3 april, 2010 av Mats

Kovändning

Glad påsk, bästa bloggläsare!

Hos oss är påsken en helg man tar det lugnt tillsammans med familjen, åtminstone de röda dagarna. Djuren skall förstås skötas söndag som vardag, men i övrigt tar jag ledigt i den mån det är möjligt. För att kunna göra det behöver man planera lite veckan före påsk, fixa hem foder och ordna undan sådana arbeten som går att tidigarelägga. Kvigan Charlotta börjar närma sej kalvning och för att enklare hålla henne under uppsikt schasade jag in henne i kalvningsboxen redan på skärtorsdagskvällen trots att det antagligen är lite i tidigare laget. Men på det sättet får jag henne rakt under övervakningskameran och kan lättare hålla koll på henne inifrån bostadshuset.

Inom politiken är ju kovändning en benämning som används när någon snabbt ändrar åsikt. Varje gång jag försöker driva en ko i en viss riktning förvånas jag över att det begreppet fått fotfäste i svenska språket. Om det är något som karaktäriserar kon så är det definitivt inte snabbhet i rörelserna eller kvicka kurskorrigeringar. 🙂

8 svar till “Kovändning“

 1. Sonja skriver:

  Dom brukar ju nog ta det kolugnt. 😉 (dålig vits, hehhe, men jag kunde inte låta bli!)Men nog finns det undantag också. Speciellt om man försöker fösa kor, i alla fall en enstaka ko, som rymt ut från hagen tillbaka in i hagen brukar deras vändningar vara allt annat än långsamma 😉

 2. Mats skriver:

  Där har du en poäng! Snabbheten i rörelsemönstret beror helt klart på hur motiverade dom är. Handlar det om att komma undan är de rätt kvicka.

  Så med andra ord sitter ordet helt rätt i svenskan i alla fall. 😉

 3. Nisse skriver:

  Kvigor kan man ännu få att röra på sej litet men de gamla kossorna (vi hade ayshire) bara vände på huvudet långsamt och fixerade en: ”Vad var det du ville, din plutt !”

  Vi hade speciellt en gammal vresig kossa (som mjölkade bra) som långsamt gick precis dit den ville. Och stackars kviga som kom i vägen – många blev nog jagade tvärs igenom taggtråden av den gamla.

 4. Cowboy skriver:

  Tja , jag har alltid sagt att det finns en dam i varje ko ..;)

 5. Cowboy skriver:

  😉

 6. Mats skriver:

  Vilken tur, Cowboy, att man får kommentera under signatur… 😉

  Å andra sidan kan man tolka det där som en komplimang också. Kor är trygga i sej själva och rubbas inte av småsaker, dessutom har det gjorts hjärnforskning på dem som visat att de är bra på problemlösning. Så att liknas vid en ko är egentligen inte så illa.

 7. Carola skriver:

  Fast ursprungligen är kovändning en segelterm, ”gipp”, som överförts till normalspråket och där fått en lite annan betydelse.

 8. Mats skriver:

  Aha, så det skulle inte vara kon själv som gett upphov till termen. Det ter sej åtminstone logiskt. 🙂