Balning

Idag balade Antte det ensilage som han slog igår. Vid första skörden brukar vi låta gräset torka till följande dag, så att det inte är för vått då det balas. Med andra och ev. tredje skörd varierar det lite, om gräset är tillräckligt torrt vid slåtter, balas det samma dag.
Vi har en Claas Uniwrap balare, som i år dras av Deutzen. Den här balaren är en sådan modell som har både balare och plastare i samma maskin. En sådan maskin gör att en person klarar av det arbete, som det tidigare behövdes två personer till. I en förenklad version (utan tekniska detaljer) går balningen till på följande sätt:
man kör över strängen(det slagna gräset) så att den hamnar mitt under traktorn. Pickupen på balaren matar in gräset i maskinen, där det rullas ihop till en bal. Då balen är färdig, rullar den ut på plastaren där det finns en roterande axel med två plastrullar, som tvinnar plasten runt balen. Då balen är färdigt plastad, släpper man ner den från plastaren. Nedan några bilder som visar de olika arbetsskedena (klicka på dem för att få dem större):

De olika funktionerna på balaren styrs från en panel som finns i traktor hytten. I hytten finns också en panel varifrån man styr doseringen av ensileringsmedel.

Vi använder oss av biologiskt medel, dels därför att det skonar maskinen men framför allt därför att det är betydligt tryggare för den som hanterar medlet. Ensileringsmedel används för att säkerställa hållbarheten och kvaliteten på ensilaget. Det är dock fullt möjligt att laga ensilage också utan det.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Balning”

  1. Välkommen tillbaka! 🙂 Det beror på gräsets tjocklek och hur “lätt kört” åkern är. Om man måste vända och backa mycket, tar det längre tid. Om det är frågan om en god växtlighet och rätt så raka drag, så tar det 1,5-3 minuter.

Kommentarer är stängda.