3 augusti, 2010 av Nisse

Vetepriset stiger ännu …

Ursäkta att jag jamsar om vetepriset men det slår igen nytt rekord. Nu var novemberfuturan (det pris börsen tror att vetet har i november) stigit till 211 euro i Paris. Det börjar luta åt samma våldsamma prisstegring som för två år sedan. Inte utan orsak. I Ryssland ser veteskörden ut att torka bort fullständigt. De har haft den hetaste och torraste sommaren sedan mätningarna inleddes för 130 år sedan …

Och i Kanada fick man inte ens vetet i jorden på grund av regnen. Till råge på allt så kommer det oroande rapporter om vetesådden i Australien och Argentina. Fast här i Finland märks det inte mycket av prisstegringen. De som pratar om att vi inte skall odla vete här i norr kunde fundera litet på vad priset skulle vara på importen just nu i så fall. 200 euro + 20 euro i transport …

Marknaden är väldigt nervös och priserna hoppar upp och ned inom samma dag. Om det inte kommer tillräckligt regn i Australien och Argentina inom augusti så kan vi få riktigt skyhöga vetepriser liksom 2007-2008.

Här har jag faktiskt kunnat sova nån natt i huset men nu är det hett igen. Regn tycks det inte bli nånting av och skörden är nu helt klart usel. Det hinner inte regna mer för att hjälpa upp situationen. Närmast kommer regn att förstöra skörden helt. Så gick det med det här året. Jag behöver inte ångra att jag satte 50 % i gröngödslingsvall. Även om början var mycket god så förstörde hettan och torkan slutresultatet.

SMHI hotar med +33 grader på fredag och regn blir det möjligen nästa vecka. Men det kan också försvinna dit alla tidigare utlovade regn försvunnit …

Etiketter: ,

2 svar till “Vetepriset stiger ännu …“

  1. Mats skriver:

    Trots att jag inte har ett korn vete i marken (har faktiskt aldrig odlat vete) måste jag medge att jag följer med vetepriset i ögonvrån, bara för att det är så fascinerande. För några veckor sedan var priset strax över 100, nu är priset i Finland c. 130 och ute i Europa spränger man 200 €:s gränsen…

    Frågan är hur mycket av den här ökningen som är “verklig” och hur mycket som är en bubbla. Spännande, spännande. 🙂

  2. Nisse skriver:

    I dag konstaterade en analytiker att vetepriset drar upp allting som har med mat att göra. Om det blir brist på vete så försöker man kompensera med andra sädesslag och då stiger deras pris också. Hela kedjan går uppåt.

    Så det gäller inte bara vetepriserna …