Jag undrar….

Jag kan konstaterara att skörden kommit i gång i Österbotten. Både kummin och korn har jag sett åka in i tröskor idag. Det är tidigt!

Men undringen rör en annan sak. Har under roadtrip till Härmä idag kunnat konstatera att massor med åkrar är svårt belamrade med kvickrot. Helt enkelt massor.

Kan detta ha något att göra med direktsådd? Vad tror bondekollegerna?

Fotnot: För dom oinvigda kan jag berätta att kvickrot i en sädesåker ser ut som om den gula spannmålen skulle växa tillsammans med vanligt grönt gräs.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

7 reaktioner till “Jag undrar….”

  1. Möjligen beror det på reducerad bearbetning. Jag kör själv nästan allting enbart med tallriksharv på hösten och det fungerar bra men kvickroten gillar det. På plöjda åkrar klarar sej kvickroten inte lika bra.

    Det har väl regnat mer i Österbotten men här har det varit så torrt att säden lider. Kvickroten däremot har djupa rötter och klara sej bättre. Vi har alltid mer kvickrot de år då säden av någon anledning konkurrerat dåligt.

  2. regn vi fel tidpunkt i år ställde till mycket elände 80 mm regn innan det spruckit är inte skoj.

  3. Kan även hända att det låga priset på spannmålen har inverkat. Humöret nere och plånboken tom.

  4. Både torka och inbesparade bekämpningsmedel har säkert påverkat mycket i år. Men överlag tror jag kvickroten ökar p.g.a. allt fler kör med reducerad bearbetning eller direktsådd. Det är absolut inget fel på nåndera metoderna, men de kräver mer bekämpning. Missar man det ökar rotogräsen.

  5. Jordarten har också en viss inverkan, i lätta mull och sandjordar trivs kvickroten bra. Reducerad bearbetning kombinerat med torka brukar också gynna kvickroten på dessa jordarter mer än på lerjordar.

  6. Jepp, vi har både tung lera och mull och man skall vara mycket mera påpasslig på mulljordarna. Där gäller det att göra nånting åt kvickroten genast då den syns – annars tar den över redan följande år …

  7. Har man korn som ligger på en mullåker genomväxt med kvickrot, då är det en utmaning för nerverna att tröska.

Kommentarer är stängda.