10 juni, 2010 av Mats

Oflyt

I inlägget Vridprov konstaterade jag att det som skall hinna bli tröskmoget antagligen skulle vara sått innan gårdagen var slut. Så gick det nu då inte…

Jonas sådde det sista av kornet och även grönfoder i kohagen som skall förnyas samt började så rybsen. Då gav utmatningsanordningen på småfrölådan upp.  Det går ännu att leva med, man kan blanda småfrö och rybs och så dem tillsammans. Han öste över allt småfrö i sålådan, tog nya vridprov eftersom maskinen måste ställas om för den nya utsädesblandningen och satte ny fart. Vi visste att väderleksprognosen för onsdag eftermiddag utlovade regn, men nederbördsmängden var bara 1 mm vilket inte stör sådden. Nu visade det sig komma 5 mm, vilket är för mycket åtminstone för att så rybs. Jorden börjar kladda fast på däcken och när den gör det följer de små rybsfröna med. Inget annat att göra än att avbryta sådden och fortsätta på torsdag. Eftersom det ändå blev en längre paus tog han hem såmaskinen för att kunna reparera den trasiga småfrölådan.

Jonas och jag bor c. en halv km från varandra, men mellan oss finns tyvärr en smal bro som såmaskinen inte ryms över. Det betyder att han får ta en omväg på c. 5 km när han skall så åt mej och komma in i byn från andra hållet. Idag när han var på väg till mej visade det sig att man håller på att asfaltera byvägen på just det avsnittet och att köra över den nylagda asfalten kommer inte på fråga. Följaktligen kommer ingen såmaskin fram före tidigast torsdag kväll. Hade småfrölådan inte gått sönder hade han lämnat maskinen på ”min” sida av bron över natten och då hade vi kunnat fortsätta så idag. Framhållas bör att asfalten i sig är mycket välkommen, men jag hade kanske uppskattat den ännu mera en annan dag. 😉

Nu får Jonas tömma såmaskinen och istället så åt en annan kund som egentligen var inplanerad till senare för att förhoppningsvis hinna så åt mej ikväll. Det utlovas en rejäl rotblöta till helgen och vi borde få sått före den. Men än så länge ligger också det inom räckhåll.

10 svar till “Oflyt“

 1. Jenny skriver:

  Vad invecklat det kan bli. Hoppas de får klart asfalten snabbt.. Och till regnet säger vi: håll dig borta!

 2. Bonden skriver:

  Är inte det där en sån där 3 m Juko som man kan fälla ner ett stödhjul på vardera sidan och dra den med ändan före på vägen?
  Kan till och med vara vår gamla såmaskin…… någon i Pedersöre köpte den.

 3. Mats skriver:

  Tyvärr är det en 2,5 meters. 3 meters och bredare transporteras precis på det sätt du beskriver, men inte den här. Men nu (torsdag kväll) är det sått i alla fall. 🙂

  Faktum är att jag har en annan granne som har en 3 meters Juko, det kan vara han som köpte er gamla.

 4. Per-Erik skriver:

  Dessa Östensöbor… Bara gammalt skrot kör de med… 😉

 5. cowboy skriver:

  Allt nytt är inte det bästa ! 😛

 6. Mari skriver:

  Hei, Per-Erik! Du drog där ett ”skämt”, eller hur??

 7. Mats skriver:

  Jepp, han skämtar. Per-Erik är nämligen själv också från Östensö. 🙂

 8. Per-Erik skriver:

  Jo det var nog tänkt som ett skämt. Jag är som sagt från Östensö själv…

  Jag hade nyss skrivit en rätt så lång kommentar hit, men tydligen ska man skriva in CAPTCHA-koden sist… Så nu orkar jag inte skriva om allt.

 9. Mats skriver:

  Det är ok, Per-Erik. Vi uppskattar tanken. 🙂

 10. Stefan skriver:

  Min gamla 3 meters Juko bodde förr i Forsby i Pedersöre. Den är Några år äldre än den som Jonas kör med. Underligt nog gick den här vårsådden helt utan haverirer på såmaskinen.