7 augusti, 2010 av Kalle

Jag undrar….

Jag kan konstaterara att skörden kommit i gång i Österbotten. Både kummin och korn har jag sett åka in i tröskor idag. Det är tidigt!

Men undringen rör en annan sak. Har under roadtrip till Härmä idag kunnat konstatera att massor med åkrar är svårt belamrade med kvickrot. Helt enkelt massor.

Kan detta ha något att göra med direktsådd? Vad tror bondekollegerna?

Fotnot: För dom oinvigda kan jag berätta att kvickrot i en sädesåker ser ut som om den gula spannmålen skulle växa tillsammans med vanligt grönt gräs.

7 svar till “Jag undrar….“

 1. Nisse skriver:

  Möjligen beror det på reducerad bearbetning. Jag kör själv nästan allting enbart med tallriksharv på hösten och det fungerar bra men kvickroten gillar det. På plöjda åkrar klarar sej kvickroten inte lika bra.

  Det har väl regnat mer i Österbotten men här har det varit så torrt att säden lider. Kvickroten däremot har djupa rötter och klara sej bättre. Vi har alltid mer kvickrot de år då säden av någon anledning konkurrerat dåligt.

 2. Jy skriver:

  regn vi fel tidpunkt i år ställde till mycket elände 80 mm regn innan det spruckit är inte skoj.

 3. Patrik skriver:

  Kan även hända att det låga priset på spannmålen har inverkat. Humöret nere och plånboken tom.

 4. Mats skriver:

  Både torka och inbesparade bekämpningsmedel har säkert påverkat mycket i år. Men överlag tror jag kvickroten ökar p.g.a. allt fler kör med reducerad bearbetning eller direktsådd. Det är absolut inget fel på nåndera metoderna, men de kräver mer bekämpning. Missar man det ökar rotogräsen.

 5. Matts skriver:

  Jordarten har också en viss inverkan, i lätta mull och sandjordar trivs kvickroten bra. Reducerad bearbetning kombinerat med torka brukar också gynna kvickroten på dessa jordarter mer än på lerjordar.

 6. Nisse skriver:

  Jepp, vi har både tung lera och mull och man skall vara mycket mera påpasslig på mulljordarna. Där gäller det att göra nånting åt kvickroten genast då den syns – annars tar den över redan följande år …

 7. Matts skriver:

  Har man korn som ligger på en mullåker genomväxt med kvickrot, då är det en utmaning för nerverna att tröska.