Olvi af Kabböle

Olvi hör till kategorin Grand Old Ladies. Hon har kalvat 7 gånger, är nu i sin och har beräknad kalvningsdag den 3 juli.


Som namnet säger, hör Olvi till “mina flickor”. Hon var dräktig och i sin då vi flyttade hit, vintern 2008. Vi hade satt henne i sin tidigare än vad hon behövt eftersom hon hade så lite mjölk. Dessutom tänkte vi att flytten skulle gå lite lindrigare och medföra mindre stress om hon inte med det samma behövde lära sig ett nytt mjölkningssystem. Hon var ju trots allt inte ung då heller.

Av någon anledning så kalvade hon, om jag minns rätt, en månad för tidigt ute på betet. Kalven var död. Jag tror inte att det hade med flytten att göra, det var ju trots allt redan ett par månader sen dess. Då var jag nog lite fundersam över hur det ska gå med henne. Hon mjölkade väl som mest endast kring 25 kg om dagen, då hon annars kan komma upp till det på en gång.

Men hon fixade det! Hon blev dräktig med första semineringen och fick en fin kokalv, Heisala Esmeralda af Kabböle.
Under laktationen efter Esmeraldas födsel mjölkade hon också riktigt bra, resultatet blev 9365 kg mjölk, omräknat till EKM 10239 kg.

Nu är hon som sagt igen dräktig, hoppas att allt går bra igen den här gången. Hon hör till den gruppen vi lade ut på lördagen, så för tillfället får hon vara ut och njuta av våren. Om man alls kan tyda något från denna majestätiska ställning och blick, så njuter hon nog också:

Olvi af Kabböle

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

5 reaktioner till “Olvi af Kabböle”

 1. Jag vet att kossor inte har ett så fruktansvärt rikt inre liv, men denna Olvi tycks enligt fotot ha en självaktning som förutsätter en hel del medvetenhet!

 2. Hej på er på Heisala!
  Ända sen i våras då jag en gång hörde dig i radion, har jag funderat på en sak. Jag tror nämnligen att din svärfar och jag är kusiner. Du nämnde i en blogg något om Åke och en annan gång om Magdalena. Jag har aldrig varit på Heisala men pappa som var Pargasbo en gång i tiden talade ofta om allt och alla därute. Jag bor i Borgå så jag kom att reagera då du tala om Pernå och Heisala för båda var ju mer eller mindre bekant. Nu vill jag önska er alla en fin vår och sommar och så ska du hälsa så mycket till kusin med fru.
  Hälsningar från kusin Gisse från Borgå.
  P.S-roligt att läsa om alla kossor och kalvar. D.S.

 3. Hej Gisse!
  Jo, du har nog räknat ut riktigt rätt. Kusin med fru hälsar tillbaka! 🙂 Världen är liten, inte kan man annat konstatera.
  En riktigt skön sommar åt dig också, roligt att höra att du följer med oss.
  Hälsningar från ett mulet Kabböle!

Kommentarer är stängda.