En vanlig dag

Det är visst onsdag, klockan är 23 och jag är nöjd. Nu återstår bara två saker för att detta skall bli en bra dag, nämligen att korvarna på grillen skall bli klara och att sista frassen skall dyka upp.  Grillkorv klockan 23 undrar vän av ordning, vem äter grillkorv klockan 23. Svaret är, det gör jag. Det är en liten belöning efter en arbetsdag i vårsådden. Oftast brukar jag avnjuta den på terassen där också grillen står, men ikväll får den nog följa med in för inte ens myggen trivs ute i +7 grader.

Orsaken till att jag är nöjd är att den första rypsen nu är nere i fädernejorden. Jag brukar vara sen med rypsen, aldrig före den 25 maj och sällan före första juni, men i år skall jag göra ett försök med att så lite tidigare eftersom våren varit varm. Att så ryps är lite knepigt eftersom fröna är så små och mängden per ha skall vara så lite som 7 kg (att jämföra med vete som närmar sig 300 kg/ha) Vridprovet på såmaskinen visar alltid för lite så för att få ut ca 7 kg skall vridprovet visa ungefär 5.5 kg. Det är alltid lika spännande att se hur mycket som gått åt när åkern är klar och i dag stämde det över förväntan.

Själva åkern är också lite annorlunda brukad än vanligt. Den låg i svartträda i fjol och i år hade jag en bekant som är utrustad med en Väderstad Carrier att komma och köra första svängen med den. Den maskinen imponerade verkligen på mig. Vi passade samtidigt på att bryta en NVÅ åker från ifjol och även där visade sig Carriern vara en fena.

Efter carriern körde jag ett varv med en gammal 290 harv med ribbvältar fram och bak för att jämna ut. Detta så att pinnarna knappt tog i marken. Härefter sådd, sedan vältning och nu grillkorv. Så har dagen sett ut.

Vetebrodden har kommit upp och den ser riktigt bra ut i år. Jag brukar har problem med ojämn broddskjutning pga all lera, men i år verkar det bli jämnt och bra. Så här långt, men ännu skall absolut inget skinn säljas, för björnen som skall skjutas är knappt född ännu.

 I morgon blir en lite annorlunda dag. Vi skall hela familjen på en endagars semesterresa till Syd-Västra Finland. Det kan mycket väl bli sommarens enda riktiga semesterdag om det vill sig illa. Så för mig får det fast regna igelkottar i Närpes i morgon, Valtra och jag har ledigt.

Fast fint väder i Åbo vore inte fel….

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!