30 juni, 2010 av Mats

Kontrollrunda

10.6 såddes korn och rybs kring hemknutarna. Nu har det gått c. tre veckor och det är lite intressant att ta en runda och kolla hur de artar sig. Tyvärr har min moped inte varit igång på flera år så det blev att ta till apostlahästarna. Kalles inlägg gjorde mej dock så pass nostalgisk att jag tror jag måste försöka åtgärda mopedbristen ännu i sommar.

Kornet räknar jag med att borde klara sig bra, det är redan ganska tätt och ännu har ogräset inte hunnit bli nåt allvarligt problem. Ju större spannmålsplantorna blir desto bättre konkurrerar och skuggar de, så varje dag som går utan att ogräsen hunnit i kapp är positivt. En ekologisk odling helt utan ogräs är en utopi, man får vara glad om ogräset inte tar överhanden och stör den egentliga grödan.

Rybsen är lite osäkrare än kornet, eftersom den kräver varmt väder för att växa bra och följaktligen växer den förtvivlat långsamt när det är svalt . Därför innebär en kall försommar större risk för att ogräset hinner växa förbi rybsen, eftersom ogräsen till skillnad från rybsen inte låter sig störas av låga temperaturer. Men så här långt ser det ändå rätt lovande ut. I rybsen ser man inga sårader, eftersom vi bredsådde den, alltså spred utsädet jämnt över hela åkerytan istället för att så den i rader. På pappret skall det hämma ogräsen. När man sår i rader blir det stora, öppna mellanrum mellan såraderna där ogräsen får fritt fram och det slipper man ju när man bredsår. Men i ärlighetens namn har jag svårt att se några enorma skillnader.

Jag lägger ut en del bilder på bestånden. De såddes alltså 10.6 och bilderna är från 17-18.6 och 30.6.

Etiketter:

13 svar till “Kontrollrunda“

 1. cowboy skriver:

  Broddarna ser verkligen bra ut ! Vad bredsår ni med ?

 2. Mats skriver:

  Helt vanlig såmaskin. Jonas river ut slangarna ur billarna och låter rybsfröet ramla ur knastren rätt ner på marken. Eftersom fröet lätt hamnar lite för djupt på våra lätta jordar prövade vi det där häromåret och det gick hur bra som helst. Rybsen skall inte sås djupare än c. 1 cm och till det räcker myllningseffekten från billarna. Fast då har vi ju väldigt fukthållande jordar också, hur det skulle funka på torrare marker vet jag inte.

 3. Jonas skriver:

  Måste kanske förtydliga lite… 🙂 Jag tar inte bort några slangar, utan låter bara bli att vika tillbaka vridprovslådan, således ramlar fröna direkt på marken. Någon myllningseffekt från billarna torde ha varit rätt så minimal i år eftersom jag hade ställt maskinen så högt som möjligt. Den enda myllningseffekten i år är vältningen!

 4. Mats skriver:

  Ok, där ser ni hur mycket jag vet om hur sådden går till i detalj. 🙂 Men det är också en av fördelarna med att anlita en entreprenör, man slipper fundera på alla detaljer själv.

  Fast viss myllningseffekt har vi ju haft av billarna, åtminstone tidigare år när man kunde se spår av dem?

 5. cowboy skriver:

  Jag skaffa centrifugalsåmaskin för höfrösådd, borde testa att så ryps med den.. Tror ni det lyckas? 😛

 6. Mats skriver:

  Har ingen erfarenhet. Vissa av dem har enligt tester rätt ojämn spridning, på vall är det ju inte hela världen men på rybs kan det vara till nackdel. Men det borde ju bli jämnare om man kör med lämplig överlappning och kanske inte så stor arbetsbredd. Åtminstone har jag läst nånstans att de används för sådd av höstrybs. Tror jag ….

 7. cowboy skriver:

  Jo på hösten brukar man kupa efter sådd..

 8. Kalle skriver:

  Har i flera år tänkt testa det där men inte riktigt vågat. Tack!

 9. Bonden skriver:

  Kalle:
  Min erfarenhet är att det där blir till ingenting på torkkänsliga jordar (har förstått att du har sådana), jag har nämligen prövat.

 10. Mats skriver:

  Vi har prövat det mest på morjordar, men även på en del torkkänslig grovmo/momorän och det fungerade nog. Fast det kan ju förstås bero på att det råkade vara ett lämpligt år. Och lerjord har jag absolut ingen erfarenhet av.

 11. Bonden skriver:

  Jo, OM det kommer regn vid lämplig tidpunkt så fungerar det även på torkkänsliga jordar

 12. Mats skriver:

  Ett tämligen opålitligt “om”. 🙂

 13. cowboy skriver:

  Men, vet nån vad man kupar med ?