Vridprov

För att vara säker på att såmaskinen matar ut rätt mängd utsäde tar man vridprov. Det innebär att man manuellt vevar runt maskinen och sedan kontollväger den utmatade mängden. Det är förvånande hur stor variationen kan vara i utmatad mängd, också då det rör sig om samma växtslag.

Om allt går enligt planerna får vi idag sått det sista som måste bli tröskmoget. Då återstår några hektar grönfoder, men det är det inte lika bråttom med.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “Vridprov”

  1. Generellt tycker jag Simultan vill så lite mera än vad vridprovet visar, speciellt på småfrösidan

  2. I min gamla Simulta från 1975 har det gått åt nästan precis lika mycket som tabellen under locket visar i många år nu. Det är länge sedan jag gjort något vridprov för det behövs inte. Men så använder jag bara eget utsäde från samma sort (Reno vårvete). Jag följer förstås med hur mycket utsäde det går åt i tabellräknare på datamaskinen så jag märker genast om det går för mycket eller för litet. Mycket stabilt brukar det vara.

    Reno har varit så bra att jag inte velat byta – håller högt och stabilt falltal och klarar våra våta höstar galant. Men nu börjar hektolitervikten vara för låg så kanske jag måste förnya utsädet. Och då blir det vridprov …

Kommentarer är stängda.