26 maj, 2010 av Nisse

Nu regnar vårsådden bort

Det här är inte roligt mera … Det har regnat nästan hela dagen – efter skyfallet på lördag kväll – och prognosen utlovar regn varenda dag i slutet av veckan ! Och snart är det juni ! Det måste bli en ovanligt varm och lång sommar för att vetet skall hinna bli färdigt.

Jag har visserligen vetet i jorden men det drunknar ju om det här fortsätter … Och alla arbeten blir försenade vilket är illa för vi har en så kort sommar. Troligen står man och bygger i snöyra i januari igen nästa vinter.

Gårdagen var en så kallad bortkastad dag. Allting krånglade. En datamaskin som jag måste lägga in i nätet för att styra trafiken fungerade inte och då jag äntligen hittade skruven för övertrycksventilen på paketbilens oljepump så var den placerad på det allra värsta stället mellan motorn och insprutningspumpen. Det var helt omöjligt att få bort den utan att skruva hela motorn i små bitar. Och det kan vara ett så litet fel som att man bara behöver byta fjäder i ventilen men … Ibland blir man nog riktigt SINNAD över det som ingenjörerna hittat på.

Den här dagen blev inte just bättre. Vi hade en trevlig pratstund med bloggargänget och redaktionen  mitt på dagen men sedan började problemen. Nätet krånglade så in i norden och jag körde hit och dit mellan centralerna. Tills jag nu på kvällen hittade felet. Nån hade efter åskan kopplat in sin router (brandmur) fel väg och det störde hela nätet riktigt ordentligt. Tyvärr är det inte första gången det händer. Problemet är att symptomen är så otydliga att man först inte vet vad det är frågan om.

Man känner sej som doktor House med alla besvärliga diagnoser.  Så är det: Då man hittat felet så är det en småsak att fixa det. Fast jag gillade House bättre i rollen av Bertie Wooster i Jeeves-serien. Den är en av våra stora favoriter både i bok- och filmform.

Men huvudsaken är att nätet – som synes – fungerar igen !

Etiketter: ,

4 svar till “Nu regnar vårsådden bort“

 1. Bonden skriver:

  Man kan nog tröska vete i oktober också, inte ovanligt i Österbotten. Härom året var det många som tröskade ryps sista veckan i november, men det är mycket ovanligt

 2. Stig skriver:

  Nu strular det också med potatissättningen här i Syd Österbotten. Jorden är så mättad med vatten att varje mm. är en för mycket. Dom brukar prata om kappvändare i politiken, men bonden får allt vända kappan efter vädret.

 3. Nisse skriver:

  Problemet med sent vete är att det inte mera mognar alls då det blir höst och kallt – hur länge man än väntar. Visst har vi också tröskat i november på frusen åker men då skall vetet ha mognat i september och vara tröskfärdigt i alla fall. Man kan skjuta upp tröskningen men om det är grönt ännu i oktober så blir det aldrig färdigt det året mera.

  Värmesumman är det avgörande för vetets mognad.

 4. Toffe skriver:

  Jag måste skriva att jag också tyckte mera om Hugh Laurie i Jeeves and Wooster :). Och bra att nätet fungerar igen! Det är bra att där är någon som du som sköter om det, och ett bra jobb gör du!