Int nu å int nu …

Efter en regnig och kall vecka som mer liknade mars än maj så börjar det äntligen bli litet vår här. I slutet på veckan skall det enligt prognosen bli långt över 20 grader. Men det ligger ännu vatten i hjulspåren på leråkrarna så det är bara att hålla i sej och göra nånting annat. I dag skall jag svetsa fiberkabel.

Det värsta är att vänta då solen skiner och ytan börjar torka. Men man får inte köra på leran än ! Så nu gäller det att hitta på någon annan sysselsättning. Det är ingen brist på sådant som borde göras men det går inte att börja med något större projekt. Nånting måste man i alla fall göra – det går inte att bara vanka omkring och vänta.

Först borde jag köra med schaktbladet och jämna ut vägen men den måste också torka upp litet till. Vanligen kör jag också med schaktbladet och jämnar ut tomfår och ryggar på plöjda åkrar men då måste det vara riktigt torrt på åkern. Vi harvar på våren närmast för att jämna ut fuktigheten. Vanligen blir det att köra lerkullarna först så de inte torkar ut fullständigt. En grund fjäderharvning på ytan vid rätt tidpunkt hindrar att det bildas stora kokor. På mulljordarna kan däremot en harvning få det att torka upp snabbare.

Tiodygnsprognosen hotar visserligen med 20 mm regn nästa vecka men vi får hoppas att de – som vanligt – har fel för här regnar sällan på försommaren. Nu är det bara att vänta enligt det gamla talesättet:

“Int nu å int nu – men NU !”

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.