19 augusti, 2010 av Nisse

Panik (som vanligt)

I början på sommaren trodde man att skörden skulle bli sen. Så jag planerade in en massa byggarbeten som jag tänkte att jag skulle hinna med riktigt bra. Men så blev det den hetaste sommaren på hundra år och värmesumman (som bestämmer när säden är mogen) var hög redan i mitten på augusti och vetet färdigt att tröskas. Vanligen går det till slutet av augusti eller september.

Då dessutom sådden krånglade och blev försenad och dieselmotorn blev för varm på grund av hettan så var det färdigt för panik. Dessutom blev det sent med försäljningen av fjolårsvetet på grund av att vetepriserna började stiga. Inte för att det är något speciellt med panik – det brukar det nästan alltid bli. Den bättre hälften fnyser åt mina tidtabeller och tycker att jag är alldeles för optimistisk. Och det kan hon ha rätt i. Men då det finns så mycket som borde göras.

Då jag rev ändan på huvudkanalen i den gamla torken för att bygga ihop med den nya så var det nån vecka som vi inte hade någon tork alls. Nu är den nya kanalen färdig så långt att det går att få tryck i den gamla torken. Nedan en bild

Huvudkanalen är två meter hög och luckorna över en meter. De gamla kallufttorkarna byggdes med alldeles för små luftkanaler och fungerade därför dåligt så 1975 då jag planerade den här torken så bestämde jag mej för att göra riktigt stora luftkanaler. Då luften strömmar fort så blir det nämligen tryckfall. Och det har fungerat. Jag förberedde tilläggsvärme men den har aldrig behövt kopplas till. Och så fick jag ju (litet i misstag) solvärme från det stora plåttaket.

På bilden syns de snören jag använder för att öppna luckorna. Man kan gå utanpå huvudkanalen och öppna och stänga luckor väldigt enkelt. Fast om det är tryck i huvudkanalen så orkar man inte öppna luckorna. De kläms fast med hundra kilos tryck. Fläktarna har också luckor så jag kan ha på bara en del av dem. Då fläkten startar så blåser den upp luckan.

Nu är torken 24 meter lång och sju meter bred med åtta lårar. Det blir mycket spring till fläktarna så jag satte in fjärrstyrning både uppe och nere (med 24 volts spänning). Det fungerar utmärkt utom då åskan bränner dioder och kondensatorer. Det kostar inget att byta dem eftersom jag har en massa elektronikskrot som jag plockar delar ifrån – men det tar tid. Det nya 1-ledarsystemet för mätning skall utvidgas till styrning av fläktarna – bara jag nu hinner. Då kan jag sitta i Sverige och kolla in fukthalt och temperatur och sätta på och stänga fläktarna via nätet …

Nu gäller det bara att tömma torken och tröska in den nya skörden förrän regnen kommer. På tisdag lär det bli regn – om det nu orkar ända hit. Tillsvidare har allt regnat slut förrän det kommit hit och vi har bara haft ett enda regn sedan början av juli ! Inte mycket att tröska alltså.

Etiketter: ,

3 svar till “Panik (som vanligt)“

 1. Professorn skriver:

  Varför inte införskaffa en begagnad UPS som skyddar mot åskan och el-avbrott så slipper du att löda dioder och kondensatorer stup i kvarten?

 2. Nisse skriver:

  Mjoo, jag har en bunt UPSar och erfarenheten är att de skyddar ganska litet. Elavbrotten får inte vara längre än nån minut och åskan skall vara svag och långt borta.

  Det är nu inte SÅ ofta som jag löder in nya dioder. I medeltal en gång per år. Den här gången var det åskan i maj som var ganska hård här hos oss. Efter det har vi egentligen inte haft åska även om det bullrat runt om oss.

  Men jag skall skaffa skydd för 1-ledarstyrnätet för vissa givare får fnatt då det är åska. Men om man stänger av dem en tid så börjar de oftast fungera igen.

  För ordentligt åskskydd behövs tre skydd: grovskydd i mätarstolpen, mellanskydd i centralen och sedan kan UPSar och finskydd fungera.

  Jag har mellanskydd hemma men det ligger förstås på verkstadsbordet :-).

 3. Professorn skriver:

  Det kanske stämmer att UPSar inte skyddar så bra mot åska..

  Det skulle vara intressant med ett par bilder på hela kalluftstorken och inte endast på luftkanalen (så man får en någorlunda idé över storleken på hela kalluftstorken) 🙂