25 maj, 2010 av Mats

Efteranalys och försommar

Måndagens utlovade 25 mm blev dryga 20 och de kom dessutom som ett stilla regn utspritt över hela dagen, inte som ett skyfall. Nu lovas i huvudsak uppehåll resten av veckan, låt vara att det ser ut att bli lite svalt. Med facit i hand hade vi kunnat så hela Jonas havreareal i söndags, men det är lätt att säga i efterskott. Vi hade lika gärna kunnat gnissla tänder över att ha jobbat i onödan.

20 mm är hur som helst tillräckligt för att ändra veckoschemat de närmaste dagarna. Måndagens harvning blev självfallet inställd, likaså tisdagens gödselspridning. Det betyder att den plöjning och harvning jag tänkt ägna mej åt onsdag-torsdag inte heller blir av. Nu blir det istället lite småservande av maskiner och städning.

Bortsett från bakslaget med regnet måste jag säga att det är gott att leva just nu. Försommaren är enligt min mening vackrare än högsommaren, allt är på nåt sätt fräschare och friskare nu. Gräset växer så det knakar (man riktigt ser hur ensilagevallen runt vårt hus ändrar skepnad), häggarna blommar, liljekonvaljerna börjar knoppas och småfågelsången när man hämtar morgontidningen är en sammanhängande konsert helt utan pauser. De verkar turas om att dra efter andan, så att det är hela tiden skall vara någon som sjunger.

2 svar till “Efteranalys och försommar“

  1. Matts skriver:

    Ja, jag håller helt med. Det är en härlig tid just nu, och trots att rengnet avbröt vårbruket så är det på nåt vis bättre att det regnar ”utan att tveka” så behöver man inte försöka påta i jorden alls. Det är irriterande när det är risk för regnskurar som man inte vet om de kommer eller ej. Skuren brukar komma vid det mest olämpliga tillfället alltid.

  2. Mats skriver:

    Det där ligger det nåt i! Skall det regna skall det regna ordentligt, så man vet vad som gäller. 🙂