nostalgisk. Jag växte upp med massor av kuddor och var äldre än Sonja då vi sålde dem. Men fortfarande tycker jag att det skall vara kossor på en RIKTIG bondgård. Men det är numera våldsamma investeringar så vi börjar knappast på nytt.

  2. Visst är det frågan om så stora investeringar, att man måste noggrant fundera efter om man vågar satsa eller inte. Vi är i en så lycklig ställning, att vi inte måste göra det just nu. Får se vad framtiden hämtar med sig!

Kommentarer är stängda.